• 瀏覽: 354,478
  • 回覆: 191
+6
本主題由 yycrab 於 2022-8-8 15:47 設置高亮

一個家,最緊要齊人開餐。深信此道的大佬(黃子華 飾)廚藝麻麻,唯有長期用心靈雞湯式金句「餵大」兩個細佬,但異父異母的二佬(張繼聰 飾)及同父異母的三弟(陳湛文 飾)其實覺得大佬有點老土。幸好大佬請來三弟的廚神級女友(王菀之 飾)為三兄弟包伙食,一家人終於有啖好食,每晚8時的飯局亦令兄弟更添和睦。但隨著二佬女友(鄧麗欣 飾) 的加入,飯桌氣氛即時變得燶味十足,皆因二佬女友竟是大佬最念念不忘的前度﹔為免以後餐餐背脊骨落,大佬唯有臨時揾個哎吔女友(林明禎 飾)一齊撐枱腳。從此,每晚6人同枱,味蕾滿足,閒話家常,卻舌尖有伏,總之嗒落就知味道…

https://www.youtube.com/watch?v=29vJlQHbHKA進入香討影片區

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2022-12-6 15:44 ) 參與人數 45

1. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

32 (71.11%)

2. ⭐️⭐️⭐️⭐️

4 (8.89%)

3. ⭐️⭐️⭐️

4 (8.89%)

4. ⭐️⭐️

0 (0.00%)

5. ⭐️

5 (11.11%)

聽日睇,希望唔會好似乜代宗師咁爛
真係尷足全場

今日睇左,好耐冇入場睇呢類香港式小品,上一套入場睇應該係失戀急讓
飯戲攻心真係幾唔錯,有笑位,又有D感動位
成套戲最搶FO角色係林明禎,
反而王菀之、張繼聰冇預期中咁好笑
同埋STEPHY、黃子華、張繼聰呢條三角線其實可以寫多D、去盡D.....

好睇👍👍👍好好笑

引用:
原帖由 bruce2013 於 2022-9-7 18:37 發表
 事先聲明 我唔係打手 今日睇完 比我想像之中好睇好多 係黃子華近年回勇之作 內容我唔講啦 費時劇透 值得一看 
可能因今出係大叔嗰個導演拍,唔係子華,逆流大叔我覺幾好睇。

票房會有答案😎👍🏼

引用:
原帖由 Tsundis 於 2022-9-7 10:25 發表
有冇人睇左分享一下?睇預告一般但影評好似不錯,影評都有話xx宗師唔得。
「真係笑出聲」

8/9/2022 20:46

垃圾電影   哂錢

引用:
原帖由 愛鵬的花 於 2022-9-8 21:56 發表
垃圾電影   哂錢
以後以後
吾會再奶花甲華野

留番D錢食隻鵝脾好過

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-9-8 22:03 發表

以後以後
吾會再奶花甲華野

留番D錢食隻鵝脾好過
有資深高要求版友讚好.........唔通今次exception?

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2022-9-9 11:43 發表

有資深高要求版友讚好.........唔通今次exception?
鐵了心
以後不看楝篤華D戲

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-9-8 22:03 發表

以後以後
吾會再奶花甲華野

留番D錢食隻鵝脾好過
花甲華...唔做導演未必奶野..睇youtuber口碑唔錯...好過君如果套先

睇左,早場幾多人睇。

上次乜代宗師好爛,非常失望,今次黃子華只負責演,編劇導演都唔係佢,諷刺地真係比乜代宗師好睇好多。

有劇情,感人位打動到人,最重要係笑位比乜代宗師自然同好笑得多,王宛之上次客串乜代宗師可能導演問題,演得好作狀,今次回復正常水準演得好好。

六位主角中,王宛之、黃子華、張繼聰都表現得好,陳湛文可能係咁多主角中名氣較弱一個,但演藝學院出身,演技好到位。最驚喜係林明禎,竟然唔係花瓶,演得出奇地好,未入場前驚佢廣東話唔正講對白有啲尷尬,但戲入面佢一時國語一時廣東話嘅轉換又幾自然。

真係較失色嘅係鄧麗欣,演得比較表面同用力,尤其頭段,中後段入左戲表演先有改善,但個人會評佢為六個主角中唯一演得唔太好嘅一個。

套戲氣氛處理得好,對白精警,基本上冇悶場,又唔會胡鬧,娛樂性收貨。

套戲亦同我之前諗嘅一樣,賀歲味唔濃,基本上任何時間上映都得,不過套戲刻意做左配音改動,變成講中秋團圓(原劇本應該係過年團圓),當然穿崩位係戲中人著嘅衫稍嫌太多,唔似中秋(而家香港中秋鬼咁熱),但唔算好大問題。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]