• 瀏覽: 22,781
  • 回覆: 12
  • 追帖: 1
未到總站無撳鐘唔車落客停絕對合情合理合法。

(完)

引用:
原帖由 lkbbun 於 4-8-2022 21:19 發表
試過搭 278X
車上仲有20人左右
有一堆人已落左下層準備 ,上水站係大站
,無人按鐘,司機有埋一埋收慢,跟住就再踩油,直入上水總站
利申 小弟本身都係在總站落的
啱呀唔好畀班客以為係「老奉」囉!

引用:
原帖由 HL1352 於 4-8-2022 21:55 發表
最常見無人禁鐘走去開門咪大馬路
968 人多無人禁都會埋站照開
68M 人小就睇司機玩唔玩野
坐咁耐都只係試過兩三次無人禁鐘唔開門走人
最記得有次架車人小小既968
大棠路下層企左兩三個等落車但無人禁鐘
之後司機飛左站先黎禁鐘
下個站都元西囉, 慢慢行啦
最鍾意夜晚見到啲人想喺新墟街市落車但又唔撳鐘,結果紅橋行返過去。
唔算遠但絕對係教訓一場

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 5-8-2022 02:02 發表
但我反而見好多司機都識做,大站點都例停。
肌肉記憶去到某啲站習慣咗停+開門上落,
所以就做咗班客習慣性,以為唔揮手/撳鐘都可以上/落車。
當換咗替更/新仔唔熟站時,咪會出現「飛站」嘅情況囉

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 5-8-2022 16:05 發表

或者都應該反思下,一啲接近必停嘅站,例如屯轉,係咪應該唔理有冇人撳鐘,照喺落客站開門呢?
我認為如果架架巴士站站停嘅話,
整體行車時間會延長,
亦令主要交通要道嘅負荷增加,
所以唔贊成此建議。

大型轉車站依啲成日排晒長龍,
一部分原因就係有專設嘅落客月台,
落車嘅客流一多,就會倒流車龍到外面。

況且落車撳鐘係乘客嘅義務及責任,
我認為應該要理行。

引用:
原帖由 weisacmei 於 5-8-2022 19:09 發表

所以非常唔習慣大陸模式
冇客落車(佢哋唔興打鐘),站頭又冇人
一様要埋站,開閘…..
無錯,有啲司機都好啲,見無人落無人上都只係慢流,但有啲真係拉手掣開閂門,起碼搞慢1分鐘。

引用:
原帖由 mac02 於 6-8-2022 10:46 發表

唔係個個位有鐘嘛,以前就話天花板裝左條鐘帶啫,依家有啲車樓上係要行到去樓梯位先至有鐘仔架囉。
你講嗰款車其實冷氣位附近係有鐘掣撳的

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 6-8-2022 11:00 發表

冇錯,我就係想講呢種近乎必停嘅站,唔通成車人冇人撳鐘司機就唔停咩
A車上到7號樓離境大堂外嗰個係必停站,
巴士係必需停車及開門落客的。

引用:
原帖由 脫褲製朋 於 6-8-2022 12:49 發表
跟本巴士就應該每個站都停
開門5秒至少
又唔見地鐵要撳鐘?
鐵路服務有鐘撳?

引用:
原帖由 man321man 於 6-8-2022 18:39 發表

間中被人車返車廠就係呢啲人
嗰啲係瞓過龍姐😂😂

引用:
原帖由 corolla100 於 6-8-2022 19:05 發表

佢都算好,968深夜有條友在元朗大欖站在門口想落車冇撳鐘,司機慢車到前面上客位又冇人遞手要上車,司機篤油直到西隧口,條粉腸一路行一路小過司機,睇見都笑爆咀。
過咗落車位都仲唔撳鐘,抵佢死啦

如果大站唔撳鐘都必停必開門上落,
當班客習慣晒嘅時候,
去到細站班客都唔會撳返鐘,
到時候咪又係攞嚟搞囉!
絕對唔明白有幾「尷尬」

統一不論大站定細站,
一律唔撳鐘/唔遞手就唔停車上落。

引用:
原帖由 sprewell2222000 於 11-8-2022 17:48 發表

個鐘咁多人掂過,好可能有新冠病毒
最好當然唔接觸
架巴士都好多人搭/搭過,好可能有新冠病毒,所以你都係唔好搭了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]