• 瀏覽: 2,528
  • 回覆: 12
其實合和中心都有人返工,
點解冇任何西隧線/東隧線回程主打合和中心?

軒尼詩道/電車路行過去10分鐘實到,
皇后大道東又窄,放車入去陪塞就咪搞啦!

引用:
原帖由 paul2357paul 於 2022-8-5 09:01 發表
603A有去無回,說明其實唔係無人用,可能係客觀原因例如交通流量等因素造成

引用:
原帖由 paul2357paul 於 2022-8-5 09:01 發表
大道東日日塞車到仆街

引用:
原帖由 高大正主角 於 2022-8-5 13:05 發表

大道東日日塞車到仆街
係塞都係塞東行,西行通常冇乜點塞
因為有多個位置入紅隧都做咗巴士專線,在繁忙時間皇后大道東東行變咗用黎俾其他車輛排隧入紅隧。

引用:
原帖由 054D 於 2022-8-5 11:46 發表

603A有去無回,說明其實唔係無人用,可能係客觀原因例如交通流量等因素造成
603A呢條插旗線想搶10仔客啫。

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2022-8-5 16:03 發表

603A呢條插旗線想搶10仔客啫。
樓主都係問大道東過海需求。應要睇番過海需求是否支持。

大道東少office

以前917咪行皇后大道東囉
但結果又係要改番117
利東街商場而家直頭有港鐵出入口連接灣仔站,方便到極點

引用:
原帖由 238P 於 2022-8-6 00:37 發表
以前917咪行皇后大道東囉
但結果又係要改番117
利東街商場而家直頭有港鐵出入口連接灣仔站,方便到極點
我各而覺得當年(隧巴117改為
隧巴917)後既營運成本上升,
始終,對於巴士公司來講,行西隧
既成本太貴.

再加上,對於(灣仔/銅鑼灣/
跑馬地)要過海既九龍客來講,
行西隧既時間仲耐過行紅隧,
同埋,(油麻地/佐敦)要特快過海
去(上環/中環)既乘客唔多.

基於以上原因,(隧巴917需要改為117)
都係想減低成本開支呀!

行軒尼詩道,告士打道或灣仔道,好過行皇后大道東

引用:
因為大道東客源相對少
行軒尼詩道可以食埋大道東/告士打道客

引用:
原帖由 LEMON3 於 2022-8-6 06:17 發表

我各而覺得當年(隧巴117改為
隧巴917)後既營運成本上升,
始終,對於巴士公司來講,行西隧
既成本太貴.

再加上,對於(灣仔/銅鑼灣/
跑馬地)要過海既九龍客來講,
行西隧既時間仲耐過行紅隧,
同埋,(油麻地/佐敦)要特快過海
去(上環/中環)既乘客唔多.

基於以上原因,(隧巴917需要改為117)
都係想減低成本開支呀!
中上環等得巴士黎,搭地鐵已經過左海既時候,巴士分分鐘先岩岩準備入西隧

再講,大道東行出灣仔道都係合理步程,近利東街既更加唔駛講,利東街商場地庫可以直接連接灣仔站

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]