• 瀏覽: 225,348
  • 回覆: 146
  • 追帖: 8
+12
引用:
原帖由 企鵝家 於 2022-7-31 18:13 發表
我差唔多兩個星期就洗一次隔塵網,
但如果洗冷氣係幾耐要一次?
係咪依家有D日本冷氣泡泡可以自己洗都OK?
一個月洗一次泡泡,一年俾人大洗一次。

請問洗冷氣機,會包括清洗去水管嗎?去水管杜塞導致滴水。

引用:
原帖由 天久可勝范高爾 於 2022-8-1 06:25 發表
3M 網用 4 分 1 好啦

鋪得一部分冇意思,空氣只會由冇鋪嘅地方走,鋪咗等於冇鋪。

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2022-8-1 11:17 發表

鋪得一部分冇意思,空氣只會由冇鋪嘅地方走,鋪咗等於冇鋪。
說明書已寫明唔需要全部鋪滿,鋪一半。鋪滿防塵但唔夠風同會用多咗電,你可以鋪滿我唔阻止你各施各法。

鋪一半一樣變灰黑色,我已經試到最好方案,慳電又有防塵。

附件

IMG_20200928_084949 (1).jpg(139.75 KB)

IMG_20200928_084949 (1).jpg

IMG_20210729_123611.jpg(94.97 KB)

引用:
原帖由 企鵝家 於 2022-7-31 18:13 發表
我差唔多兩個星期就洗一次隔塵網,
但如果洗冷氣係幾耐要一次?
係咪依家有D日本冷氣泡泡可以自己洗都OK?
無話規定幾耐洗一次,污糟就洗

日本冷氣泡泡可以自己洗都OK? 我唔會買黎用囉

引用:
原帖由 天久可勝范高爾 於 2022-8-1 11:30 發表

說明書已寫明唔需要全部鋪滿,鋪一半。鋪滿防塵但唔夠風同會用多咗電,你可以鋪滿我唔阻止你各施各法。

鋪一半一樣變灰黑色,我已經試到最好方案,慳電又有防塵。
好歡迎大家理性討論,從來有交流至可以有進步!
好讚成各師各法,只要好用就得,
亦同意全鋪棉出風力理論上係稍為少咗,不過實際感覺上分別唔大,温度亦如是,
至於耗電量似乎冇乜關係,亦有商榷餘地,

話時話,如果減少咗塊棉(相對於全鋪)而影響耗電量的話,極其量只可以話耗電冇咁多,不至於慳咗電吧?

以下呢部窗口機,從開機已經加咗全隔棉,至今已經超過6年,冇洗過冇噴過機,仍然工作良好,長時間只需用low cool 同 low fan
touchwood至今仲好精神!

引用:
原帖由 derwon 於 2022-8-1 11:13 發表

不過,最好同師傅講聲漏水。
仲有,最好找d有鋪師傅。
不要網上亂找。
因洗冷氣機太容易學
很多app網上洗冷氣機,本身不是水電冷氣師傅,只懂馬虎洗下冷氣機,求求其其,隨時洗壞。

覺得唔夠冬ga時候, 就會洗

隔塵網1致2星期一次,
機就真係睇你有係相關資息先好洗,
一般都唔健儀自己洗,
一陣出問題唔識處理。

噴泡真係小心噴唔好噴錯位,
噴到線路板同個感應甘就玩完。

一日洗一次最乾淨

引用:
原帖由 derwon 於 2022-8-1 11:13 發表
我上個月自己通了兩次去水管,兩次都是半夜滴水,新冷氣機,所以是去水管塞左。第二天拆開,拔出去水管,用吸塵機吸,把髒東西吸出來就得,或者簡單點直接用嘴吹也可以。當然,最好先用細鐵線捅幾下穩陣點。我第一次無用鐵線,所以一個星期後就又塞住。

幾個月洗一次

講真如果你屋企冷氣用左咁多年,  你睇下個能源標籤舊冷氣耗電真係好大食,
不如趁有優惠就去換部仲好, 好過年年駛筆$搵師傅上黎洗冷氣
洗完又好快又唔夠凍, 惡性循環

我上年趁放假換咗部大松冷氣係實惠網店買都係2000蚊,
上門送貨連安裝好快就搞掂, 你都可以去睇下岩budget咪換左佢

引用:
原帖由 frankyou 於 2022-8-1 00:05 發表
最近試用3M冷氣隔塵網,用一排後,隻網已經灰色

左面:新網
右面:舊網
好勁咁

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2022-8-1 13:05 發表

好歡迎大家理性討論,從來有交流至可以有進步!
好讚成各師各法,只要好用就得,
亦同意全鋪棉出風力理論上係稍為少咗,不過實際感覺上分別唔大,温度亦如是,
至於耗電量似乎冇乜關係,亦有商榷餘地,

話時話,如果減少咗塊棉(相對於全鋪)而影響耗電量的話,極其量只可以話耗電冇咁多,不至於慳咗電吧?

以下呢部窗口機,從開機已經加咗全隔棉,至今已經超過6年,冇洗過冇噴過機,仍然工作良好,長時間只需用lo ...
請問你塊全隔綿幾耐換一次?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]