• 瀏覽: 25,073
  • 回覆: 87
  • 追帖: 5
+19
引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 6-8-2022 10:27 發表

就算無公務員 地球都一樣運作,但人一日未死身在其中,工作過程及方式就係你個人承受感受,點解有人好做,有人唔好做,當中部份就係柒與唔柒,蠢與唔蠢關係。。。細佬,我三十幾年前做工模由車床,鑼床,雕刻刻機,火花機,後來做天秤安裝,到自己判雞頭貓仔,現在康記外判公司伙記都係我舊同事拍當,幾十年功力,見唔少鳩吹,未入政府常都遇著個退休A1夾檔,講到又係乜柒都識,結果一個月就行街。
我又講比你聽, 識一個動植物公園前A1,  有草牌, 又係雀鳥專家, 又係專業照顧星星馬騮, 婆羅乃猩猩由BB湊到大, 佢哋住既籠佢有份設計,
你可以問下康文既人, 係咪動植物公園要落手落腳真做, 呢d係你睇吾起既"柒", 九龍樹隊有A2係教人爬樹, 你有興趣可以去佢個攀樹會指教下, 睇下係咪"柒"

引用:
原帖由 usnavyseals 於 2022-8-7 06:17 發表

點叫講吾過你, 我吾覺得你個d幾十年經驗又整物整物大把外判係你d物物, 因我都見到大把人有料, 吾係你咁自我陶醉, 個個都係你之下, 我而家個區場地助理有工程師,平面設計, 大把人都有自己技能, 就你自己認為好巴閉園藝草場體育館既工作專業, 我見到都大把叻人,
 人,  佢哋本身又有自己興趣專業, 有三項鐵人, 有馬拉松, 有手語義工, 有前港隊空手道成員, 有玩維修汽車自己有車房, 有建築 ...
咁你自己又點?活在別人當下,不是你得事,活在自己之下才是你既事,巴菲特,馬斯克我都識講,但那又如何?並不是我。

見你咁熱血不防俾個意見你,遲左份政府WR,出去其他地方見識下,將來變得更有說服力,只在政府裡生存過,就正正係一個井。

引用:
原帖由 usnavyseals 於 2022-8-7 06:41 發表

我又講比你聽, 識一個動植物公園前A1,  有草牌, 又係雀鳥專家, 又係專業照顧星星馬騮, 婆羅乃猩猩由BB湊到大, 佢哋住既籠佢有份設計,
你可以問下康文既人, 係咪動植物公園要落手落腳真做, 呢d係你睇吾起既"柒", 九龍樹隊有A2係教人爬樹, 你有興趣可以去佢個攀樹會指教下, 睇下係咪"柒"
林超英會長開始華人化年代 我已經係香港觀鳥會及WWF 生態攝影會員,我學攀樹導師兼拍檔係ISA考管及參加過世界攀樹大賽(我就當然無佢實力)。。又問番同上,你自己又如何? 又要拉到馬斯克,巴菲特??

引用:
原帖由 usnavyseals 於 2022-8-7 06:41 發表

再講,過往有留意各下帖都不想回覆,你一見到相反言論就飛出黎咬人,第一個帖沒引用你發言更不是回應你,偏偏就俾你叮上,只怪自己時運低。。哈哈

引用:
原帖由 sunday8999 於 2022-8-5 19:46 發表
識咁多野頂薪先萬8?
讀書少...係洩底~

中三OA辦公室助理,
一日推兩次車仔收發文件,
月薪已經萬九以上喇!

仲可以有...內部進升,
上中四CA文書助理,
月薪更去到24,670添~

WKM II,二級工人,
小六,16,580!

WKM I,一級工人,
小六,18,320!

OA,辦公室助理,
中三,19,265!

CA, 文書助理,
中四,24,670!

ACO,助理文書主任,
中五,32,545!

@usnavyseals 回覆埋你最後一次,觀鳥華人化時代,我應該係第一個野外(燕崗)拍到彩鷸的人,當時會訊只係黑白影印,我教佢點由菲林分色,打稿,電腦排版,由於當時會員少,只能單做封面,後來人數多才全本彩色,吳祖楠,張浩輝,都是骨幹專家,輝哥當時未正式入會。
草地淨係講香港,我曾經上司 李賢祉及鄒桂昌
,現在都好似係康文草地雇問,唔係某某去澳洲半年讀下書返黎叫所謂專家,事實見唔少專家係實戰上敗陣,上面兩位都係我尊敬前輩。。 再多講圈內人或知我係邊個,那又如果? 只要事實足夠。

引用:
原帖由 jackyfree2 於 2022-8-7 09:35 發表

讀書少...係洩底~

中三OA辦公室助理,
一日推兩次車仔收發文件,
月薪已經萬九以上喇!

仲可以有...內部進升,
上中四CA文書助理,
月薪更去到24,670添~

WKM II,二級工人,
小六,16,580!

WKM I,一級工人,
小六,18,320!

OA,辦公室助理,
中三,19,265!

CA, 文書助理,
中四,24,670! ...
可惜oa已經停請20年以上!

引用:
原帖由 rt8641 於 2022-8-7 11:56 發表

可惜oa已經停請20年以上!
現職...依然有唔少~

係外國園藝或農業工人收入比地盤及教書人工更高,原因特別北歐,瑞典,芬蘭之類注重天然產業,科技及機械大力投放資金,工人水平不但著重園藝,還有更多第三技能,唔似香港一尾人力死掘爛掘,加上外國郊外森林短就3幾日,長一星期 冇支援之下需要更多技能面對問題。

引用:
原帖由 tungso 於 2022-8-5 14:44 發表

我有個老友做咗2日就補錢離職走,有d就好彩考到其他部門做一級工人或降級做二級工人,無咁辛苦,唔駛日曬雨淋
係入職一級工人後?

引用:
原帖由 tungso 於 2022-8-5 14:44 發表

我有個老友做咗2日就補錢離職走,有d就好彩考到其他部門做一級工人或降級做二級工人,無咁辛苦,唔駛日曬雨淋
是不是收到電話去做二級工人?

...唉…簡單d講…唔怕曬既就申請啦…怕曬既真係唔好浪費時間…

睇日照時間,自己走行,當然球場通常走唔甩,也有公園大樹較多,我個公園9成大樹,蚊子問題反而更大,正常太陽底下蚊少D,陰地方特別多蚊。

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2022-8-9 07:43 發表
睇日照時間,自己走行,當然球場通常走唔甩,也有公園大樹較多,我個公園9成大樹,蚊子問題反而更大,正常太陽底下蚊少D,陰地方特別多蚊。
基本上就係曬太陽…唔好比希望人…一陣請埋d怕曬既…一入職又唔做…唔怕曬果d..通常學歷較低dd..又無請到…好快又要招聘的了…

引用:
原帖由 PPS06851213 於 2022-8-9 11:05 發表

基本上就係曬太陽…唔好比希望人…一陣請埋d怕曬既…一入職又唔做…唔怕曬果d..通常學歷較低dd..又無請到…好快又要招聘的了…
雙方都是試用期,唔試唔知實況,出面打工都係咁 
,另外有後補位,點都有人填補。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]