• 瀏覽: 5,459
  • 回覆: 32
+3
今晚見到架A車本來喺燈位停定,準備交通燈轉綠燈後,右轉返天水圍醫院。點知佢突然着藍燈,切出左邊,在前面紅燈往右轉,但奇怪就係,轉入天壇街後就熄了藍燈!

附件

20220805_224205.jpg(221.92 KB)

20220805_225031.jpg(215.16 KB)

20220805_230119.jpg(207.47 KB)

你唔知車內情況就唔好做鍵盤戰士

我親身經歷過類似情況 事後先知點解佢地要咁做 

咁你大可以解釋下,咁咪可釋除疑慮㗎喎,如果係合情合理,光明正大嘅,唔需要唔出聲㗎。

整封 email問吓消防處

引用:
原帖由 老陳皮 於 2022-8-6 01:11 發表
咁你大可以解釋下,咁咪可釋除疑慮㗎喎,如果係合情合理,光明正大嘅,唔需要唔出聲㗎。
人地米光明正大著燈囉, 已按法例行使權力....點解要同刁民解釋....你唔問下美黑警射黑鬼點解次次射>99槍

收到call咪唔返醫院立刻轉軚去報案地點囉,如果要玩到救護車要按章工作,受影響嘅只會係市民,投訴L好Q煩

引用:
原帖由 老陳皮 於 2022-8-6 01:11 發表
1. 你有疑問 ... 可以直接去信 消防 ... 要求解釋 當時 著燈 / 熄燈原因
2. 消防 / 警察 著燈 都有指引,你對當日 著燈 / 熄燈 懷疑有不當行為 ... 又係可以去信
3. 以小弟理解 ... 香港法例 ... 消防 / 警察 著燈 只係 警示,請各方讓路 ... 並無百份百特權 ... 甚至 撞車 / 撞到人,都吾一定無罪 ... 要多方面環境證供再判斷對錯

但 小弟 建議 ... 不論 你係司機 / 行人 ... 見燈 就 你自己 安全情況下搵位停埋一邊 ... 讓 消防 / 警察 先行 ... 因為隨時係條人命

引用:
原帖由 七個花花樹根 於 2022-8-6 12:20 發表
收到call咪唔返醫院立刻轉軚去報案地點囉,如果要玩到救護車要按章工作,受影響嘅只會係市民,投訴L好Q煩
我咪話左囉,架車轉左灣過左燈位後,就熄藍燈返入醫院囉,轉咩軚去咩報案地點呀!

引用:
原帖由 sweetandsour 於 2022-8-6 10:13 發表

人地米光明正大著燈囉, 已按法例行使權力....點解要同刁民解釋....你唔問下美黑警射黑鬼點解次次射>99槍
而家咪想了解,佢用特權時有冇合理理由囉,唔通問你警察點解陀住槍出街咩!

引用:
原帖由 老陳皮 於 2022-8-6 12:57 發表

而家咪想了解,佢用特權時有冇合理理由囉,唔通問你警察點解陀住槍出街咩!
明顯係唔等紅燈開閃燈過有乜問題?
cid今日陀槍,明天唔陀...你又要問?

唔係咁用係點樣用?

引用:
原帖由 老陳皮 於 6/8/2022 12:57 發表

呢部車有需要用呢支燈、裝左上去已經係理由
你個想法係以為個個都可以裝、不過要有理由至可以著

行行下,收到CALL咪着燈,做嘢囉!!唔係下下救護站出發咩?

毛知真可怕

引用:
原帖由 sweetandsour 於 2022-8-6 13:07 發表

你都仲係唔明。而家係想了解,司機當時行使法例賦予的權力,毋須理會交通燈號情況下前進,佢有冇合理依據下支持佢行使該權力。唔通每次紅燈都有合理理由開藍燈優先過燈咩!
警察陀槍執行相關職務緊係冇問題啦。唔好話陀槍,如果佢行使陀槍特權時,用槍指住你都係行使緊賦予權力架,咁你到時會唔會唔問點解呀?

引用:
原帖由 sweetandsour 於 2022-8-6 13:07 發表

比你揸A車就慘啦,只要著住藍燈,明明紅燈,轉眼變成綠燈,仲大條道理雙白cut又得!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]