• 瀏覽: 25,436
  • 回覆: 87
  • 追帖: 5
+19
引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2022-8-10 17:16 發表
今日臨收工 差不多4點先斷,因為倒下成三角形,又無繩留幾危險,萬一鋸唔岩位就似彈弓一樣向上彈,用開三角口方式一級級 剎下頭段,修到得垂直樹杆,再頭位一刀剎落去,加上木質堅硬不停出火花,其中一把報銷,樹落左地危險性無左,留明日先清。
平時打風先會塌樹,加上落雨,點都首先解除環境危險,只要小心做唔好心急,自己安全行先。
有火花咁搞笑?
係咪條鏈磨到石/鐵?
唔通棵樹生鐵?

引用:
原帖由 風采知足的蕃茄 於 2022-8-11 13:56 發表

有火花咁搞笑?
係咪條鏈磨到石/鐵?
唔通棵樹生鐵?
有白蟻帶砂入去都會發生,當然唔係cut鐵咁噴,係一兩點火花,當時3個AA 在場都覺得R晒頭。

不你唔好話,公園真係唔少晨運客,打支鐵釗入去掛袋,背包。

引用:
原帖由 pak3908 於 2022-8-5 20:08 發表
辛苦申請咗日
up乜九?

今日天氣都唔穩定,做輕考工作,方便落雨走鬼,這把手提電動離芭剪自己買,我平時屋企攪下裝修,所以有同牌子工具唔需要另買電池,這把剪3百幾人仔非常平,用佢粗剪一定唔得,但修剪完勝大機,輕考靈活,細電可用2小時,大電4小時(圖中為大電),開季用大剪,之後用佢keep 造型,環境觀察望落長期企理,加上輕,不會長期使用而做成網球手關節問題,靈活性下 可以快速完成工作。

另外(圖2)一部萬用寶,本身已經有部牧田,但worx 性價比更高就訂多部,我都會把其他牧田風車鋸工具轉做worx,萬用寶好處就係磨及cut到好鵰轉位置and形狀,做到同類磨機,cut機埋唔到位地方,我公國另一旁有雜樹仔,用打草機裝鋼刀,及草車一字刀都會打中市民留底鐵釘,用佢磨下刀。

附件

IMG_20220812_072745.jpg(86.29 KB)

tb_image_share_1660260854526.jpg(53.73 KB)

另外有時我都會改善員工設施,我地休息室有冷氣,但鋼門需要長期打開,冷氣走晒出去,蚊入飛晒入黎,有冷氣等如冇冷氣,我就係裝塊磁石膠簾,擋冷氣又可擋蚊又唔洗關門,現在落雨天休息室變得太凍要走番出黎。。😁

附件

IMG_20220812_072856.jpg(451.8 KB)

會盡量post 我(WR)平時會做乜,等想見工既人約莫知道下,我實在比較係做多左少少,外判老闆成日講笑,話留番D野俾佢做,我又講笑叫佢唔好做埋我D野。

冬季植物生長漫 就做公園系統,系統攪得好,到夏天植物生長快 就做得輕鬆舒服,所以好唔好做,睇你季前準備足唔足夠。

又落雨中。。再post

圖中是小型噴霧頭,紅色270度(霧化)綠色180度(霧化)紅黑色360度(噴水),可以每隔一米直接扭入3分內徑膠喉,做成一條長型淋花喉隱藏花槽邊,再建議AA買左一埋快速接頭及閘掣,現在公園有1/3位置不用拖喉淋水,只要扭動閘掣轉換一檔二檔就分別自動淋不同位置,我就可以走開做其他野,花灑非常平50蚊500粒,而SAA也很幫忙找到絕種3分喉,這些都係冬季閒時做,如果今年頭無疫情影響,應該做到半個公園唔洗拖喉。

附件

IMG_20220812_082344.jpg(247.11 KB)

這三條花灑柱,我把舊水龜拆落黎加上去,高柱落水範圍大,放入花叢中心很好多,但未有時間安裝,希望可以走之前完成。

附件

IMG_20220812_084046.jpg(279.82 KB)

這款飛鐮繩我最喜歡用,它不是圓形而係星形(還有4方3角形),由於這樣比一般繩鋒利,變相引擎可更少動力達至慳油,不過佢之前買幼左,這個貨係我執倉時候發現,多執倉有機會見到好野壓左底,拎出黎岩自己用。

附件

IMG_20220812_084908.jpg(212.78 KB)

我用兩把飛鐮,一把主力打草,另一把作更換唔同功能配件,這個小刀盤主要for,密度高花槽,大細龍,福建等用,好多場地都會人手抆花床雜草,我就會刀盤打,勞工處層評估過抆草高勞損工作。。。這工具好處紅色膠蓋360度保護植物腳免打傷,細刀盤容易深入細位清除,非常實用工具。

附件

IMG_20220812_090742.jpg(308.36 KB)

想問現職康文一級工人係唔係大部份都係40,50歲以上,會唔會太後生唔會請,怕佢做唔長,所以中年會大機會啲?
我睇返之前啲post 好似話現職好多師奶阿姐做緊,男人見工係唔係又困難啲?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]