• 瀏覽: 362,384
  • 回覆: 196
+6
本主題由 yycrab 於 2022-8-8 15:47 設置高亮

一個家,最緊要齊人開餐。深信此道的大佬(黃子華 飾)廚藝麻麻,唯有長期用心靈雞湯式金句「餵大」兩個細佬,但異父異母的二佬(張繼聰 飾)及同父異母的三弟(陳湛文 飾)其實覺得大佬有點老土。幸好大佬請來三弟的廚神級女友(王菀之 飾)為三兄弟包伙食,一家人終於有啖好食,每晚8時的飯局亦令兄弟更添和睦。但隨著二佬女友(鄧麗欣 飾) 的加入,飯桌氣氛即時變得燶味十足,皆因二佬女友竟是大佬最念念不忘的前度﹔為免以後餐餐背脊骨落,大佬唯有臨時揾個哎吔女友(林明禎 飾)一齊撐枱腳。從此,每晚6人同枱,味蕾滿足,閒話家常,卻舌尖有伏,總之嗒落就知味道…

https://www.youtube.com/watch?v=29vJlQHbHKA進入香討影片區

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2022-12-6 15:44 ) 參與人數 47

1. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

33 (70.21%)

2. ⭐️⭐️⭐️⭐️

5 (10.64%)

3. ⭐️⭐️⭐️

4 (8.51%)

4. ⭐️⭐️

0 (0.00%)

5. ⭐️

5 (10.64%)

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2022-9-11 08:24 發表

搬上舞台應該大收。
黃子華、王菀之、張繼聰、陳湛文,6個主角中有四個都係舞台劇嘅能手

都幾好笑嘅

引用:
原帖由 一人行 於 2022-9-11 08:43 發表

聽講因為疫情,所以呢套戲嘅場景盡量簡化,所以喺一間屋拍晒,因此做成而家舞台劇感強烈嘅效果。

戲中有一場,本來所有角色一齊,後來一個接一個走開,最後得返第一主角黃子華喺度,呢個完全喺舞台劇嘅常用模式。
慳水慳力............OK 你地睇埋我份喇

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2022-9-11 10:06 發表

慳水慳力............OK 你地睇埋我份喇
電影好唔好睇唔係同成本掛鉤嘅,否則荷里活A級大片咪套套都好睇?

彗星來的那一夜,成套戲就幾個男女喺一間屋度聚餐;來電險事,成套戲就影住個電話亭,但兩套都好好睇。

當然早兩日我先同師兄講我唔會干涉其他人口味,所以我尊重師兄嘅選擇,我只係講我自己睇唔睇一套戲唔會因為套戲成本決定,相反,我特別欣賞用低成本、少場景就拍出精彩作品嘅電影。

引用:
原帖由 一人行 於 2022-9-11 10:42 發表

電影好唔好睇唔係同成本掛鉤嘅,否則荷里活A級大片咪套套都好睇?

彗星來的那一夜,成套戲就幾個男女喺一間屋度聚餐;來電險事,成套戲就影住個電話亭,但兩套都好好睇。

當然早兩日我先同師兄講我唔會干涉其他人口味,所以我尊重師兄嘅選擇,我只係講我自己睇唔睇一套戲唔會因為套戲成本決定,相反,我特別欣賞用低成本、少場景就拍出精彩作品嘅電影。
Sorry 可能我上面另一POST已講左, 所以無重覆展述

慳其實都唔係問題, 係連個大綱都唔合理,
好似係格硬要將一班友 一齊食飯, 一齊影晒整個故事咁, 整N角戀咁,   同愛回家根本無分別

我都好憎有D 大片亂洗又唔好睇 (例如 雷神4,  無啦啦整場黃金廣場, 唔知做乜膠)

所以對我黎講係個故仔合唔合情理先緊要

引用:
原帖由 一人行 於 2022-9-11 10:42 發表

所以
近年我最欣賞

反而係低成本三級片
私人會所

劇本,對白,演員都好

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2022-9-11 11:11 發表

好似係格硬要將一班友 一齊食飯, 一齊影晒整個故事咁, 整N角戀咁,   同愛回家根本無分別

我都好憎有D 大片亂洗又唔好睇 (例如 雷神4,  無啦啦整場黃金廣場, 唔知做乜膠)

飯戲攻心個劇本格局真係好似舞台劇,舞台劇為左遷就場地,好多時所有事都係喺一間屋內發生,所有人物都因為各種原因同時喺嗰度出現(原因合唔合理唔重要),然後靠對白精警去製造笑料。

我懷疑飯戲最初度個劇本就係當舞台劇嚟做,再將佢電影化,正如我懷疑明日戰記個劇本就係當警匪片嚟做,再將佢科幻化。

至於你提到雷神4,呢套絕對係大而無當嘅嘥錢之作,劇本一塌糊塗。

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2022-9-11 11:11 發表

電影同好多藝術創作一樣,可以好天馬行空,有無窮無盡嘅想象空間,唔同人睇亦可以睇到人哋睇唔到嘅嘢🤷🏼‍♂️閣下其實唔係太適合睇電影🤷🏼‍♂️或者我哋偉大祖國單向式灌輸類形嘅電影會比較適合閣下🤷🏼‍♂️🤝🏼

引用:
原帖由 一人行 於 2022-9-11 12:31 發表

飯戲攻心個劇本格局真係好似舞台劇,舞台劇為左遷就場地,好多時所有事都係喺一間屋內發生,所有人物都因為各種原因同時喺嗰度出現(原因合唔合理唔重要),然後靠對白精警去製造笑料。

我懷疑飯戲最初度個劇本就係當舞台劇嚟做,再將佢電影化,正如我懷疑明日戰記個劇本就係當警匪片嚟做,再將佢科幻化。

至於你提到雷神4,呢套絕對係大而無當嘅嘥錢之作,劇本一塌糊塗。
你可以係謝票場問吓陳導係咪咁既,我就覺得未必係,可能純粹想做一套飯桌上顯張力既片

引用:
原帖由 doublebird2014 於 2022-9-11 18:04 發表

你可以係謝票場問吓陳導係咪咁既,我就覺得未必係,可能純粹想做一套飯桌上顯張力既片
因為陳詠燊主力都係做電影既

引用:

咁都叫唔合理?你似乎只適合睇記錄片🤣

好好笑!

引用:

boy兄..未睇..睇youtuber口碑.劇本真係好好..肯定好過君如果套屎尿屁先
https://www.youtube.com/watch?v=OUncdmrnlLk

好好睇
未入場前都以為其他係打手,旨在中秋揾啲節目但好驚喜好幾個位全場大笑

引用:
原帖由 nbachung101 於 2022-9-12 14:37 發表

boy兄..未睇..睇youtuber口碑.劇本真係好好..肯定好過君如果套屎尿屁先
https://www.youtube.com/watch?v=OUncdmrnlLk
咁一定好過君如果套既,   林名楨妹妹接戲好似有揀過下

KOL D 影評仲信得過咩?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]