• 瀏覽: 12,998
  • 回覆: 26
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 peter0548 於 2022-8-5 10:07 發表
以前捉到條鹽蛇放落佢個盤即刻追住咬
小心3高!你估走鹽,佢食唔食呢?

精選汽車
cute

引用:
原帖由 海島野生 於 2022-8-5 09:52 發表
養龜好似好臭
成日疴屎

引用:
原帖由 peter0548 於 2022-8-5 10:07 發表
以前捉到條鹽蛇放落佢個盤即刻追住咬
可能似青蛙

https://www.youtube.com/watch?v=BZzIwzcyIYM

(YouTube也有真實的食青蛙影片)

引用:
原帖由 omegahk 於 2022-8-5 02:12 發表
它們是雜食
乜都食
係,生牛肉都食。放上種植台,晚上出現嘅蝸牛都被佢地掃清,植物得以枝葉茂盛。

引用:
原帖由 海島野生 於 2022-8-5 09:52 發表
養龜好似好臭
所以要清洗換水,否則一樣會有菌侵襲皮膚潰爛。

我屋企隻龜 咩都食

其實擺乜野去喂佢佢都會食

好多人用手拿著食物親手隊埋去餵烏龜🐢食野,唔讚成咁做,第日一伸手指埋去,烏龜就自然咬你手指 

好味

水龜基本上係雜食性,平時除左要餵有牌子嘅龜糧外,偶然食下其它天然食品亦無妨。生果係一個唔錯嘅選擇,你有食緊提子,餵半粒,有食開蘋果,切少許餵食,絕對有益無害。只要你留意餵嘅頻率唔好太密,份量唔好太多就得。

樓上有人話唔好用手餵食,怕龜會咬云云。最重要你養嘅唔係鱷龜就得,普通水龜咬一下唔算好痛嘅,更加唔會咬斷你手指。反而會令龜對你有更「親密」嘅感受,因為「見你」就係有野食嘅「關聯」。如果隻龜真係狼死咬你手指,不妨即時輕輕彈佢個頭一下,佢會懂,之後就只會瞄住食物黎咬,會識得避開你手指。

禾果隻都5係咩生果刀食 , 蕉鐘意既 , 我係用手餵 .

佢好攪笑 , 越貴越5食 , 禾俾日本桃5食 , 無花果5食 , 水晶梨5食 , 日本蜜瓜5食 

鍵盤翻頁
左右