• 瀏覽: 362,475
  • 回覆: 196
+6
本主題由 yycrab 於 2022-8-8 15:47 設置高亮

一個家,最緊要齊人開餐。深信此道的大佬(黃子華 飾)廚藝麻麻,唯有長期用心靈雞湯式金句「餵大」兩個細佬,但異父異母的二佬(張繼聰 飾)及同父異母的三弟(陳湛文 飾)其實覺得大佬有點老土。幸好大佬請來三弟的廚神級女友(王菀之 飾)為三兄弟包伙食,一家人終於有啖好食,每晚8時的飯局亦令兄弟更添和睦。但隨著二佬女友(鄧麗欣 飾) 的加入,飯桌氣氛即時變得燶味十足,皆因二佬女友竟是大佬最念念不忘的前度﹔為免以後餐餐背脊骨落,大佬唯有臨時揾個哎吔女友(林明禎 飾)一齊撐枱腳。從此,每晚6人同枱,味蕾滿足,閒話家常,卻舌尖有伏,總之嗒落就知味道…

https://www.youtube.com/watch?v=29vJlQHbHKA進入香討影片區

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2022-12-6 15:44 ) 參與人數 47

1. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

33 (70.21%)

2. ⭐️⭐️⭐️⭐️

5 (10.64%)

3. ⭐️⭐️⭐️

4 (8.51%)

4. ⭐️⭐️

0 (0.00%)

5. ⭐️

5 (10.64%)

引用:
原帖由 大腳傳中 於 2022-9-17 21:33 發表

我反而因為ivana而入場,佢其實好有喜感
Ivana係幾好野,唱歌時好正經,但做戲又可以好搞笑

引用:
原帖由 Discuss好戲連場 於 2022-8-8 15:46 發表

一個家,最緊要齊人開餐。深信此道的大佬(黃子華 飾)廚藝麻麻,唯有長期用心靈雞湯式金句「餵大」兩個細佬,但異父異母的二佬(張繼聰 飾)及同父異母的三弟(陳湛文 飾)其實覺得大佬 ...
晚6人同枱,味蕾滿足,閒話家常
只係睇林明1貞!

早場可以

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-8-9 15:07 發表

吾想睇其它五件

近來幾套
如果係Edan,拍住姜濤,Ger,
袁禮淋,明楨
味正囉

飛起哂班過期老野
叫佢地拍人妖 基佬 hehe 應該吾錯

套戲都OK啦唔係好好睇又唔係唔好睇一般啦,林明禎比想像中做得好幾自然,三個男都有小小笑料啦,王苑芝就冇特別一向個風格小小悶,鄧麗欣就演得有點黑人憎同埋個樣好乾有點老態.

引用:
原帖由 Discuss好戲連場 於 2022-8-8 15:46 發表

一個家,最緊要齊人開餐。深信此道的大佬(黃子華 飾)廚藝麻麻,唯有長期用心靈雞湯式金句「餵大」兩個細佬,但異父異母的二佬(張繼聰 飾)及同父異母的三弟(陳湛文 飾)其實覺得大佬 ...
套戲ok既
不過如果王子華既角色由星爺做就完美
老實講,子華神係活在舞台上,唔係係大銀幕內
佢做戲真係一般般

我覺得最L好笑係油壓床

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2022-9-19 14:07 發表

套戲ok既
不過如果王子華既角色由星爺做就完美
老實講,子華神係活在舞台上,唔係係大銀幕內
佢做戲真係一般般
呢套戲有正經有搞笑, 周星馳演唔掂.

最少兩隻黃曱,無興趣。

女神明禎泊錯碼頭。。

林明禎真係靚

D演員太老,
仲情情塔塔好令人出戲

引用:
原帖由 chowmama 於 2022-9-19 12:00 發表
套戲都OK啦唔係好好睇又唔係唔好睇一般啦,林明禎比想像中做得好幾自然,三個男都有小小笑料啦,王苑芝就冇特別一向個風格小小悶,鄧麗欣就演得有點黑人憎同埋個樣好乾有點老態.
廿年前既女神, 真係老了...

堅好睇,有心思,笑足全場,又唔會老尷

黃子華嘅電影就一向有少少伏,見咁多好評就下午喺柴灣同女朋友睇,都滿座,算係唔錯啦,平平地開心一個下午,都幾多笑位令現場觀眾笑出聲。

演繹方面,主角黃子華都係果種表現,普通啦都算合格,個人就中意王苑之,一個喜感十足嘅演員,明禎都比想像中好,因為原本覺得佢只係個花瓶,較差就係Stephy, 好多人講過就唔重覆了。

Overall, 花六七十蚊輕鬆個半鐘都算值得嘅,話係近年最好笑嘅港片就未敢認同,可能我為人低俗又睇笑片唔理劇本合唔合理下,低俗喜劇依然係較好笑得多

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]