• 瀏覽: 225,650
  • 回覆: 146
  • 追帖: 7
+12
睇情況, 通常1-2個月

十幾年冇洗過

冷氣機洗得過份多唔係太好,如果佢落coil水,唔多唔少都會乸傷有關地方,最多2~3年洗一次就足夠。

引用:
原帖由 天久可勝范高爾 於 2022-8-1 11:30 發表

說明書已寫明唔需要全部鋪滿,鋪一半。鋪滿防塵但唔夠風同會用多咗電,你可以鋪滿我唔阻止你各施各法。

鋪一半一樣變灰黑色,我已經試到最好方案,慳電又有防塵。
我都用緊3M,我覺得幫助吸少啲塵好,夜晚睡覺,如果佢唔吸,D塵埃就係你吸入肺,而且用後機內乾淨左好多

引用:
原帖由 teddybearhk 於 2022-8-2 21:41 發表

用蒸氣槍
我有蒸氣槍想試,但出嚟啲蒸氣溫度咁高,係唔係要有啲特別技巧去清洗至唔會影響部機㗎?

引用:
原帖由 newbieb 於 2022-8-4 12:27 發表

我有蒸氣槍想試,但出嚟啲蒸氣溫度咁高,係唔係要有啲特別技巧去清洗至唔會影響部機㗎?
又唔係洗油漬,使乜用蒸氣洗?一般高壓鎗+清洗液已經可以。

用蒸氣槍無乜技巧,每個位不停留多過5秒就ok,尤其塑膠位,洗了十多次經驗,完全冇問題發生

引用:
原帖由 企鵝家 於 2022-7-31 18:13 發表
我差唔多兩個星期就洗一次隔塵網,
但如果洗冷氣係幾耐要一次?
係咪依家有D日本冷氣泡泡可以自己洗都OK?
1年洗一次

引用:
原帖由 打9棒 於 2022-8-1 10:24 發表
乜要洗架咩
我都唔知要洗 唔太凍 就直接換過部

引用:
原帖由 企鵝家 於 31/7/2022 18:13 發表
我差唔多兩個星期就洗一次隔塵網,
但如果洗冷氣係幾耐要一次?
係咪依家有D日本冷氣泡泡可以自己洗都OK?
開風吹出來有強烈異味時

引用:
原帖由 frankyou 於 1/8/2022 00:05 發表
最近試用3M冷氣隔塵網,用一排後,隻網已經灰色

左面:新網
右面:舊網
3M說明書話最多只能蓋三份一隔網。

日日反起嚟洗

引用:
原帖由 frankyou 於 2022-8-1 00:05 發表
最近試用3M冷氣隔塵網,用一排後,隻網已經灰色

左面:新網
右面:舊網
封太多唔涼。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]