• 瀏覽: 25,664
  • 回覆: 15
  • 追帖: 5
+19
政府會測試所有應徵公務員職位人士的《基本法》及《香港國安法》知識。在《基本法及香港國安法》測試取得及格成績是所有公務員職位的入職條件。申請人必須在《基本法及香港國安法》測試中取得及格成績方會獲考慮聘用。如申請人在申請公務員職位時仍未曾參加《基本法及香港國安法》測試或未曾在《基本法及香港國安法》測試考獲及格成績,仍可作出申請。他們會被安排在招聘過程中參加相關《基本法及香港國安法》測試。

綜合招聘試及《基本法香港國安法》測試明起接受報名 10.8及10.15開考
https://hk.news.yahoo.com/綜合招聘試及-基本法及香港國安法-測試明起接受報名-10-8及10-105056123.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAIje50NwJGGM0XGJ2442uACII2VU299PtWr4nyc4xN8bSI4AkJ7FYvwew0fAWiECpEtJbqcoc-dwsJFMM6imX0fGB-Z0b95hXYIGO8RPvfJdqxiPwoe8hkzmOzx_pDxKqRBD0NZiKVl4Jw-zuojRyp50NHnFsvhgjJR-7_527iDq

學歷要求低於完成中學階段程度的公務員職位
招聘部門/職系會在遴選面試中作口頭提問(共四題),以測試應徵者對《基本法》及《香港國安法》的認識。申請人如在四題中答對兩題或以上,會被視為取得《基本法及香港國安法》測試(學歷要求低於完成中學階段程度職系)的及格成績,有關成績可用於申請所有學歷要求低於完成中學階段程度的公務員職位。持有《基本法及香港國安法》測試(學歷要求低於完成中學階段程度職系)及格成績的申請人,日後將不會被安排再次應考同等程度旳《基本法及香港國安法》測試。
招聘部門/職系一般會於考試後一個月內通知應徵者其《基本法及香港國安法》測試的成績。
如申請人在申請公務員職位時仍未曾參加《基本法及香港國安法》測試或未曾在《基本法及香港國安法》測試考獲及格成績,仍可作出申請。他們會被安排在招聘面試中參加《基本法及香港國安法》測試。

引用:
原帖由 初學駕駛者 於 5-8-2022 09:22 發表
有冇人知呢份工係唔係長時間在戶外工作?好似話要日曬雨淋😰
當然係啦,重有體力勞動係必然啦,
而家重要抽調去做圍封,主力又係
搬搬抬抬

引用:
原帖由 初學駕駛者 於 5-8-2022 11:16 發表

而家日日三十幾度,淨係企喺度唔郁都好辛苦😱仲要搬搬抬抬
真係您以為呢度先前討論公務員人工調整班友
講,公務員冇野做,日日坐同吹水呀

引用:
原帖由 tungso 於 5-8-2022 10:19 發表

係,你預咗日日都要戶外工作,日曬雨淋
近期好多地工同事做到中暑
上星期先有同事工作中,中暑
暈眩call白車入左急証室

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 5-8-2022 13:00 發表
好多野唔需要死做爛做,越勞動工作越要用機械協助,懂得機械常識做得輕鬆好多。
冇法唔做,投訴太多,最近重有d退休既前人員投訴返
自己部門擦存在咁,
有場地係唔可以用機械,又唔係樣樣工作都可用機械

引用:
原帖由 初學駕駛者 於 5-8-2022 12:21 發表

師兄請問地工係負責做乜工作?
入到呢做味知,講唔到幾多,
只能講而家d新仔女做唔長

引用:
原帖由 fbdfa94fa24500 於 5-8-2022 14:31 發表

其實而家政府工仲辛苦過出面做私人工,不過佢哋唔信之嘛
冇錯

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 5-8-2022 15:55 發表

前員工投訴經常有,機械嘈音問題可以用電池,我個場由細電磨機到電草車,鏈鋸,連橋剪乜都有。
以前4個人番土大半日掘到死死下,我拆部打草機裝番土頭,1個人2小時做晒,我係公園做喉加花灑頭1/3場地都唔洗人手淋水,現在經理,
SAA都唔會理我坐係到磨咖啡豆都唔有說話,
我一個人做晒全個場連AR,都唔洗佢落手做,A2叫外判幫手我都叫佢走,最討厭外人插手做我範圍。
佢地投訴散場同外圍樹木,
有d場唔係吓吓都用到器具,
我區都重有d老鬼識做您整
d野,識整野既自己造工具工作
無特別,我區有公園aa老救出身,
都精爬樹修樹,好多人都有獨特
技能,而家我a1機械佬出身啦

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 5-8-2022 17:22 發表

如你咁講乜野出身都做唔到,送你一個字“柒”
柒吾柒見過面至知, 區區都有神人, 吾同行業都有神人,人識既野你未必識, 

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 6-8-2022 09:52 發表

做野只有做到與做唔到,完全係冇藉口,講一大埋牌頭都完成唔到任務,果種叫得把口。

我同老世經常講如果你覺得我唔掂或者你認為有人好過我,絕不介意調走我或被取替。
而家人地就係做到野,吾係用口, 呢個世界吾係凈係得你識既野, 區區都有專業既人係做到野, 你係叻又點,你可以做幾耐,夠鐘咪又退休走人, 你走人,你個場都係咁運作落去, 會後無來者?

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 6-8-2022 10:27 發表

就算無公務員 地球都一樣運作,但人一日未死身在其中,工作過程及方式就係你個人承受感受,點解有人好做,有人唔好做,當中部份就係柒與唔柒,蠢與唔蠢關係。。。細佬,我三十幾年前做工模由車床,鑼床,雕刻刻機,火花機,後來做天秤安裝,到自己判雞頭貓仔,現在康記外判公司伙記都係我舊同事拍當,幾十年功力,見唔少鳩吹,未入政府常都遇著個退休A1夾檔,講到又係乜柒都識,結果一個月就行街。
你真係似我一個同事, 佢成日笑人做幾十年野, 嗰二三千萬現金都冇係手, 佢話佢屋企由幾個人山寨, 做到轉到而家收租同海外投資十億八億, 很做有頭腦點會揾吾到錢一樣

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 6-8-2022 10:49 發表

扣帽子 轉移視線,唔係一個正面成熟方法,我估你都有四十幾,沒記錯你之前做倉? 我提意有心行業發展,多出外走走看看,先至再講這行業世界吧。
我就係知人外有人, 世界吾會見得比你少

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 6-8-2022 13:04 發表

說不過正題就大打宇宙無限。。。
不作實事係公務員被人睇唔起原因。
點叫講吾過你, 我吾覺得你個d幾十年經驗又整物整物大把外判係你d物物, 因我都見到大把人有料, 吾係你咁自我陶醉, 個個都係你之下, 我而家個區場地助理有工程師,平面設計, 大把人都有自己技能, 就你自己認為好巴閉園藝草場體育館既工作專業, 我見到都大把叻人,
 人,  佢哋本身又有自己興趣專業, 有三項鐵人, 有馬拉松, 有手語義工, 有前港隊空手道成員, 有玩維修汽車自己有車房, 有建築模型設計, 呢d就係你講不做實事公務員

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 6-8-2022 10:27 發表

就算無公務員 地球都一樣運作,但人一日未死身在其中,工作過程及方式就係你個人承受感受,點解有人好做,有人唔好做,當中部份就係柒與唔柒,蠢與唔蠢關係。。。細佬,我三十幾年前做工模由車床,鑼床,雕刻刻機,火花機,後來做天秤安裝,到自己判雞頭貓仔,現在康記外判公司伙記都係我舊同事拍當,幾十年功力,見唔少鳩吹,未入政府常都遇著個退休A1夾檔,講到又係乜柒都識,結果一個月就行街。
我又講比你聽, 識一個動植物公園前A1,  有草牌, 又係雀鳥專家, 又係專業照顧星星馬騮, 婆羅乃猩猩由BB湊到大, 佢哋住既籠佢有份設計,
你可以問下康文既人, 係咪動植物公園要落手落腳真做, 呢d係你睇吾起既"柒", 九龍樹隊有A2係教人爬樹, 你有興趣可以去佢個攀樹會指教下, 睇下係咪"柒"

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]