• 瀏覽: 22,789
  • 回覆: 93
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 man321man 於 6-8-2022 18:39 發表

間中被人車返車廠就係呢啲人
嗰啲係瞓過龍姐😂😂

引用:
原帖由 corolla100 於 6-8-2022 19:05 發表

佢都算好,968深夜有條友在元朗大欖站在門口想落車冇撳鐘,司機慢車到前面上客位又冇人遞手要上車,司機篤油直到西隧口,條粉腸一路行一路小過司機,睇見都笑爆咀。
過咗落車位都仲唔撳鐘,抵佢死啦

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2022-8-4 18:56 發表
唔知大家有冇試過,當搭某條線去某個例牌有人落嘅站,車上面有一堆人準備落車,但竟然冇人撳鐘?

呢啲時候,就好考司機嘅反應:究竟係只識睇鐘,定會憑直覺同常識開門呢?
文明社會一切依法,無鐘或無人截車自然唔應該停站。

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2022-8-4 18:56 發表
唔知大家有冇試過,當搭某條線去某個例牌有人落嘅站,車上面有一堆人準備落車,但竟然冇人撳鐘?

呢啲時候,就好考司機嘅反應:究竟係只識睇鐘,定會憑直覺同常識開門呢?
除咗唔好以為司機老奉之外,個個怕蝕底,個個推俾人哋撳

引用:
原帖由 門前直樹2018 於 2022-8-6 20:20 發表

特別係以疫情為由,其實坐巴士其實還有很車廂內會接觸體物,可必又扮賴衞生咁吖,淨係條通風槽內都唔知有幾多細菌,我唔信九巴會洗,同埋都唔知佢哋點樣洗得到內部。
現在除搭車撳鐘外,搭升降機那個關門掣都係冇人願意撳,你眼望我眼等到佢自己關為止。

引用:
原帖由 corolla100 於 2022-8-6 20:49 發表

特別係以疫情為由,其實坐巴士其實還有很車廂內會接觸體物,可必又扮賴衞生咁吖,淨係條通風槽內都唔知有幾多細菌,我唔信九巴會洗,同埋都唔知佢哋點樣洗得到內部。
現在除搭車撳鐘外,搭升降機那個關門掣都係冇人願意撳,你眼望我眼等到佢自己關為止。
講起搭𨋢, 而家啲女唔知做乜𨳊, 全程望住個電話, 以為乜𨶙嘢咁重要, 停一停㩒個閂門制都唔得, 𨳒, 原來轆fb, 等𨋢我企佢後面, 𨋢到佢望住個電話, 我咪入先囉, 佢入後當然係近門口啦, 佢竟然對眼冇離開過個電話, 閂𨶙咗門, 架𨋢唔郁都冇反應

引用:
原帖由 lkbbun 於 2022-8-4 21:19 發表
試過搭 278X
車上仲有20人左右
有一堆人已落左下層準備 ,上水站係大站
,無人按鐘,司機有埋一埋收慢,跟住就再踩油,直入上水總站
利申 小弟本身都係在總站落的
司機合情、合理、合法👍

如果大站唔撳鐘都必停必開門上落,
當班客習慣晒嘅時候,
去到細站班客都唔會撳返鐘,
到時候咪又係攞嚟搞囉!
絕對唔明白有幾「尷尬」

統一不論大站定細站,
一律唔撳鐘/唔遞手就唔停車上落。

當然係睇鍾喇,邊理得你咁多。落車鐘無著燈,就算有人上車都唔應該順手開埋後同捭人落。

引用:
原帖由 辦公室一條蕉 於 2022-8-6 15:27 發表

但試過C機慢駛埋站 大家鬥唔撳鐘
C機見無人撳就踩油走 跟住乘客就鬧C機

好慘
On 9! 鬧咗自己點解唔撳鐘先啦!
曾經見過有條仆街明知自己要落車又唔肯撳鐘,咁啱個站又冇人上車,司機咪直行直過囉,條仆街就揾司機出氣,我喺車廂都睇唔過眼幫口吊7條冚家剷乘客,
你自己錯在先,千其咪辣著司機造成交通意外呀冚家剷!

引用:
原帖由 門前直樹2018 於 2022-8-6 20:20 發表

香港真係好多仆街人!

引用:
原帖由 corolla100 於 2022-8-6 20:49 發表

梗係最尾入電梯嗰位撳啦,唔撳就吊7佢!大家住同一座大廈又點呀!

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 4-8-2022 18:56 發表

司機只可以睇鐘,不會憑直覺或常識停站。

引用:
原帖由 HL1352 於 4-8-2022 22:14 發表

你呢個都未算最遠
岩岩諗諗下
上個月某一日中午
坐969去港島方向
人小小我坐下層咁岩見到
架車去到西隧無人禁鐘又離奇地無人排隊上車,咁佢咪埋都唔埋閃人
離開個站時鐘燈未著架
去到收費亭先有人禁鐘仲企到係車長隔離

日頭西隧通常有人落/有人上車是但都會中一樣
佢就真係唔好彩
點解咁衰喀㩒鐘?

Well done!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]