• 瀏覽: 8,045
  • 回覆: 70
職場欺凌(office bully),大家多數啞忍,或者轉工就算。
其實,決定忍或者轉工之前,認識下職場欺凌係d嘜,可能有更多選擇。

1. 頤指氣使,呼喝大罵 (Screaming mimi)
少少事就大大聲惡罵,或者「洗人唔洗本」咁指使你做野。
2. 永遠挑錯(constant critics)
你做所有事都有錯,永遠一定有錯,重要次次都俾佢發現。
3. 公司大把資源,但無你份(gate keeper)
公司有資源提供俾員工,但無你份。(HR請假,你老頂批左未?去老頂到,又問HR批左未?永遠羅唔到假。)
4. 兩頭蛇(two headed snake)
同事勁好請你食飯,又同你講心事,等你講左一句心事咁大把。
第二日返工,全公司都知你講過個句心事,同埋後加一個精彩絕倫ge故仔。問你死未?

好有幸,以上四個類型都試過,開頭真係講唔到有嘜問題,
做多幾年野,就知呢d人做左d嘜野。

希望大家係到出下氣,放鬆下。
頭腦清醒,就更有力面對呢d人。

老闆挑你錯算唔算

引用:
原帖由 chingtszki2015 於 2022-8-4 22:13 發表
職場欺凌(office bully),大家多數啞忍,或者轉工就算。
其實,決定忍或者轉工之前,認識下職場欺凌係d嘜,可能有更多選擇。

3. 公司大把資源,但無你份( ...
這樣太難受了,或者N年前遇過吧,但我想不起來了。

首先,孤立咗個target先,等佢冇人幫。
人人唔鬧,淨係鬧佢,即係佢有問題啦。
邊個夠膽企佢嗰邊,我就做低埋邊個。
當然,做低咗佢,咪喺其他人之中,
再揾嗰新受害者囉。

照肺又好,辱罵又好,一次唔夠㗎,
日日嚟,鬧到佢怕。

俾佢做嘢,一時一樣,反反覆覆,
問佢跟得邊樣?
口頭好喇,唔好白紙黑字,
等佢冇證據投訴到。
佢跟唔到,咪佢問題囉,再鬧過。

喺人哋面前講佢壞話,呢個就例㗎啦。

文員又好,經理又好,
一律調佢去守水塘、坐廁所門口,
做清潔、做派信。

你唔做錯,人地搵條毛黎挑?

咁檢討自己仲怪人地挑剔,還有用嗎?

呢四樣我以前無限輪迴,沒完沒了。

以前細路仔出嚟做, 做錯嘢比老闆用間尺打賓周

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-8-5 09:13 發表
再揾嗰新受害者囉。

日日嚟,鬧到佢怕。

問佢跟得邊樣?
等佢冇證據投訴到。

...
好,個個走晒,你自己做晒。

請新人?好,登招聘廣告先

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 chingtszki2015 於 2022-8-4 22:13 發表

3. 公司大把資源,但無你份( ...
最緊要道行高

大家都好有經驗:
係呀!都係剛剛出黎做野先會遇到。

以下係我試過ge方法。
1. Screaming mimi
佢大大聲鬧我,我就好溫柔,但全部人都清楚聽到ge聲音:「我聽唔到你講嘜,你可以講多次嗎?」佢通常唔會再大聲而轉為鬧我炸聽唔到,我就繼續溫柔有禮地同佢玩落去。
通常佢會用「有病就去睇醫生啦!」,只要我繼續同佢玩,佢就無乎!
2. constant critics
完全唔再理佢,佢有佢做,我有我做。
佢鬧我當佢唱歌。
3. Gate keeper
只好自己爭取。
例如請假去睇醫生,就唯有唔請,去睇完叫醫生出到診紙。
實有說話聽,我就答佢,我當時真係好唔舒服,我都唔想。
如果你不滿,我只可以去勞工處啦。
4. two headed snake
我真係同佢玩,喊晒同佢講我自己d野(當然係假)。
之後第二日佢真係講左出黎,但同事都知道我玩佢。
例,我住天后,就同佢講元朗(個同事住葵涌),然後話返工好辛苦好遠。
但公司在跑台山,其實我可以行返工。

講到尾,都真係道行問題。
慢慢來,試多幾次,加d創意,順勢而行。
大家加油啊!

要你一邊講一邊做,講住野做吾到野。。。

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-8-5 09:13 發表
再揾嗰新受害者囉。

日日嚟,鬧到佢怕。

問佢跟得邊樣?
等佢冇證據投訴到。

...
因住自作自受

引用:
原帖由 marco.jai 於 2022-8-5 19:21 發表
以前細路仔出嚟做, 做錯嘢比老闆用間尺打賓周
打完之後梨條野依家長期軟?
@東鄉大為明 

有次試過係大老闆面前話個GM 死廢柴, 得出結果無事, 第二日可以返工
PS. 我係基層職員, 抄咗我就要Sr or manager 接我手, 但無人肯做

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]