• 瀏覽: 434,571
  • 回覆: 292
+7
本主題由 yycrab 於 2022-8-8 15:47 設置高亮

一個家,最緊要齊人開餐。深信此道的大佬(黃子華 飾)廚藝麻麻,唯有長期用心靈雞湯式金句「餵大」兩個細佬,但異父異母的二佬(張繼聰 飾)及同父異母的三弟(陳湛文 飾)其實覺得大佬有點老土。幸好大佬請來三弟的廚神級女友(王菀之 飾)為三兄弟包伙食,一家人終於有啖好食,每晚8時的飯局亦令兄弟更添和睦。但隨著二佬女友(鄧麗欣 飾) 的加入,飯桌氣氛即時變得燶味十足,皆因二佬女友竟是大佬最念念不忘的前度﹔為免以後餐餐背脊骨落,大佬唯有臨時揾個哎吔女友(林明禎 飾)一齊撐枱腳。從此,每晚6人同枱,味蕾滿足,閒話家常,卻舌尖有伏,總之嗒落就知味道…

https://www.youtube.com/watch?v=29vJlQHbHKA進入香討影片區

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2022-12-6 15:44 ) 參與人數 60

1. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

42 (70.00%)

2. ⭐️⭐️⭐️⭐️

7 (11.67%)

3. ⭐️⭐️⭐️

5 (8.33%)

4. ⭐️⭐️

0 (0.00%)

5. ⭐️

6 (10.00%)

黃子華拍電視係ok,佢d電影算吧啦,唔想再中蕉比錢浪費時間睇埋d垃圾

大佬請來三弟的廚神級女友(王菀之 飾)為三兄弟包伙食,一家人終於有啖好食,每晚8時的飯局亦令兄弟更添和睦。

好很離地................. 呢套科幻片黎

今日上

有冇人睇左分享一下?睇預告一般但影評好似不錯,影評都有話xx宗師唔得。

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2022-9-7 01:31 發表
大佬請來三弟的廚神級女友(王菀之 飾)為三兄弟包伙食,一家人終於有啖好食,每晚8時的飯局亦令兄弟更添和睦。

好很離地................. 呢套科幻片黎
係咪包三兄弟三餐一督?
所以感情好?

改為林名精餵飽三兄弟
大把人會睇

上床不離三兄弟

引用:
原帖由 Tsundis 於 2022-9-7 10:25 發表
有冇人睇左分享一下?睇預告一般但影評好似不錯,影評都有話xx宗師唔得。
果D 影評信得過?  好多垃圾女hulk, Ms. Marvel, 雷神4, 奇異2  果D 都話好

黃子黃三隻已經話卑你聽好唔好睇

留D錢
出去買隻燒鵝脾食
好通啦

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-9-7 13:01 發表

係咪包三兄弟三餐一督?
所以感情好?

改為林名精餵飽三兄弟
大把人會睇

上床不離三兄弟
你果個仲合理D

其實睇大綱都已經R頭, 滿滿問號,  明明係異父異母,  洗L 一齊住咩?
講到關係咁好, 仲要搭正8點食飯? 70年代式的家庭?
foodpanda 執晒笠拿? 乜宇宙黎

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2022-9-7 16:58 發表

你果個仲合理D

其實睇大綱都已經R頭, 滿滿問號,  明明係異父異母,  洗L 一齊住咩?
講到關係咁好, 仲要搭正8點食飯? 70年代式的家庭?
foodpanda 執晒笠拿? 乜宇宙黎
名楨真空圍裙
煮飯俾三兄弟食

八點開飯
洗碗,洗埋澡
十一點再開鑊

事先聲明 我唔係打手 今日睇完 比我想像之中好睇好多 係黃子華近年回勇之作 內容我唔講啦 費時劇透 值得一看 

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-9-7 17:16 發表

名楨真空圍裙
煮飯俾三兄弟食

八點開飯
洗碗,洗埋澡
十一點再開鑊
照咁拍可以收五千萬以上

保守觀察,有近4成時間全場笑出聲

要設計兩個鐘精妙對白,個劇本勁;
「笑點」之後,演員仍有些細微動作去
延續、甚至擴展個笑位

老實講,唔係黃子華我可能錯過呢齣,
比預期好得多。雖然因為佢入場,
但另外幾位表現又真係更好

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2022-8-9 10:55 發表

剩係skim去睇林小姐個場口
睇心口定睇場口呀

睇左,應該係黃子華電影最好睇嘅一套。淨係睇王子華加林明禎已經值回票價!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]