• 瀏覽: 225,345
  • 回覆: 146
  • 追帖: 8
+12
引用:
原帖由 企鵝家 於 2022-7-31 18:13 發表
我差唔多兩個星期就洗一次隔塵網,
但如果洗冷氣係幾耐要一次?
係咪依家有D日本冷氣泡泡可以自己洗都OK?
洗得咁勤我冇洗

引用:
原帖由 鬼神辟易 於 2022-7-31 21:00 發表
鄉土見有人提下先會洗。
靠香討人提示

引用:
原帖由 christ201430 於 2022-7-31 21:07 發表
分體滾筒每一兩個月就封黑塵
每一兩個月洗隔塵網,滾筒
買淘寶幾十元防水罩
用藍威寶好易洗
出邊嗰舊分體散熱氣點樣洗呢?需唔需要搭棚?

引用:
原帖由 巴士清涼的菠菜 於 2022-7-31 23:07 發表
諗返轉頭真係好耐冇洗過
我都一樣直頭冇洗冇理佢

引用:
原帖由 shineok 於 2022-8-15 19:55 發表

出邊嗰舊分體散熱氣點樣洗呢?需唔需要搭棚?
我無洗出面機
大雨d都洗左
如真是污糟
用大噴水壺噴下
有大刷可刷下

引用:
原帖由 christ201430 於 2022-8-15 19:58 發表

我無洗出面機
大雨d都洗左
如真是污糟
用大噴水壺噴下
有大刷可刷下
室內嗰舊就有洗,洗隔塵網姐。

引用:
原帖由 christ201430 於 2022-8-15 12:50 發表

我自己一兩個月才
如你覺得有需要
可以兩星期洗一次
其實,是視乎環境因素,屋內是否多人,etc.
我廳冷氣就比房冷氣汚糟
兩星期一次太密了,唔夠時間。都係一個月一次最多

我呢20年全部用3M嗰啲隔層網,從來未洗過室內機,咁多年來每次打開換網嗰陣檢查葉片不知幾乾淨,完全冇黑漬,幾年前換機嗰日都一切正常,真係冇必要浪費每年洗一次嗰啲冷氣幾錢

至於啲隔層網佢建議你留返三份一空間唔好貼,另一家屋企人跟佢建議,結果就係邊度唔貼就邊度起晒黑漬,我完全遮晒,10幾年來全無影響冷凍效能出風量亦都唔會細咗,絕冇問題

唔信唔緊要呢個係我20年來嘅心得,幾部機都係咁

引用:
原帖由 dudehk 於 2022-8-16 13:42 發表
我呢20年全部用3M嗰啲隔層網,從來未洗過室內機,咁多年來每次打開換網嗰陣檢查葉片不知幾乾淨,完全冇黑漬,幾年前換機嗰日都一切正常,真係冇必要浪費每年洗一次嗰啲冷氣幾錢

至於啲隔層網佢建議你留返三份一空間唔好貼,另一家屋企人跟佢建議,結果就係邊度唔貼就邊度起晒黑漬,我完全遮晒,10幾年來全無影響冷凍效能出風量亦都唔會細咗,絕冇問題

唔信唔緊要呢個係我20年來嘅心得,幾部機都係咁
3M隔層網隔不到滾筒豬籠的塵

引用:
原帖由 christ201430 於 2022-8-16 18:24 發表

3M隔層網隔不到滾筒豬籠的塵
當然你話一塵不染係冇可能,但我可以話你聽部機用10幾年林拆之前個豬籠風扇絕對係乾淨,完全冇黑漬只係普通灰,同D coil片一樣咁乾淨,我打開俾人用電筒照,睇啲人都話你把你個豬籠風扇咁鬼乾淨嘅

最重要係完全冇影響成部機表現

引用:
原帖由 dudehk 於 2022-8-16 19:52 發表

當然你話一塵不染係冇可能,但我可以話你聽部機用10幾年林拆之前個豬籠風扇絕對係乾淨,完全冇黑漬只係普通灰,同D coil片一樣咁乾淨,我打開俾人用電筒照,睇啲人都話你把你個豬籠風扇咁鬼乾淨嘅

最重要係完全冇影響成部機表現
有冇霉味?霉味係最難頂。3M filter多久更換一次呢?謝

引用:
原帖由 teddybearhk 於 2022-8-16 20:24 發表

有冇霉味?霉味係最難頂。3M filter多久更換一次呢?謝
霉菌味其實唔係啲塵,係熄冷氣之後葉片仲係冰凍,空氣室溫仍熱所以出倒汗水,日積月累up到ou出味,所以好多冷氣有個功能,就係撳OFF之後佢會自動繼續淨風(唔制冷)用慢速吹十幾20分鐘吹乾啲倒汗水至真OFF,我上一部大金就係超慢龜速吹一個鐘添,用咗10幾年一啲味都冇。如果冷氣冇呢個功能,可以人手做,唔好一下子Off制,先轉去淨風模式唔製冷吹十幾20分鐘,之後先至off,一樣可以做到呢個效果,我房換另一款大金之後冇呢個功能,就係咁做,用咗兩年幾一樣都係冇味。圖中另一牌子遙控就有 coil dry 功能

至於3M隔層網,當你睡房每晚開8 - 10個鐘,一般係五月中至到11月中開半年,三個月換一次夠㗎啦,大廳如果由朝開到晚嘅就兩個月一次

附件

WhatsApp Image 2022-08-16 at 8.44.17 PM.jpeg(253.17 KB)

WhatsApp Image 2022-08-16 at 8.44.17 PM.jpeg

一年一次大洗,肯定要請專人。

一年開始用嘅時候洗一次吧

我懶,一年洗一次

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]