• 瀏覽: 434,581
  • 回覆: 292
+7
本主題由 yycrab 於 2022-8-8 15:47 設置高亮

一個家,最緊要齊人開餐。深信此道的大佬(黃子華 飾)廚藝麻麻,唯有長期用心靈雞湯式金句「餵大」兩個細佬,但異父異母的二佬(張繼聰 飾)及同父異母的三弟(陳湛文 飾)其實覺得大佬有點老土。幸好大佬請來三弟的廚神級女友(王菀之 飾)為三兄弟包伙食,一家人終於有啖好食,每晚8時的飯局亦令兄弟更添和睦。但隨著二佬女友(鄧麗欣 飾) 的加入,飯桌氣氛即時變得燶味十足,皆因二佬女友竟是大佬最念念不忘的前度﹔為免以後餐餐背脊骨落,大佬唯有臨時揾個哎吔女友(林明禎 飾)一齊撐枱腳。從此,每晚6人同枱,味蕾滿足,閒話家常,卻舌尖有伏,總之嗒落就知味道…

https://www.youtube.com/watch?v=29vJlQHbHKA進入香討影片區

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2022-12-6 15:44 ) 參與人數 60

1. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

42 (70.00%)

2. ⭐️⭐️⭐️⭐️

7 (11.67%)

3. ⭐️⭐️⭐️

5 (8.33%)

4. ⭐️⭐️

0 (0.00%)

5. ⭐️

6 (10.00%)

引用:
原帖由 SkinnyBoy 於 2022-9-24 23:45 發表

廿年前既女神, 真係老了...
睇得出係成熟左
已經冇咗嗰種少女的味道

引用:
原帖由 Dani123 於 2022-9-30 13:03 發表

你覺得係為踩咪係囉🤣
原來唔比有其他意見嘅
唔緊要..依套製作費1000萬.香港票房過硬5000萬..內地近9000萬..有機會過億..
賺到笑你怎踩己經唔重要

引用:
原帖由 摯誠藍藍的利是 於 2022-9-30 13:07 發表
麻麻啫
劇情完全都唔合理
怎唔合理.完全up唔出麻麻都收5000萬

改舞台劇再做一次都幾好

引用:
原帖由 Fun君 於 2022-9-28 13:40 發表
黃子華做完舞臺劇會現身《飯戲攻心》謝票場!

我頂!我捕咗兩日,不設售票?
得一場2/10 Premiere elements13:10
全部六個演員+導演出席,有紀念品,
聽日12點公布換票方法
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=669374287883015&id=100044313493292
原來明禎只以視象出現,我抽唔中免費場,
但買到另一場5演員+導演謝票場(得兩場)

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 摯誠藍藍的利是 於 2022-9-30 20:49 發表

你咁大個仔仲會 晚晚咁聽老母阿哥話返屋企食飯㗎
🤣你咁裙腳仔 你贏
套片..晚晚咁聽阿哥話返屋企食飯咁小事..等如唔合理..記住所有港產片唔好入埸咯

引用:
原帖由 nbachung101 於 2022-9-30 23:56 發表

套片..晚晚咁聽阿哥話返屋企食飯咁小事..等如唔合理..記住所有港產片唔好入埸咯
係lor
咁大個仲聽阿哥話。真係難得仲要唔同父母

真係有驚喜 好好睇

引用:
原帖由 Discuss好戲連場 於 2022-8-8 15:46 發表

一個家,最緊要齊人開餐。深信此道的大佬(黃子華 飾)廚藝麻麻,唯有長期用心靈雞湯式金句「餵大」兩個細佬,但異父異母的二佬(張繼聰 飾)及同父異母的三弟(陳湛文 飾)其實覺得大佬 ...
啱啱睇咗,如果以喜劇電影嚟講,呢套我會比9分(10分滿分),開頭都係抱住應該唔會差過黃子華之前嗰兩套嘅心態入場,但估唔到真係幾多笑位冇悶場,差唔多兩個鐘嘅時間過得幾開心

睇咗,套戲睇明禎,完

引用:
原帖由 lai-ken 於 2022-10-1 15:06 發表

啱啱睇咗,如果以喜劇電影嚟講,呢套我會比9分(10分滿分),開頭都係抱住應該唔會差過黃子華之前嗰兩套嘅心態入場,但估唔到真係幾多笑位冇悶場,差唔多兩個鐘嘅時間過得幾開心
x2...有d人為踩而踩..冇意思...

引用:
原帖由 chowmama 於 2022-9-19 12:00 發表
套戲都OK啦唔係好好睇又唔係唔好睇一般啦,林明禎比想像中做得好幾自然,三個男都有小小笑料啦,王苑芝就冇特別一向個風格小小悶,鄧麗欣就演得有點黑人憎同埋個樣好乾有點老態.
我反而覺得三個女之中,鄧麗欣個角色最好,有成熟味得嚟又有種想去照顧佢嘅感覺。林明禎本身當然正,但個角色係典型台妹,我自己嚟講,一下半下係幾受,但日對晚對就唔係咁頂得順

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]