• 瀏覽: 434,789
  • 回覆: 13
+7
本主題由 yycrab 於 2022-8-8 15:47 設置高亮

一個家,最緊要齊人開餐。深信此道的大佬(黃子華 飾)廚藝麻麻,唯有長期用心靈雞湯式金句「餵大」兩個細佬,但異父異母的二佬(張繼聰 飾)及同父異母的三弟(陳湛文 飾)其實覺得大佬有點老土。幸好大佬請來三弟的廚神級女友(王菀之 飾)為三兄弟包伙食,一家人終於有啖好食,每晚8時的飯局亦令兄弟更添和睦。但隨著二佬女友(鄧麗欣 飾) 的加入,飯桌氣氛即時變得燶味十足,皆因二佬女友竟是大佬最念念不忘的前度﹔為免以後餐餐背脊骨落,大佬唯有臨時揾個哎吔女友(林明禎 飾)一齊撐枱腳。從此,每晚6人同枱,味蕾滿足,閒話家常,卻舌尖有伏,總之嗒落就知味道…

https://www.youtube.com/watch?v=29vJlQHbHKA進入香討影片區

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2022-12-6 15:44 ) 參與人數 60

1. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

42 (70.00%)

2. ⭐️⭐️⭐️⭐️

7 (11.67%)

3. ⭐️⭐️⭐️

5 (8.33%)

4. ⭐️⭐️

0 (0.00%)

5. ⭐️

6 (10.00%)

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-8-8 21:31 發表
請都吾想哂時間?
剩係skim去睇林小姐個場口

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-8-9 14:07 發表
睇阿楨
睇相好過
吾想睇其它破壞哂

你意思 佢只係紙上美人?

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-8-9 15:07 發表

吾想睇其它五件

近來幾套
如果係Edan,拍住姜濤,Ger,
袁禮淋,明楨
味正囉

飛起哂班過期老野
YES, 仲有搭多件騎呢怪, 陳XX 肉酸過星爺果D大茄
Table for Six..........竟然搭埋呢D騎呢人

引用:
原帖由 gig1234 於 2022-8-9 09:36 發表
近年黃子華電影,
咩特攻呀,一代宗師呀,全部垃圾,又唔好笑
異父異母的二佬(張繼聰 飾)及同父異母的三弟(陳湛文 飾)為三兄弟包伙食,一家人終於有啖好食,每晚8時的飯局亦令兄弟更添和睦
大佬唯有臨時揾個哎吔女友(林明禎 飾)一齊撐枱腳。從此,每晚6人同枱

超non sense .......異父異母?
同父異母 仲會一齊住嗎?
乜野宇宙既香港人.........日日要在家食煮飯? 無外賣?

大佬請來三弟的廚神級女友(王菀之 飾)為三兄弟包伙食,一家人終於有啖好食,每晚8時的飯局亦令兄弟更添和睦。

好很離地................. 呢套科幻片黎

引用:
原帖由 Tsundis 於 2022-9-7 10:25 發表
有冇人睇左分享一下?睇預告一般但影評好似不錯,影評都有話xx宗師唔得。
果D 影評信得過?  好多垃圾女hulk, Ms. Marvel, 雷神4, 奇異2  果D 都話好

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-9-7 13:01 發表

係咪包三兄弟三餐一督?
所以感情好?

改為林名精餵飽三兄弟
大把人會睇

上床不離三兄弟
你果個仲合理D

其實睇大綱都已經R頭, 滿滿問號,  明明係異父異母,  洗L 一齊住咩?
講到關係咁好, 仲要搭正8點食飯? 70年代式的家庭?
foodpanda 執晒笠拿? 乜宇宙黎

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-9-8 22:03 發表

以後以後
吾會再奶花甲華野

留番D錢食隻鵝脾好過
有資深高要求版友讚好.........唔通今次exception?

引用:
原帖由 一人行 於 2022-9-11 08:43 發表

聽講因為疫情,所以呢套戲嘅場景盡量簡化,所以喺一間屋拍晒,因此做成而家舞台劇感強烈嘅效果。

戲中有一場,本來所有角色一齊,後來一個接一個走開,最後得返第一主角黃子華喺度,呢個完全喺舞台劇嘅常用模式。
慳水慳力............OK 你地睇埋我份喇

引用:
原帖由 一人行 於 2022-9-11 10:42 發表

電影好唔好睇唔係同成本掛鉤嘅,否則荷里活A級大片咪套套都好睇?

彗星來的那一夜,成套戲就幾個男女喺一間屋度聚餐;來電險事,成套戲就影住個電話亭,但兩套都好好睇。

當然早兩日我先同師兄講我唔會干涉其他人口味,所以我尊重師兄嘅選擇,我只係講我自己睇唔睇一套戲唔會因為套戲成本決定,相反,我特別欣賞用低成本、少場景就拍出精彩作品嘅電影。
Sorry 可能我上面另一POST已講左, 所以無重覆展述

慳其實都唔係問題, 係連個大綱都唔合理,
好似係格硬要將一班友 一齊食飯, 一齊影晒整個故事咁, 整N角戀咁,   同愛回家根本無分別

我都好憎有D 大片亂洗又唔好睇 (例如 雷神4,  無啦啦整場黃金廣場, 唔知做乜膠)

所以對我黎講係個故仔合唔合情理先緊要

引用:
原帖由 nbachung101 於 2022-9-12 14:37 發表

boy兄..未睇..睇youtuber口碑.劇本真係好好..肯定好過君如果套屎尿屁先
https://www.youtube.com/watch?v=OUncdmrnlLk
咁一定好過君如果套既,   林名楨妹妹接戲好似有揀過下

KOL D 影評仲信得過咩?

引用:
原帖由 阿妮呢 於 2022-9-13 14:34 發表

有交待過的。
二佬;買完啲貴價玩具,大佬埋單,點解唔一齊住?
三佬;冇收入,大佬養。
再加上,三兄弟一向感情好。
一齊住都唔一定要一齊食飯

一齊食飯都唔一定要餐餐在家食

餐餐在家食都唔日日準時8點開飯

不過唔駁喇, 上面版友話dry.......都係搵D野個故仔要愛回家咁一齊坐講對白姐

引用:
原帖由 一人行 於 2022-9-15 05:42 發表

喺香討,反子華嘅應該多過盲撐嘅

所以與其驚睇左啲讚呢套戲嘅留言而中伏,不如驚睇左啲彈呢套戲嘅留言而錯過一套好戲
講開中伏,  子華套特攻就真係中大
我特登搵黎睇......睇左10分鐘已唔對路

引用:
原帖由 nbachung101 於 2022-9-29 21:03 發表

剛睇左.套片冇吹大...入場觀眾不知笑得幾大聲..唔好為左踩而踩..票房就來5000萬..証明觀眾好受落睇走勢
6000萬有機會...唔係靠星爺d片..喜劇過5000萬已經好勁
ching 對港片好落力..........
似乎你最care

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]