• 瀏覽: 225,403
  • 回覆: 146
  • 追帖: 8
+12
我不是專業,但我近4、5年都係自己洗,每年洗一至兩次,洗完堅係凍,電費一期約三千樓下,每日都開接近16個鐘,兩匹分體機已用十年,初初想俾人洗,睇住佢哋洗都好求其,寧願自己洗好過

引用:
原帖由 waikeekee2003 於 2022-8-3 23:43 發表
用咗格塵棉,部冷氣入塵少D,保持乾淨,洗都少咗
但會唔會細風咗,我聽人講係會,我未試過

引用:
原帖由 討論用戶2 於 2022-8-1 17:07 發表

我上個月自己通了兩次去水管,兩次都是半夜滴水,新冷氣機,所以是去水管塞左。第二天拆開,拔出去水管,用吸塵機吸,把髒東西吸出來就得,或者簡單點直接用嘴吹也可以。當然,最好先用細鐵線捅幾下穩陣點。我第一次無用鐵線,所以一個星期後就又塞住。
定期倒和噴酒精落去前coil,可溶啫喱物,沖洗完冷氣又十分凍

引用:
原帖由 teddybearhk 於 2022-8-4 20:34 發表

定期倒和噴酒精落去前coil,可溶啫喱物,沖洗完冷氣又十分凍
前coil即係邊度?分體機

引用:
原帖由 丁老闆 於 2022-8-4 22:04 發表

前coil即係邊度?分體機
即蒸發器部分

引用:
原帖由 teddybearhk 於 2022-8-4 22:40 發表

即蒸發器部分
可以噴酒精?唔該晒

引用:
原帖由 丁老闆 於 2022-8-4 23:25 發表

可以噴酒精?唔該晒
當然冇問題

引用:
原帖由 teddybearhk 於 2022-8-4 23:28 發表

當然冇問題
唔該晒,下次試吓先

每晚開冷氣, 部Rasonic用咗7年都ok, 每年洗隔塵網一至兩次. (上年開始中間加咗3M濾網)

一年一次

引用:
原帖由 丁老闆 於 2022-8-4 17:47 發表
我不是專業,但我近4、5年都係自己洗,每年洗一至兩次,洗完堅係凍,電費一期約三千樓下,每日都開接近16個鐘,兩匹分體機已用十年,初初想俾人洗,睇住佢哋洗都好求其,寧願自己洗好過
想請教點樣洗個豬籠扇葉?

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2022-8-5 23:07 發表

想請教點樣洗個豬籠扇葉?
我都係半桶水😅去淘寶買個罩,跟住噴藍威寶落豬籠,再用噴水壺噴豬籠過水

引用:
原帖由 打9棒 於 2022-8-1 10:24 發表
乜要洗架咩
吹風位遲早塞
唔凍就請師傅洗

隔塵網要經常check住洗,而機身最好三年到洗一次

引用:
原帖由 丁老闆 於 2022-8-6 00:50 發表

我都係半桶水😅去淘寶買個罩,跟住噴藍威寶落豬籠,再用噴水壺噴豬籠過水
me too

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]