• 瀏覽: 358,663
  • 回覆: 196
+6
本主題由 yycrab 於 2022-8-8 15:47 設置高亮

一個家,最緊要齊人開餐。深信此道的大佬(黃子華 飾)廚藝麻麻,唯有長期用心靈雞湯式金句「餵大」兩個細佬,但異父異母的二佬(張繼聰 飾)及同父異母的三弟(陳湛文 飾)其實覺得大佬有點老土。幸好大佬請來三弟的廚神級女友(王菀之 飾)為三兄弟包伙食,一家人終於有啖好食,每晚8時的飯局亦令兄弟更添和睦。但隨著二佬女友(鄧麗欣 飾) 的加入,飯桌氣氛即時變得燶味十足,皆因二佬女友竟是大佬最念念不忘的前度﹔為免以後餐餐背脊骨落,大佬唯有臨時揾個哎吔女友(林明禎 飾)一齊撐枱腳。從此,每晚6人同枱,味蕾滿足,閒話家常,卻舌尖有伏,總之嗒落就知味道…

https://www.youtube.com/watch?v=29vJlQHbHKA進入香討影片區

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2022-12-6 15:44 ) 參與人數 45

1. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

32 (71.11%)

2. ⭐️⭐️⭐️⭐️

4 (8.89%)

3. ⭐️⭐️⭐️

4 (8.89%)

4. ⭐️⭐️

0 (0.00%)

5. ⭐️

5 (11.11%)

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2022-9-12 16:05 發表

咁一定好過君如果套既,   林名楨妹妹接戲好似有揀過下

KOL D 影評仲信得過咩?
艾力影評..信得過你睇其他youtuber影評大讚依套片..陳導演上套逆流大叔睇過有笑有touching又勵志.陳導演信得過見網上預售好多見紅..估計票房唔差過君如果套

一套好電影
加上十分好既電影配樂,有啲歐陸 feel

林明禎真係有驚喜,搶戲過stephy

個人感受:
三弟:我覺得揾岑珈其可能更好,唔係個樣普通演出就一定貼地
大佬:原來不知不覺對佢既演繹已冇感覺
鄧:可能係近年最差既演繹,特別頭幾場,睇到有點尷尬

或許自己笑點高,冇咩笑過。與其話佢似舞台劇,這出電影都近乎可擋廣播劇咁聽,成出戲大部份時間都係對白串埋,真有點「愛回家」feel。總結這出電影完全帶動唔到我情緒,只冇黃對上幾出爛,唔覺精彩。

引用:
原帖由 nigelraphe 於 2022-9-13 00:37 發表
林明禎真係有驚喜,搶戲過stephy
林明禎做得好,鄧麗欣做得麻麻,個人覺得六個主角中,五個都做得好,鄧麗欣係唯一做得麻麻嘅一個,只係合格。

王菀之嘅戲林明禎就搶唔到,因為王菀之做得好。

呢套都幾舞台劇feel,幾好睇

子華個part尤其知道鄧係二佬女朋友個度,果種無奈硬係掙D掙D
。到同林明禎做對手戲,無林明禎去到咁放,就住就住甘。
反而林明禎無包伏,有驚喜。

想睇子華神

近年最好嘅港產片
戲味濃呀
要去買番電影劇噒很多次
老港會有共鳴之作

咁正?
但都係吾會陴錢買飛睇花甲華

特登同老婆拍拖入埸睇,有驚喜,我同其他觀眾都笑得好開心,好耐冇試過笑得咁開懷了。

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-9-10 15:07 發表
最好笑係咪食飯時?
林明禎講

八月十五是中秋
有鵝有月有賓周
有呢句咩???

引用:
原帖由 akino66 於 2022-9-8 14:43 發表
今日睇左,好耐冇入場睇呢類香港式小品,上一套入場睇應該係失戀急讓
飯戲攻心真係幾唔錯,有笑位,又有D感動位
成套戲最搶FO角色係林明禎,
反而王菀之、張繼聰冇預期中咁好笑
同埋STEPHY、黃子華、張繼聰呢條三角線其實可以寫多D、去盡D.....
張又係西方極樂式演繹,冇驚喜。

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-9-7 17:16 發表

名楨真空圍裙
煮飯俾三兄弟食

八點開飯
洗碗,洗埋澡
十一點再開鑊
你講緊咩呀???

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2022-9-7 16:58 發表

你果個仲合理D

其實睇大綱都已經R頭, 滿滿問號,  明明係異父異母,  洗L 一齊住咩?
講到關係咁好, 仲要搭正8點食飯? 70年代式的家庭?
foodpanda 執晒笠拿? 乜宇宙黎
有交待過的。
二佬;買完啲貴價玩具,大佬埋單,點解唔一齊住?
三佬;冇收入,大佬養。
再加上,三兄弟一向感情好。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]