• 瀏覽: 22,778
  • 回覆: 93
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 Michael007189 於 2022-8-6 10:30 發表
將近要落車之前撳個鐘有幾難?香港人😔
唔係個個位有鐘嘛,以前就話天花板裝左條鐘帶啫,依家有啲車樓上係要行到去樓梯位先至有鐘仔架囉。

有一次個情況幾有趣:
無人㩒鐘,一堆乘客企晒起身。
車埋站,門無開。
乘客:“司機,你未開門呀!”
司機大哥:“隻門要㩒鐘先識開架!(同時用手指住個落車燈)”

到達機場站必然係噉。

你覺得司機會尷尬嗎?
無人撳鐘仔當然不停車啦,
道理在他這邊,除非有 盲毛出聲屌司機,否則都唔會有人出聲啦

如果乘客有按鐘,車頭會亮紅燈

除非是總站或必停站,如果乘客沒有按鐘,也沒有乘客在巴士站揮手,車長可以飛站,節省行車時間

引用:
原帖由 公司邊緣的天才 於 2022-8-6 10:52 發表
到達機場站必然係噉。
冇錯,我就係想講呢種近乎必停嘅站,唔通成車人冇人撳鐘司機就唔停咩

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2022-8-4 18:56 發表
唔知大家有冇試過,當搭某條線去某個例牌有人落嘅站,車上面有一堆人準備落車,但竟然冇人撳鐘?

呢啲時候,就好考司機嘅反應:究竟係只識睇鐘,定會憑直覺同常識開門呢?
乘客有責任按鐘吧

有D司機好PK

引用:
原帖由 mac02 於 6-8-2022 10:46 發表

唔係個個位有鐘嘛,以前就話天花板裝左條鐘帶啫,依家有啲車樓上係要行到去樓梯位先至有鐘仔架囉。
你講嗰款車其實冷氣位附近係有鐘掣撳的

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 6-8-2022 11:00 發表

冇錯,我就係想講呢種近乎必停嘅站,唔通成車人冇人撳鐘司機就唔停咩
A車上到7號樓離境大堂外嗰個係必停站,
巴士係必需停車及開門落客的。

無人撳鐘,是乘客的責任,如果剛好車站又無人等上車,照飛可也。

跟本巴士就應該每個站都停
開門5秒至少
又唔見地鐵要撳鐘?

巴士公司手則點寫?

引用:
原帖由 脫褲製朋 於 6-8-2022 12:49 發表
跟本巴士就應該每個站都停
開門5秒至少
又唔見地鐵要撳鐘?
鐵路服務有鐘撳?

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2022-8-4 18:56 發表
唔知大家有冇試過,當搭某條線去某個例牌有人落嘅站,車上面有一堆人準備落車,但竟然冇人撳鐘?

呢啲時候,就好考司機嘅反應:究竟係只識睇鐘,定會憑直覺同常識開門呢?
我就覺得係你八達通冇錢,而你又無現金的時候才是最尷尬

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]