• 瀏覽: 435,049
  • 回覆: 292
+7
本主題由 yycrab 於 2022-8-8 15:47 設置高亮

一個家,最緊要齊人開餐。深信此道的大佬(黃子華 飾)廚藝麻麻,唯有長期用心靈雞湯式金句「餵大」兩個細佬,但異父異母的二佬(張繼聰 飾)及同父異母的三弟(陳湛文 飾)其實覺得大佬有點老土。幸好大佬請來三弟的廚神級女友(王菀之 飾)為三兄弟包伙食,一家人終於有啖好食,每晚8時的飯局亦令兄弟更添和睦。但隨著二佬女友(鄧麗欣 飾) 的加入,飯桌氣氛即時變得燶味十足,皆因二佬女友竟是大佬最念念不忘的前度﹔為免以後餐餐背脊骨落,大佬唯有臨時揾個哎吔女友(林明禎 飾)一齊撐枱腳。從此,每晚6人同枱,味蕾滿足,閒話家常,卻舌尖有伏,總之嗒落就知味道…

https://www.youtube.com/watch?v=29vJlQHbHKA進入香討影片區

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2022-12-6 15:44 ) 參與人數 60

1. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

42 (70.00%)

2. ⭐️⭐️⭐️⭐️

7 (11.67%)

3. ⭐️⭐️⭐️

5 (8.33%)

4. ⭐️⭐️

0 (0.00%)

5. ⭐️

6 (10.00%)

感覺全套戲低成本制作,九成戲喺一間屋內做曬....故事都比較簡單.....
咁嘅戲就要靠演員嘅演技同要花心思喺對白度制做笑位...
主要演員都稱職嘅,但係就唔算有驚喜(包括黃子華,只屬例牌演出),最驚喜嘅算係陳湛民....
個人覺得鄧麗欣個角色形象上好撐雞潑婦....完全唔似係黃子華杯茶(兩個人一pair唔襯)....
成套戱吵吵鬧閙笑吓就收場....$50早場就不妨一睇,正價場就唔係好值,睇明日戰記就值回票價得多.......

引用:
原帖由 一人行 於 2022-9-15 05:42 發表

喺香討,反子華嘅應該多過盲撐嘅

所以與其驚睇左啲讚呢套戲嘅留言而中伏,不如驚睇左啲彈呢套戲嘅留言而錯過一套好戲
票房己經証明一切..個勢肯定4000萬以上喺香討..逢港片必反...結果大部份大收
口裡說不..身體很誠實去捧埸

套劇玩真情...勾二嫂勾大嫂都忍到..笑片

觀塘偉業街91號JC TOWER高層單位,獲業主委託放售,單位面積約33,600呎,業主意向價約2.3億元,平均呎價約6,845元,屬該區罕有大單位。該單位附有平台,內置獨立洗手間,景觀開揚,向大街,部分望海景。

部戲係唔係講呢座大廈?

引用:
原帖由 BenzBear 於 2022-9-16 18:52 發表
觀塘偉業街91號JC TOWER高層單位,獲業主委託放售,單位面積約33,600呎,業主意向價約2.3億元,平均呎價約6,845元,屬該區罕有大單位。該單位附有平台,內置獨立洗手間,景觀開揚,向大街,部分望海景。

部戲係唔係講呢座大廈?
yes...

四個字,割櫈之選

其實套戲真係唔錯,唔明點解咁多負評

呢套有驚喜,感覺冇悶場,搞笑之餘又演繹到複雜關係,也有傳統觀念做大哥要負起家庭重擔,值得睇。

引用:
原帖由 kennethyip 於 2022-9-17 19:47 發表
為反而反囉

香討近來啲港產片你留意下,好多未上已踩定先

明日戰記、飯戲攻心,票房好,坊間口碑好,但香討就係多人踩。

同埋你留意下踩嘅留言,好多都冇乜point的,踩嗰個自己有冇睇過出戲都成問題,只係用立場去評論,已經唔係從電影出發。

所以唔使理,自己睇完覺得好睇就得

引用:
原帖由 一人行 於 2022-9-17 20:23 發表

為反而反囉

香討近來啲港產片你留意下,好多未上已踩定先

明日戰記、飯戲攻心,票房好,坊間口碑好,但香討就係多人踩。

同埋你留意下踩嘅留言,好多都冇乜point的,踩嗰個自己有冇睇過出戲都成問題,只係用立場去評論,已經唔係從電影出發。

所以唔使理,自己睇完覺得好睇就得
啱,入場純粹想睇子華同明楨,睇完反而有驚喜,有笑位有感動位,唔覺唔覺兩個鐘,睇完覺得好舒服,反而之前某啲Marvel電影吹到幾大,睇完反而覺得明大於實

睇完好睇

引用:
原帖由 kennethyip 於 2022-9-17 20:29 發表

啱,入場純粹想睇子華同明楨,睇完反而有驚喜,有笑位有感動位,唔覺唔覺兩個鐘,睇完覺得好舒服,反而之前某啲Marvel電影吹到幾大,睇完反而覺得明大於實
我反而因為ivana而入場,佢其實好有喜感

引用:
原帖由 kennethyip 於 2022-9-17 19:47 發表
有人鐘意踩低港産片
有人因為政治意見
有人覺得與別不同會高人一等
更多人根本係冇睇過

引用:
原帖由 一人行 於 2022-9-15 05:42 發表

喺香討,反子華嘅應該多過盲撐嘅

所以與其驚睇左啲讚呢套戲嘅留言而中伏,不如驚睇左啲彈呢套戲嘅留言而錯過一套好戲
講開中伏,  子華套特攻就真係中大
我特登搵黎睇......睇左10分鐘已唔對路

好睇,演員表現好好,又有化學作用,放佢哋響一個處境喜劇setting,做乜都好睇。
有感動位,有意思,唔係一味胡鬧。
港產喜劇能夠片長接近兩小時,已知係信心表現。真係好戲就唔怕長,而家反而想佢再長少少,再加強故事成份。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]