• 瀏覽: 8,030
  • 回覆: 5
你唔做錯,人地搵條毛黎挑?

咁檢討自己仲怪人地挑剔,還有用嗎?

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-8-6 09:32 發表

冇錯,識貨,就係挑條毛。
你知唔知乜嘢叫做莫須有?

你問得,即係冇俾人欺凌過。恭喜你。
我係挑人嗰個,見到依家嗰班職場年青人,真係無言....

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-8-6 09:58 發表

我由後生到老,
都係錯就會認、打就會企定嘅。
而且我嘅強項係好識站在人哋角度諗嘢。
人哋講嘢有冇道理,
定抑或無理取鬧,我分得出。

風水係會輪流轉嘅。
你做細嗰陣都係俾老鬼嫌棄,
人哋一樣無言。
你而家都會俾班後生話你老屎忽,
佢哋一樣冇你咁好氣。
我做o靚年代畀舊人插做錯野嗰時會檢討自己令自己進步,所以今日可以升職帶新人。

你睇吓今時今日班港孩出黎做野同我地當年邊有得比!

引用:
原帖由 前面契帝 於 2022-8-6 13:44 發表

錯對,邊個黎定先?
有時只係我做法,唔同你做開果一套就叫錯.
有D人小氣,你錯過,改過,都會挑你以前嘅錯黎壓制你.
聲大叫人檢討自己,唔等於你岩哂,唔等於你成世唔洗檢討自己.
有時d皇親國戚被屋企人寵到惡.你估真係岩哂?
唔好為拗而拗,唔通以前寫信依家話你send email係錯咩。

叫得做錯梗係有爆鑊,我早幾年真係當新人仔仔女女咁教,但原來佢地唔受教,依家升左lv又鳩佢地爆鑊算!

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-8-6 19:08 發表

「叫得做錯梗係有爆鑊」
係你自己嘅定義咋。
有啲人要借題發揮揾嘢鬧,
唔通仲慢慢等隻鑊?
個powerpoint其中一段
用咗13.5 font size而唔係14,
因為太多字。個bar chart隻色唔襯,
咁會唔會死人?要大鬧,一樣可以鬧。
你呢個例子叫做甩甩漏漏,唔算錯,但睇得出個人做野唔細心,難成大器

引用:
原帖由 前面契帝 於 2022-8-6 22:28 發表

大把皇親國戚為拗而拗,為攞威攞彩搞小圈子針你,
用whatsapp同同事講工作一定錯,一定你主動打電話講.要某人主動打電話問你流程,又一定你錯.
聽唔明啊?證明你世界單純得緊要囉.
可能我做親都係大機構,3000人以上上市公司,所以真係未遇過皇親國戚。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]