• 瀏覽: 8,046
  • 回覆: 70
引用:
原帖由 nigelraphe 於 2022-8-6 11:07 發表

超準,不過睇埋月亮星座
月亮星座有呢啲睇咩

引用:
原帖由 huhuing 於 2022-8-6 11:07 發表

月亮星座有呢啲睇咩
有,自已網上check到

引用:
原帖由 nigelraphe 於 2022-8-6 11:09 發表

有,自已網上check到
我冇乜心機睇一大堆野,所以我從來唔識星座,只係偶然睇到有人話星座屬於物性格,好定唔好我淨係有興趣睇。

引用:
原帖由 愉快年輕的海洋 於 2022-8-6 08:37 發表

打完之後梨條野依家長期軟?
@東鄉大為明 
你Nicky?揸到你出奶

引用:
原帖由 chingtszki2015 於 2022-8-5 23:16 發表
大家都好有經驗:
係呀!都係剛剛出黎做野先會遇到。

以下係我試過ge方法。
1. Screaming mimi
佢大大聲鬧我,我就好溫柔,但全部人都清楚聽到ge聲音:「我聽唔到你講嘜,你可以講多次嗎?」佢通常唔會再大聲而轉為鬧我炸聽唔到,我就繼續溫柔有禮地同佢玩落去。
通常佢會用「有病就去睇醫生啦!」,只要我繼續同佢玩,佢就無乎!
2. constant critics
完全 ...
其實一般係一班人蝦一個人,
那個被蝦的人一般係公司是弱一的

其實被蝦的人也沒有什麼可以做
因為有錯就係有錯,要遇左俾人指指點點

有些人會當佢唱歌,唔擺上心
這些人一般不會在公司裹長久

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-8-6 09:58 發表

我由後生到老,
都係錯就會認、打就會企定嘅。
而且我嘅強項係好識站在人哋角度諗嘢。
人哋講嘢有冇道理,
定抑或無理取鬧,我分得出。

風水係會輪流轉嘅。
你做細嗰陣都係俾老鬼嫌棄,
人哋一樣無言。
你而家都會俾班後生話你老屎忽,
佢哋一樣冇你咁好氣。
我做o靚年代畀舊人插做錯野嗰時會檢討自己令自己進步,所以今日可以升職帶新人。

你睇吓今時今日班港孩出黎做野同我地當年邊有得比!

引用:
原帖由 炭屎郎 於 2022-8-6 13:10 發表

我做o靚年代畀舊人插做錯野嗰時會檢討自己令自己進步,所以今日可以升職帶新人。

你睇吓今時今日班港孩出黎做野同我地當年邊有得比!
一啲啲人啦,都有啲生性嘅。
個個年代都有人聽話有人唔聽。

引用:
原帖由 huhuing 於 2022-8-6 11:07 發表

恰新人又唔好咁
欺凌者係冇人性㗎嘛,乜都做得出。

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-8-6 13:18 發表

我以為你恰人

引用:
原帖由 炭屎郎 於 2022-8-5 17:17 發表
你唔做錯,人地搵條毛黎挑?

咁檢討自己仲怪人地挑剔,還有用嗎?
錯對,邊個黎定先?
有時只係我做法,唔同你做開果一套就叫錯.
有D人小氣,你錯過,改過,都會挑你以前嘅錯黎壓制你.
聲大叫人檢討自己,唔等於你岩哂,唔等於你成世唔洗檢討自己.
有時d皇親國戚被屋企人寵到惡.你估真係岩哂?

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-8-6 13:18 發表

呢句講得好岩啊,睇得出邊個賤種,見人唔出聲就不斷作惡.

肛門幽靈,又咁又咁!

引用:
原帖由 前面契帝 於 2022-8-6 13:44 發表

錯對,邊個黎定先?
有時只係我做法,唔同你做開果一套就叫錯.
有D人小氣,你錯過,改過,都會挑你以前嘅錯黎壓制你.
聲大叫人檢討自己,唔等於你岩哂,唔等於你成世唔洗檢討自己.
有時d皇親國戚被屋企人寵到惡.你估真係岩哂?
唔好為拗而拗,唔通以前寫信依家話你send email係錯咩。

叫得做錯梗係有爆鑊,我早幾年真係當新人仔仔女女咁教,但原來佢地唔受教,依家升左lv又鳩佢地爆鑊算!

引用:
原帖由 愉快年輕的海洋 於 2022-8-6 08:37 發表

打完之後梨條野依家長期軟?
@東鄉大為明 
今朝起身扯旗硬過條鐵呀

引用:
原帖由 前面契帝 於 2022-8-6 13:45 發表

呢句講得好岩啊,睇得出邊個賤種,見人唔出聲就不斷作惡.
其實好多職場欺凌係上級恰下級、
長輩恰晚輩,總之就係大蝦細,
人哋有權,受害者根本冇得出聲,
旁觀者又唔敢幫手。
唔好諗住向HR投訴。
唔好成日當咗HR係學校風紀、
或者訓導主任。
職場唔係學校,權力大過公義。
除非加害者出手打人,就報得警添啦。
精神虐待又冇樣睇,邊個時運低唯有硬食。

仲有好多外國文獻指出,
好多職場欺凌受害者,
竟然唔係特別樣衰零捨蠢鈍之輩,
反而係乖仔乖女good performer,
甚至有technical skill嘅,
不過係俾人妒忌、甚至俾上司妒忌。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]