• 瀏覽: 11,566
  • 回覆: 52
+6
本主題由 bonbon2468 於 2022-8-5 12:07 移動
引用:
原帖由 status 於 2022-8-5 13:16 發表
一個月20日係兩萬左右,市價

10年前聽講街市劏魚都有3萬~5萬一個月,不過係老闆,打工仔冇呢個價
而家斬豬肉都1500一日

唔算人工高,因為都幾辛苦下,講返D鹵味,16叔買咗咩鹵味食

引用:
原帖由 superhenry2004 於 2022-8-5 13:31 發表

我附近街市魚檔都係咁,日薪一千,散工,乜保障都冇,日日清
而家好多都係甘
生果檔都係
益左綜援友政府查吾到

引用:
原帖由 unclesixteen 於 2022-8-5 11:36 發表
16叔路經以往常有幫趁的潮州滷水店。。。見此招人告示!呢個職位真係唔簡單:要跟客人有良好溝通、要懂電子磅操作、要斬料快手。。。而令老問滿意,先至係最難!
咦!今日食滷味都好喎!gogogo......出發到16叔近排的最愛,買返盒正野先!相片隨後上呈!
高手在民間

羊毛出自羊身上

人工幾吸引,不過我唔識斬料😁

冇所謂啦, 成本轉嫁晒比顧客

引用:
原帖由 unclesixteen 於 2022-8-5 11:36 發表
16叔路經以往常有幫趁的潮州滷水店。。。見此招人告示!呢個職位真係唔簡單:要跟客人有良好溝通、要懂電子磅操作、要斬料快手。。。而令老問滿意,先至係最難!
咦!今日食滷味都好喎!gogogo......出發到16叔近排的最愛,買返盒正野先!相片隨後上呈!
呢盒正嘢應該要15O至180

1000蚊太少,5千可以考慮

我應該可以攞最高身價錢

引用:
原帖由 午夜外賣仔 於 2022-8-5 13:35 發表

1000元太少啦,這些工最少都要10-12小時,全程冇得坐,咩都要做,我地眼見就企檔,但實情好多嘢我地睇唔到。
以前住處茶餐廳附設有麵檔,食早餐時,個麵檔師父就已經開緊工,包括包雲吞,水餃,將啲菜用鹹水草一扎扎扎好,又要鋪個麻包響地,用刀刮豬腳毛,燒豬腳毛,最後斬件及炆,又要煲水做湯,淥麵,煮炸醬,到十一點零對手得閒時,就已經食晏時間,係咁淥呀淥……
真係唔簡單呀

引用:
原帖由 iou008 於 2022-8-5 15:24 發表
我應該可以攞最高身價錢
莫非,閣下就係傳聞嘅天下第一刀!

引用:
原帖由 www9030 於 2022-8-5 13:47 發表
唔算人工高,因為都幾辛苦下,講返D鹵味,16叔買咗咩鹵味食
睇下做幾多個鐘囉,1200 蚊 8hrs,  失業太耐的話 都可接受。

引用:
原帖由 KarinaLai 於 2022-8-5 12:53 發表

咁高人工?邊間?
有龍蝦果間

人工唔高,唔吸引

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]