• 瀏覽: 22,995
  • 回覆: 93
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 Kepler-452b 於 5-8-2022 16:05 發表

或者都應該反思下,一啲接近必停嘅站,例如屯轉,係咪應該唔理有冇人撳鐘,照喺落客站開門呢?
我認為如果架架巴士站站停嘅話,
整體行車時間會延長,
亦令主要交通要道嘅負荷增加,
所以唔贊成此建議。

大型轉車站依啲成日排晒長龍,
一部分原因就係有專設嘅落客月台,
落車嘅客流一多,就會倒流車龍到外面。

況且落車撳鐘係乘客嘅義務及責任,
我認為應該要理行。

引用:
原帖由 U-Transit 於 2022-8-5 16:13 發表

我認為如果架架巴士站站停嘅話,
整體行車時間會延長,
亦令主要交通要道嘅負荷增加,
所以唔贊成此建議。

大型轉車站依啲成日排晒長龍,
一部分原因就係有專設嘅落客月台,
落車嘅客流一多,就會倒流車龍到外面。

況且落車撳鐘係乘客嘅義務及責任,
我認為應該要理行。
所以非常唔習慣大陸模式
冇客落車(佢哋唔興打鐘),站頭又冇人
一様要埋站,開閘…..

無人禁鐘代表無人落車,完

現實環境有所改變鳥

打鐘未必是常態,飛站Carlo會受咀咒

車門兩邊企人
長途車坐樓梯周時有😚
上車先問路正北街
上車先找八達通又另一北街……

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2022-8-4 18:56 發表
唔知大家有冇試過,當搭某條線去某個例牌有人落嘅站,車上面有一堆人準備落車,但竟然冇人撳鐘?

呢啲時候,就好考司機嘅反應:究竟係只識睇鐘,定會憑直覺同常識開門呢?
既然一定多人落, 也定必多人上, 放心-一定停

引用:
原帖由 weisacmei 於 5-8-2022 19:09 發表

所以非常唔習慣大陸模式
冇客落車(佢哋唔興打鐘),站頭又冇人
一様要埋站,開閘…..
無錯,有啲司機都好啲,見無人落無人上都只係慢流,但有啲真係拉手掣開閂門,起碼搞慢1分鐘。

覺得只有總站唔撳鐘都開門外,其餘啲站就算停只係開上車門俾人上車。

亦都見到人吊柒人地做乜快過佢襟鐘
當堂D人呆晒

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2022-8-4 18:56 發表
唔知大家有冇試過,當搭某條線去某個例牌有人落嘅站,車上面有一堆人準備落車,但竟然冇人撳鐘?

呢啲時候,就好考司機嘅反應:究竟係只識睇鐘,定會憑直覺同常識開門呢?
試過,結果飛站。

引用:
原帖由 U-Transit 於 2022-8-4 20:46 發表
未到總站無撳鐘唔車落客停絕對合情合理合法。

(完)
冇錯!

唔通要站站停,拉慢哂,又增加排放咩!

引用:

司機緊係跟守則睇鐘,因為我都見過,雖然有人嘈,司機都冇理

懶人自作自受

我見過一次, 龍翔道豐力樓落, 無打鐘, 然後在天馬苑落. 行番去都幾甘, 等同行山.

將近要落車之前撳個鐘有幾難?香港人😔

引用:
原帖由 weisacmei 於 2022-8-5 20:45 發表
現實環境有所改變鳥

打鐘未必是常態,飛站Carlo會受咀咒

車門兩邊企人
長途車坐樓梯周時有😚
上車先問路正北街
上車先找八達通又另一北街……
咁你就叫你公司就咪鬼成日cut車啦,公司唔縮班唔cut車,咪個個乘客都有位坐囉,企位你以為可以俾少兩蚊車費架咩?講到好似啲乘客唔企唔安樂咁。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]