• 瀏覽: 25,272
  • 回覆: 87
  • 追帖: 5
+19
引用:
原帖由 PPS06851213 於 2022-8-9 11:05 發表

基本上就係曬太陽…唔好比希望人…一陣請埋d怕曬既…一入職又唔做…唔怕曬果d..通常學歷較低dd..又無請到…好快又要招聘的了…
雙方都是試用期,唔試唔知實況,出面打工都係咁 
,另外有後補位,點都有人填補。

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 7-8-2022 10:44 發表
@usnavyseals 回覆埋你最後一次,觀鳥華人化時代,我應該係第一個野外(燕崗)拍到彩鷸的人,當時會訊只係黑白影印,我教佢點由菲林分色,打稿,電腦排版,由於當時會員少,只能單做封面,後來人數多才全本彩色,吳祖楠,張浩輝,都是骨幹專家,輝哥當時未正式入會。
草地淨係講香港,我曾經上司 李賢祉及鄒桂昌
,現在都好似係康文草地雇問,唔係某某去澳洲 ...
我也同你講, 你有你經驗, 但對你每次出post ,只係睇你不可一世, 老seafood  的語氣睇不起人, 你以為係你個場沖咖啡好得意? 次次也不經意提出來, 其實就話你係度好勁, 班友要靠你姐, 你覺得人廢, 吾識做野, 我只想講, 其他人也有經驗,我見到好多都識做野, 而我吾覺得你有幾特別, 你曬你的物物物, 來叫我比, 你晒氣啦, 我完全不覺什麼, 我跟過一個AR, 係你睇吾起嗰d, 吾識做工具淋水, 只識用鋤頭死鋤爛鋤, 跟佢做野就係最原始方法,又怎樣, 佢大陸耕田, 來香港做掃街, 其後康紀退休, 冇讀書, 但教出一個眼科教授, 一個產科醫生, 一個係德國神學教父的媽媽,  你又同佢下

引用:
原帖由 usnavyseals 於 2022-8-10 05:06 發表

我也同你講, 你有你經驗, 但對你每次出post ,只係睇你不可一世, 老seafood  的語氣睇不起人, 你以為係你個場沖咖啡好得意? 次次也不經意提出來, 其實就話你係度好勁, 班友要靠你姐, 你覺得人廢, 吾識做野, 我只想講, 其他人也有經驗,我見到好多都識做野, 而我吾覺得你有幾特別, 你曬你的物物物, 來叫我比, 你晒氣啦, 我完全不覺什麼, 我跟過一個AR, 係你睇吾起嗰d,  ...
從來沒睇唔起他人,相反支持新人常試入行,
另外自卑才會認為被睇唔起。

人工每年都想加,人就唔去進步,邊講得通,
大陸園藝現在都智能化。

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2022-8-10 06:31 發表

從來沒睇唔起他人,相反支持新人常試入行,
另外自卑才會認為被睇唔起。

人工每年都想加,人就唔去進步,邊講得通,
大陸園藝現在都智能化。
令我想起B愛賭錢個個月還分期, 幾好人工但無得加都係會好唔掂,然後茅頭又指向政府。

引用:
原帖由 19611691 於 2022-8-10 12:46 發表

令我想起B愛賭錢個個月還分期, 幾好人工但無得加都係會好唔掂,然後茅頭又指向政府。
唔想人睇唔起首先 強化自身,出面讀政府職安健 都叫用輔助工具行先,減少肌肉關節勞損,
現在不是秦始皇起長城?一尾用人力? 人年紀大體力下降必然,想襟一定要想方法,我初中未畢業,離島原居民,都唔係讀書多,但工作就要面對解決問題。

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2022-8-10 13:15 發表

唔想人睇唔起首先 強化自身,出面讀政府職安健 都叫用輔助工具行先,減少肌肉關節勞損,
現在不是秦始皇起長城?一尾用人力? 人年紀大體力下降必然,想襟一定要想方法,我初中未畢業,離島原居民,都唔係讀書多,但工作就要面對解決問題。
哩啲就是上一代公務員跟新一代既心理分別,一個感恩努力向上,一個埋怨政府虧欠樣樣不是去玩嘢。

今日臨收工 差不多4點先斷,因為倒下成三角形,又無繩留幾危險,萬一鋸唔岩位就似彈弓一樣向上彈,用開三角口方式一級級 剎下頭段,修到得垂直樹杆,再頭位一刀剎落去,加上木質堅硬不停出火花,其中一把報銷,樹落左地危險性無左,留明日先清。
平時打風先會塌樹,加上落雨,點都首先解除環境危險,只要小心做唔好心急,自己安全行先。

附件

IMG_20220810_165955.jpg(292.92 KB)

IMG_20220810_170006.jpg(601.74 KB)

IMG_20220810_164127.jpg(668.92 KB)

工業意外 唔少都係最後一下臨收工出事,主要心態上放鬆左。

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2022-8-10 17:16 發表
今日臨收工 差不多4點先斷,因為倒下成三角形,又無繩留幾危險,萬一鋸唔岩位就似彈弓一樣向上彈,用開三角口方式一級級 剎下頭段,修到得垂直樹杆,再頭位一刀剎落去,加上木質堅硬不停出火花,其中一把報銷,樹落左地危險性無左,留明日先清。
平時打風先會塌樹,加上落雨,點都首先解除環境危險,只要小心做唔好心急,自己安全行先。
鋸樹都係 WM1 做?

引用:
原帖由 hylai 於 2022-8-10 18:53 發表

鋸樹都係 WM1 做?
係眼中有能力做到盡量做,有D人會話鋸樹AR做,但我覺得如果WR 想升職 唔係等考到先去學,而係應該早作準備,剛開始做下地雞,碎下幼枝,一步步做上去就冇問題。

初初行 工作流程未習慣可以從小處著眼,
例如史泰龍(9米加長電池鏈鋸),加長電油離芭剪,垂直放容易磨損底部,放塊膠片墊底,保護到器材。。新機或擺放一段時間機械,拎出黎RUN下引擎,唔需要實戰工序都岩新手練習, 還有很重要習慣,同類機械雖然大同小異,未接觸過牌子我都會由頭睇一次說明書,了解結構,習慣這樣工作先不會一承不變(非機械都盡量去睇)舉例 草米是否需要浸水,先不理場地因素問題,細緻同品種黑麥都有分北方,南方,濕地 浸泡時間係有分別,
狗牙根草米其實浸水反而有害,所以睇說明書係重要,我以前做園藝地方有科學研究部門,
掌握數據知識確實較一般容易。

同埋平時無咁緊迫我會拍工作影片作記錄,影片數量再多post link 上黎大家分享下。

口水太多暫此

附件

IMG_20220811_072435.jpg(371.65 KB)

落雨清理昨天把鋸順手拍埋留意細節。
(圖2)
Husqvarna 設計較多機件障外,拆之前先後拉剎停手掣,原因(圖1)紅圈連桿與剎停手掣相連,如果不先拉後,箭咀指示弓簧會鎮死機身(圖3)
不幸忘記後拉也不緊要,因為別有方法處理,
當清後安裝把導板微調(圖4)(紅圈調節螺絲)至導板前後距理,鏈條能拉高少少,避免獨緊做成鏈條斷開就非常危險。

附件

IMG_20220811_083239_edit_8040435381063.jpg(464.87 KB)

圖2

IMG_20220811_083344_edit_8084993440953.jpg(407.82 KB)

圖1

IMG_20220811_083649_edit_8889787689788.jpg(1.3 MB)

圖4

處理另一把
圖1
加鏈鋸潤滑油。

圖2
最明顯2衝程及4衝程分別圖案之一,
2衝程多了一個水滴圖案,4衝程沒有,
2衝程電油要混入2T機油,一般說法1/25,但實際不一定,引擎牌子唔同,使用舊左又唔同,但1/25基本接受說法,我做再火咀燃燒情況,噴煙程度,夏天冬天 及火咀類型都有影響引擎易唔易拉動。

附件

IMG_20220811_091139_edit_9659923683421.jpg(408.69 KB)

IMG_20220811_091144_edit_9618199408948.jpg(880.7 KB)

再拆開損毀鏈鋸檢查所有正常,唯獨導板帶動齒被夾死不能拖行鏈條,直接更換新板就可以,外間有些做法都會用一字批 推開坑口,但政府資源夠,直接更換較安全。

附件

Collage_20220811_104729_edit_11446553651377.jpg(232.98 KB)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]