• 瀏覽: 354,917
  • 回覆: 191
+6
本主題由 yycrab 於 2022-8-8 15:47 設置高亮

一個家,最緊要齊人開餐。深信此道的大佬(黃子華 飾)廚藝麻麻,唯有長期用心靈雞湯式金句「餵大」兩個細佬,但異父異母的二佬(張繼聰 飾)及同父異母的三弟(陳湛文 飾)其實覺得大佬有點老土。幸好大佬請來三弟的廚神級女友(王菀之 飾)為三兄弟包伙食,一家人終於有啖好食,每晚8時的飯局亦令兄弟更添和睦。但隨著二佬女友(鄧麗欣 飾) 的加入,飯桌氣氛即時變得燶味十足,皆因二佬女友竟是大佬最念念不忘的前度﹔為免以後餐餐背脊骨落,大佬唯有臨時揾個哎吔女友(林明禎 飾)一齊撐枱腳。從此,每晚6人同枱,味蕾滿足,閒話家常,卻舌尖有伏,總之嗒落就知味道…

https://www.youtube.com/watch?v=29vJlQHbHKA進入香討影片區

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2022-12-6 15:44 ) 參與人數 45

1. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

32 (71.11%)

2. ⭐️⭐️⭐️⭐️

4 (8.89%)

3. ⭐️⭐️⭐️

4 (8.89%)

4. ⭐️⭐️

0 (0.00%)

5. ⭐️

5 (11.11%)

引用:
原帖由 bruce2013 於 2022-9-7 18:37 發表
 事先聲明 我唔係打手 今日睇完 比我想像之中好睇好多 係黃子華近年回勇之作 內容我唔講啦 費時劇透 值得一看 
我都聲明,我唔係打手,亦唔係子黃粉絲,我都覺得今次飯戲攻心比想像中好睇好多,可能係因為子華對上嗰套乜代宗師太爛,所以反差非常大,與其話子華回勇,不如更貼切地講好彩今次唔係佢做編劇導演。

上次乜代宗師時我都講,電影工作尤其導演係非常專業嘅工種,子華係棟篤笑專家,演技我姑且都當佢係好嘅,但導演佢係業餘嘅,亦唔覺佢有呢方面天份,所以乜代宗師導演到一塌糊塗。

今次陳導就真係電影嘅幕後專才,之前逆流大叔未算經典,但亦至少有中上嘅質素,今次陳導做編劇導演,子華只係演,先係真正將適合嘅人放喺適合嘅崗位,所以出嚟嘅效果好。

引用:
原帖由 一人行 於 2022-9-9 15:13 發表
睇左,早場幾多人睇。

上次乜代宗師好爛,非常失望,今次黃子華只負責演,編劇導演都唔係佢,諷刺地真係比乜代宗師好睇好多。

有劇情,感人位打動到人,最重要係笑位比乜代宗師自然同好笑得多,王宛之上次客串乜代宗師可能導演問題,演得好作狀,今次回復正常水準演得好好。

六位主角中,王宛之、黃子華、張繼聰都表現得好,陳湛文可能係咁多主角中名氣較弱一個,但演藝學院出身,演技好到位。最驚喜係林明禎,竟然 ...
(劇透)

鄧麗欣個角色輸蝕,好似係依附、幫助推動
黃子華張繼聰條線咁,較被動;王菀之、
林明禎都有作為重心嘅發揮位
如果齣戲有分女主角123,我覺得計角色
王菀之>林明禎>鄧麗欣,但睇完齣戲
我覺得林明禎個角色應該加戲變女1,
不過計地位要俾鄧麗欣女1,而三個角色
佢係適合呢個……

引用:
原帖由 Fun君 於 2022-9-9 22:19 發表

(劇透)

鄧麗欣個角色輸蝕,好似係依附、幫助推動
黃子華張繼聰條線咁,較被動;王菀之、
林明禎都有作為重心嘅發揮位
如果齣戲有分女主角123,我覺得計角色
王菀之>林明禎>鄧麗欣,但睇完齣戲
我覺得林明禎個角色應該加戲變女1,
不過計地位要俾鄧麗欣女1,而三個角色
佢係適合呢個……
劇透:

鄧麗欣一出場office嗰段戲表現得好差,演得太用力太刻意,講真,我睇時真係打左個突,點解演成咁。

去到同班主角互動後,先演得正常些少,但除左開頭office嗰場,之後每一場戲,的確如你所講,每次鄧麗欣都只係依附,每一場戲嘅角色主導權都喺佢嘅對手上,唔似王宛之同林明禎,一時係依附,但更多時係主導嗰個。

引用:
原帖由 愛鵬的花 於 2022-9-8 21:56 發表
垃圾電影   哂錢
老人家特價

引用:
原帖由 一人行 於 2022-9-9 15:13 發表
睇左,早場幾多人睇。

上次乜代宗師好爛,非常失望,今次黃子華只負責演,編劇導演都唔係佢,諷刺地真係比乜代宗師好睇好多。

有劇情,感人位打動到人,最重要係笑位比乜代宗師自然同好笑得多,王宛之上次客串乜代宗師可能導演問題,演得好作狀,今次回復正常水準演得好好。

六位主角中,王宛之、黃子華、張繼聰都表現得好,陳湛文可能係咁多主角中名氣較弱一個,但演藝學院出身,演技好到位。最驚喜係林明禎,竟然 ...
兩小時,一間屋,冇冷場

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2022-9-10 14:09 發表

兩小時,一間屋,冇冷場
其實呢套戲嘅舞台劇感好強,除左開頭鄧麗欣寫字樓嘅一少段戲,同埋中後段電競嗰一少段戲(呢兩場只要稍作改動,cut左都冇所謂),其他差唔多全都係喺三兄弟間屋或間屋上面嘅天台進行。

即係將來有機會,套戲可以原原本本搬去舞台劇做一次。

最好笑係咪食飯時?
林明禎講

八月十五是中秋
有鵝有月有賓周

引用:
原帖由 Tsundis 於 2022-9-7 10:25 發表
有冇人睇左分享一下?睇預告一般但影評好似不錯,影評都有話xx宗師唔得。
好睇🤷🏼‍♂️👍🏼放心入場🤷🏼‍♂️

引用:
原帖由 愛鵬的花 於 2022-9-8 21:56 發表
垃圾電影   哂錢
你睇咗未?🤷🏼‍♂️

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2022-9-10 19:50 發表

好睇🤷🏼‍♂️👍🏼放心入場🤷🏼‍♂️
已預售了

引用:
原帖由 Fun君 於 2022-9-7 23:14 發表
保守觀察,有近4成時間全場笑出聲

要設計兩個鐘精妙對白,個劇本勁;
「笑點」之後,演員仍有些細微動作去
延續、甚至擴展個笑位

老實講,唔係黃子華我可能錯過呢齣,
比預期好得多。雖然因為佢入場,
但另外幾位表現又真係更好
係, 啲笑料多到誇張, 陳詠燊係編劇, 唔知佢點解諗到咁多笑料, 仲要一個接一個連住落. 好癲.
本身無諗住睇 (黃子華之前幾套都無驚喜), 係見到啲人睇完讚不絕口至衝入場.

引用:
原帖由 一人行 於 2022-9-10 14:31 發表

其實呢套戲嘅舞台劇感好強,除左開頭鄧麗欣寫字樓嘅一少段戲,同埋中後段電競嗰一少段戲(呢兩場只要稍作改動,cut左都冇所謂),其他差唔多全都係喺三兄弟間屋或間屋上面嘅天台進行。

即係將來有機會,套戲可以原原本本搬去舞台劇做一次。
搬上舞台應該大收。

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2022-9-11 08:24 發表

搬上舞台應該大收。
聽講因為疫情,所以呢套戲嘅場景盡量簡化,所以喺一間屋拍晒,因此做成而家舞台劇感強烈嘅效果。

戲中有一場,本來所有角色一齊,後來一個接一個走開,最後得返第一主角黃子華喺度,呢個完全喺舞台劇嘅常用模式。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]