• 瀏覽: 225,346
  • 回覆: 146
  • 追帖: 8
+12
引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2022-8-1 13:05 發表

好歡迎大家理性討論,從來有交流至可以有進步!
好讚成各師各法,只要好用就得,
亦同意全鋪棉出風力理論上係稍為少咗,不過實際感覺上分別唔大,温度亦如是,
至於耗電量似乎冇乜關係,亦有商榷餘地,

話時話,如果減少咗塊棉(相對於全鋪)而影響耗電量的話,極其量只可以話耗電冇咁多,不至於慳咗電吧?

以下呢部窗口機,從開機已經加咗全隔棉,至今已經超過6年,冇洗過冇噴過機,仍然工作良好,長時間只需用lo ...
出風位已經有黑點,有冇霉味?

引用:
原帖由 bestsinger2 於 2022-8-1 19:00 發表

請問你塊全隔綿幾耐換一次?
2個月左右換一浸,只係換棉,順便掃掃外殼D塵。

引用:
原帖由 teddybearhk 於 2022-8-1 19:03 發表

出風位已經有黑點,有冇霉味?
個D係塵黎,唔係毛,掃掃就甩。

引用:
原帖由 企鵝家 於 2022-7-31 18:13 發表
我差唔多兩個星期就洗一次隔塵網,
但如果洗冷氣係幾耐要一次?
係咪依家有D日本冷氣泡泡可以自己洗都OK?
Del

一個月前沖洗完前coil,間中用酒精噴下

正常就一年一次
我就兩年一次

Every year 

引用:
原帖由 企鵝家 於 2022-7-31 18:13 發表
我差唔多兩個星期就洗一次隔塵網,
但如果洗冷氣係幾耐要一次?
係咪依家有D日本冷氣泡泡可以自己洗都OK?
鄉土人不嬲唔洗冷氣,每年換新機

個個人屋企唔同喎,有啲屋企大塵特別污糟

香港污染嚴重要勤啲洗

隔塵網我每星期洗~ 
冷氣機從來唔洗, 直到佢壞~ 

我屋企一年先大洗一次咋 , 我都聽過格力同大松係同廠同機膽
價錢都幾經濟實惠, 性價比高, 我屋企人都係用大松冷氣多
不過就覺得樓主你呢D時間要換冷氣就不如換部冷暖機
岩香港人多D  又慳位 一陣冬天又唔駛煩要買暖氣

引用:
原帖由 teddybearhk 於 2022-8-1 21:05 發表
一個月前沖洗完前coil,間中用酒精噴下
如何清潔? 看起來很新

引用:
原帖由 山下綠色的科技 於 2022-8-2 21:16 發表

如何清潔? 看起來很新
用蒸氣槍

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]