• 瀏覽: 25,058
  • 回覆: 87
  • 追帖: 5
+19
引用:
原帖由 tungso 於 2022-8-5 19:40 發表

其實算好好做,快d入紙申請此職位😅😅😅
收到

辛苦申請咗日

引用:
原帖由 sunday8999 於 2022-8-5 19:46 發表
識咁多野頂薪先萬8?
政府工 唔多唔少 入黎養老心態(包括我),
唔洗供樓交租,搵份生活費就可以,
我個朋友及同事,兩合供滿單位,打份醫務助理萬3蚊個月過日神,再講WR1 要求技能都係雜工技能無乜大不了。

引用:
原帖由 usnavyseals 於 2022-8-5 14:36 發表

入到呢做味知,講唔到幾多,
只能講而家d新仔女做唔長
有啲做做下頂唔著見其他部門wm請人就轉部門,有啲辭職大有!

引用:
原帖由 rt8641 於 2022-8-6 08:12 發表

有啲做做下頂唔著見其他部門wm請人就轉部門,有啲辭職大有!
就算出面打工都好,就算做開行業唔同公司都有落差,更何況政府工,試用期實左雙向,那一方覺了不合都可以走是很平常,我早年有個N仔合約,前身做R產品開發設計,間廠摺左入黎做左1年多都適應到,上年考更左1級,當時SAA 話機械操作唔好俾佢做,我話觀察過佢一排沒有問題,如果怕危險咁應該連鉛筆都唔好俾佢用,不小心隨時插死人,而已N仔也好願意入行,我會拍住佢一齊做,佢有意外由我負責。

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 5-8-2022 17:22 發表

如你咁講乜野出身都做唔到,送你一個字“柒”
柒吾柒見過面至知, 區區都有神人, 吾同行業都有神人,人識既野你未必識, 

引用:
原帖由 usnavyseals 於 2022-8-6 09:47 發表

柒吾柒見過面至知, 區區都有神人, 吾同行業都有神人,人識既野你未必識, 
做野只有做到與做唔到,完全係冇藉口,講一大埋牌頭都完成唔到任務,果種叫得把口。

我同老世經常講如果你覺得我唔掂或者你認為有人好過我,絕不介意調走我或被取替。

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 6-8-2022 09:52 發表

做野只有做到與做唔到,完全係冇藉口,講一大埋牌頭都完成唔到任務,果種叫得把口。

我同老世經常講如果你覺得我唔掂或者你認為有人好過我,絕不介意調走我或被取替。
而家人地就係做到野,吾係用口, 呢個世界吾係凈係得你識既野, 區區都有專業既人係做到野, 你係叻又點,你可以做幾耐,夠鐘咪又退休走人, 你走人,你個場都係咁運作落去, 會後無來者?

引用:
原帖由 usnavyseals 於 2022-8-6 10:12 發表

而家人地就係做到野,吾係用口, 呢個世界吾係凈係得你識既野, 區區都有專業既人係做到野, 你係叻又點,你可以做幾耐,夠鐘咪又退休走人, 你走人,你個場都係咁運作落去, 會後無來者?
就算無公務員 地球都一樣運作,但人一日未死身在其中,工作過程及方式就係你個人承受感受,點解有人好做,有人唔好做,當中部份就係柒與唔柒,蠢與唔蠢關係。。。細佬,我三十幾年前做工模由車床,鑼床,雕刻刻機,火花機,後來做天秤安裝,到自己判雞頭貓仔,現在康記外判公司伙記都係我舊同事拍當,幾十年功力,見唔少鳩吹,未入政府常都遇著個退休A1夾檔,講到又係乜柒都識,結果一個月就行街。

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 6-8-2022 10:27 發表

就算無公務員 地球都一樣運作,但人一日未死身在其中,工作過程及方式就係你個人承受感受,點解有人好做,有人唔好做,當中部份就係柒與唔柒,蠢與唔蠢關係。。。細佬,我三十幾年前做工模由車床,鑼床,雕刻刻機,火花機,後來做天秤安裝,到自己判雞頭貓仔,現在康記外判公司伙記都係我舊同事拍當,幾十年功力,見唔少鳩吹,未入政府常都遇著個退休A1夾檔,講到又係乜柒都識,結果一個月就行街。
你真係似我一個同事, 佢成日笑人做幾十年野, 嗰二三千萬現金都冇係手, 佢話佢屋企由幾個人山寨, 做到轉到而家收租同海外投資十億八億, 很做有頭腦點會揾吾到錢一樣

引用:
原帖由 usnavyseals 於 2022-8-6 10:40 發表

你真係似我一個同事, 佢成日笑人做幾十年野, 嗰二三千萬現金都冇係手, 佢話佢屋企由幾個人山寨, 做到轉到而家收租同海外投資十億八億, 很做有頭腦點會揾吾到錢一樣
扣帽子 轉移視線,唔係一個正面成熟方法,我估你都有四十幾,沒記錯你之前做倉? 我提意有心行業發展,多出外走走看看,先至再講這行業世界吧。

康記好多WR,AR 資深女工 都係食環掃街轉過黎,用這個指標大確知道自己做唔做到。

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 6-8-2022 10:49 發表

扣帽子 轉移視線,唔係一個正面成熟方法,我估你都有四十幾,沒記錯你之前做倉? 我提意有心行業發展,多出外走走看看,先至再講這行業世界吧。
我就係知人外有人, 世界吾會見得比你少

引用:
原帖由 usnavyseals 於 2022-8-6 12:21 發表

我就係知人外有人, 世界吾會見得比你少
說不過正題就大打宇宙無限。。。
不作實事係公務員被人睇唔起原因。

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 6-8-2022 13:04 發表

說不過正題就大打宇宙無限。。。
不作實事係公務員被人睇唔起原因。
點叫講吾過你, 我吾覺得你個d幾十年經驗又整物整物大把外判係你d物物, 因我都見到大把人有料, 吾係你咁自我陶醉, 個個都係你之下, 我而家個區場地助理有工程師,平面設計, 大把人都有自己技能, 就你自己認為好巴閉園藝草場體育館既工作專業, 我見到都大把叻人,
 人,  佢哋本身又有自己興趣專業, 有三項鐵人, 有馬拉松, 有手語義工, 有前港隊空手道成員, 有玩維修汽車自己有車房, 有建築模型設計, 呢d就係你講不做實事公務員

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]