• 瀏覽: 1,891
  • 回覆: 16
+5
請問師兄炭焙鐵觀音好不好飲?

引用:
原帖由 tongkai88 於 2022-7-28 11:25 發表
榴槤香唔香、好唔好食?
臭豆腐呢?

各人口味唔同,
「好唔好飲」、「好唔好食」,
唔係單憑上網就了解到。

自己買啲嚟試咪知囉。
上環有間頂級嘅四兩都只係百零蚊,
行動好過上網問鍵盤啦。

引用:
原帖由 tongkai88 於 2022-7-28 11:25 發表
炭焙有點焦糖香,幾吸引!
炭焙鐵可就是香港特色嘅茶,大陸都買唔到。以前上環阿伯成日都話好多大陸人嚟香港入貨,運返大陸賣。

引用:
仲有呢隻果香鐵,經過多重工序,果香味濃厚,一衝出嚟成間房都好香!係金鐘博物館。

發完貼後,自己也馬上沖泡一壺。細細品嘗,這茶的果香與蕉糖香融合在茶湯中,完美演繹了何謂茶香瓢逸,齒頰留香。放了幾小時候,紫砂壺也滲出美味果香。

看葉底,不像青BB 的鉄。也不像香港炭焙黑漆漆的鐵。

引用:
原帖由 Geohobbist 於 2022-7-28 22:22 發表
發完貼後,自己也馬上沖泡一壺。細細品嘗,這茶的果香與蕉糖香融合在茶湯中,完美演繹了何謂茶香瓢逸,齒頰留香。放了幾小時候,紫砂壺也滲出美味果香。

看葉底,不像青BB 的鉄。也不像香港炭焙黑漆漆的鐵。

我要蹭茶

伯伯話佢ge鐵用電焙

引用:
原帖由 香煎清涼的豆腐 於 2022-8-4 16:48 發表
伯伯話佢ge鐵用電焙
咁伯伯都好誠實。科技發達,用電總比用炭方便。阿水今時今日仲用炭去焙茶?除非係農村冇足夠電力供應。
但電也好、炭也好,焙茶的功夫才是最重要。就像上面提到果香鐵,是經過3-4次重複焙火,當中技術掌握,相信似㕑師對火候的掌握,算是每家商行的秘技。

非常認同

引用:
原帖由 Geohobbist 於 2022-8-4 21:04 發表

咁伯伯都好誠實。科技發達,用電總比用炭方便。阿水今時今日仲用炭去焙茶?除非係農村冇足夠電力供應。
但電也好、炭也好,焙茶的功夫才是最重要。就像上面提到果香鐵,是經過3-4次重複焙火,當中技術掌握,相信似㕑師對火候的掌握,算是每家商行的秘技。
咁樣,引得茶人關注,唔會差,多數係靚茶呀。
我一陣喝「果香巖茶」和一和Tea Sir的「果香鐵觀音」

引用:
早晨!近日有冇試呀,等緊樓主tongkai88的炭焙鐵觀音茶的試茶品飲報告

引用:
原帖由 R.Man 於 2022-8-6 10:07 發表

咁樣,引得茶人關注,唔會差,多數係靚茶呀。
我一陣喝「果香巖茶」和一和Tea Sir的「果香鐵觀音」
今日中午飲茶食飯,帶埡后八仙單欉飲下。

引用:
原帖由 Geohobbist 於 2022-8-6 10:39 發表

今日中午飲茶食飯,帶埡后八仙單欉飲下。
八仙👍

果香茶味,得到幾位齊齊喝茶的讚賞。

引用:
原帖由 R.Man 於 2022-8-6 13:42 發表
果香茶味,得到幾位齊齊喝茶的讚賞。
好吸引,啱口味

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]