• 瀏覽: 22,996
  • 回覆: 93
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2022-8-5 16:05 發表

或者都應該反思下,一啲接近必停嘅站,例如屯轉,係咪應該唔理有冇人撳鐘,照喺落客站開門呢?
不如坐通宵巴吧,半夜3點,無人落屯轉,都會開門的

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2022-8-4 18:56 發表
唔知大家有冇試過,當搭某條線去某個例牌有人落嘅站,車上面有一堆人準備落車,但竟然冇人撳鐘?

呢啲時候,就好考司機嘅反應:究竟係只識睇鐘,定會憑直覺同常識開門呢?
最好通宵巴站站停

引用:
原帖由 weisacmei 於 2022-8-5 19:09 發表

所以非常唔習慣大陸模式
冇客落車(佢哋唔興打鐘),站頭又冇人
一様要埋站,開閘…..
支持通宵巴站站停

引用:
原帖由 mac02 於 2022-8-6 10:46 發表

唔係個個位有鐘嘛,以前就話天花板裝左條鐘帶啫,依家有啲車樓上係要行到去樓梯位先至有鐘仔架囉。
巴士唔就腳咪唔好搭囉

引用:
原帖由 香煎性感的老闆 於 2022-8-6 13:49 發表

巴士唔就腳咪唔好搭囉
你覆緊邊個?

引用:
原帖由 mac02 於 2022-8-6 10:46 發表

唔係個個位有鐘嘛,以前就話天花板裝左條鐘帶啫,依家有啲車樓上係要行到去樓梯位先至有鐘仔架囉。
咁咪早一個站啲人落哂車,你咪行去撳鐘囉。

引用:
原帖由 nakata520 於 2022-8-6 14:02 發表

咁咪早一個站啲人落哂車,你咪行去撳鐘囉。
成日都話  “早啲起身就無事” ,咁你又有無諗過:
1. 太早起身,會阻到後面真係要落車既人?

2. 太遲起身,車開唔開好呢?
2A. 唔開車,等個客再坐返低/ 落左樓下又唔係即刻落車,咁咪一樣係阻左時間啫。
2B. 照開車,咁咪違反左 ‘行車時請勿在上層站立’ 呢個指示囉。
早一個站起身又好,到站先起身都好,你做司機車長,始終都要等佢一次架啦,除非你係想話 “我唔等佢地坐低架,佢上層站立又仆左街,果時咪報警泊街等十字車囉”

其實見到車門頂或樓上車頭都有車鐘顯示紅燈,見到無著,就應醒目補飛啦,人人唔撳,便作放棄論,車長專心路面安全和駕駛,唔理得你咁多。

What is 大站?

引用:
原帖由 sunvoice 於 2022-8-4 21:00 發表

例如27應不會飛走坪石地鐵站
但試過C機慢駛埋站 大家鬥唔撳鐘
C機見無人撳就踩油走 跟住乘客就鬧C機

好慘

引用:
原帖由 U-Transit 於 2022-8-4 20:46 發表
未到總站無撳鐘唔車落客停絕對合情合理合法。

(完)
間中被人車返車廠就係呢啲人

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2022-8-4 18:56 發表
唔知大家有冇試過,當搭某條線去某個例牌有人落嘅站,車上面有一堆人準備落車,但竟然冇人撳鐘?

呢啲時候,就好考司機嘅反應:究竟係只識睇鐘,定會憑直覺同常識開門呢?
這個現像正正就是現代香港人老奉本色,莫講落車冇人撳鐘連搭車都冇人遞手示意,如果冇人意要乖車和沒人撳鐘要落車,司機係可以唔停車或唔開門落客又會點呢,那班怪獸乖客又會變得好即極咁去投訴司機的不是,港人矛盾就越來越嚴重,這一切都是源於國民的教育。

無人撳鐘表示無人下車
可.快捷將乘客送到目的地,又環保節約用燃油,拯救地球又可早D埋站休息收工
四嬴局面

引用:
原帖由 U-Transit 於 2022-8-4 21:58 發表

最鍾意夜晚見到啲人想喺新墟街市落車但又唔撳鐘,結果紅橋行返過去。
唔算遠但絕對係教訓一場
佢都算好,968深夜有條友在元朗大欖站在門口想落車冇撳鐘,司機慢車到前面上客位又冇人遞手要上車,司機篤油直到西隧口,條粉腸一路行一路小過司機,睇見都笑爆咀。

引用:
原帖由 U-Transit 於 2022-8-5 16:13 發表

我認為如果架架巴士站站停嘅話,
整體行車時間會延長,
亦令主要交通要道嘅負荷增加,
所以唔贊成此建議。

大型轉車站依啲成日排晒長龍,
一部分原因就係有專設嘅落客月台,
落車嘅客流一多,就會倒流車龍到外面。

況且落車撳鐘係乘客嘅義務及責任,
我認為應該要理行。
怪獸乖乘客只知有權利唔會付出任何義務的。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]