• 瀏覽: 22,792
  • 回覆: 93
  • 追帖: 1
唔知大家有冇試過,當搭某條線去某個例牌有人落嘅站,車上面有一堆人準備落車,但竟然冇人撳鐘?

呢啲時候,就好考司機嘅反應:究竟係只識睇鐘,定會憑直覺同常識開門呢?

未到總站無撳鐘唔車落客停絕對合情合理合法。

(完)

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2022-8-4 18:56 發表
唔知大家有冇試過,當搭某條線去某個例牌有人落嘅站,車上面有一堆人準備落車,但竟然冇人撳鐘?

呢啲時候,就好考司機嘅反應:究竟係只識睇鐘,定會憑直覺同常識開門呢?
例如27應不會飛走坪石地鐵站

試過搭 278X
車上仲有20人左右
有一堆人已落左下層準備 ,上水站係大站
,無人按鐘,司機有埋一埋收慢,跟住就再踩油,直入上水總站
利申 小弟本身都係在總站落的

引用:
原帖由 lkbbun 於 4-8-2022 21:19 發表
試過搭 278X
車上仲有20人左右
啱呀唔好畀班客以為係「老奉」囉!

最常見無人禁鐘走去開門咪大馬路
968 人多無人禁都會埋站照開
68M 人小就睇司機玩唔玩野
坐咁耐都只係試過兩三次無人禁鐘唔開門走人
最記得有次架車人小小既968
大棠路下層企左兩三個等落車但無人禁鐘
之後司機飛左站先黎禁鐘
下個站都元西囉, 慢慢行啦

引用:
原帖由 HL1352 於 4-8-2022 21:55 發表
最常見無人禁鐘走去開門咪大馬路
968 人多無人禁都會埋站照開
68M 人小就睇司機玩唔玩野
坐咁耐都只係試過兩三次無人禁鐘唔開門走人
最記得有次架車人小小既968
大棠路下層企左兩三個等落車但無人禁鐘
之後司機飛左站先黎禁鐘
下個站都元西囉, 慢慢行啦
最鍾意夜晚見到啲人想喺新墟街市落車但又唔撳鐘,結果紅橋行返過去。
唔算遠但絕對係教訓一場

引用:
原帖由 U-Transit 於 2022-8-4 21:58 發表

最鍾意夜晚見到啲人想喺新墟街市落車但又唔撳鐘,結果紅橋行返過去。
唔算遠但絕對係教訓一場
你呢個都未算最遠
岩岩諗諗下
上個月某一日中午
坐969去港島方向
人小小我坐下層咁岩見到
架車去到西隧無人禁鐘又離奇地無人排隊上車,咁佢咪埋都唔埋閃人
離開個站時鐘燈未著架
去到收費亭先有人禁鐘仲企到係車長隔離

日頭西隧通常有人落/有人上車是但都會中一樣
佢就真係唔好彩

冇人㩒鐘咪比油走,駛乜諗咁多?

引用:
原帖由 lkbbun 於 2022-8-4 21:19 發表
試過搭 278X
車上仲有20人左右
班客冇出聲?

但我反而見好多司機都識做,大站點都例停。

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2022-8-5 02:01 AM 發表

班客冇出聲?
當時又無聽到有人出聲

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2022-8-4 18:56 發表

緊係睇鐘啦,七月喎,埋站開門冇人落車會嚇親人架。

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 5-8-2022 02:02 發表
但我反而見好多司機都識做,大站點都例停。
肌肉記憶去到某啲站習慣咗停+開門上落,
所以就做咗班客習慣性,以為唔揮手/撳鐘都可以上/落車。
當換咗替更/新仔唔熟站時,咪會出現「飛站」嘅情況囉

引用:
原帖由 U-Transit 於 2022-8-5 10:23 發表

肌肉記憶去到某啲站習慣咗停+開門上落,
所以就做咗班客習慣性,以為唔揮手/撳鐘都可以上/落車。
當換咗替更/新仔唔熟站時,咪會出現「飛站」嘅情況囉
或者都應該反思下,一啲接近必停嘅站,例如屯轉,係咪應該唔理有冇人撳鐘,照喺落客站開門呢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]