• 瀏覽: 10,094
  • 回覆: 71
  • 追帖: 2
之前其實我煮過好多次但係煮完出嚟都唔係太好食。
後來發現原來係次序上出錯

以前我煮豆豉鯪魚油麥菜, 我會先炒好啲菜一陣再落埋罐豆豉鯪魚落去, 感覺總係怪怪地冇咁好食。

最近我喺網上睇到條視頻
教我哋點樣炒豆豉鯪魚油麥菜
佢會先喺隻鑊度落油, 之後將啲豆豉鯪魚到落去煎一煎, 放埋啲菜落去兜兜兜, 再落調味跟住上碟, 炒完出嚟個效果真係唔同好食好多。
以下嗰啲就係今日嘅製成品賣相都可以接受, 未到我覺得咁樣炒真係ok

多謝收看

我會挑晒啲豆豉加蒜蓉起鑊爆香鯪魚再落油麥菜,兜勻冚蓋煮幾分鐘搞掂!

引用:
原帖由 揸波龍爪手 於 2022-8-8 18:01 發表
我會挑晒啲豆豉加蒜蓉起鑊爆香鯪魚再落油麥菜,兜勻冚蓋煮幾分鐘搞掂!
我就 冚蓋 一分鐘就夠

引用:
原帖由 7月後的花花 於 2022-8-8 17:55 發表

以前我煮豆豉鯪魚油麥菜, 我會先炒好啲菜一陣再落埋罐豆豉鯪魚落去, 感覺總係怪怪地冇咁好食。

最近我喺網上睇到條視頻
佢會先喺隻鑊度落油, 之後將啲豆豉鯪魚到落去煎一煎, 放埋啲菜落去兜兜兜, 再落調味跟住上碟, 炒完出嚟個效果真係唔同好食好多。
以下嗰啲就係今日嘅製成品賣相都可以接受, 未到 ...
爆香左個豆豉。。。就係呢個菜嘅關鍵!

引用:
原帖由 7月後的花花 於 2022-8-8 17:55 發表

最近我喺網上睇到條視頻
花花今日咁有閒情煮飯?😋

先爆香豆豉和蒜蓉,然之後再放入鯪魚,最後先落油麥菜,然之後焗一焗佢

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2022-8-8 18:25 發表

花花今日咁有閒情煮飯?😋
波哥哥

引用:
原帖由 se7endays 於 2022-8-8 18:30 發表
先爆香豆豉和蒜蓉,然之後再放入鯪魚,最後先落油麥菜,然之後焗一焗佢
yes, 由此可見原來你係識煮嘢食嘅

引用:

最近我喺網上睇到條視頻
個個人口味吾一樣
最緊要啱自己

好記得呢味餸,第一次食係深圳,估唔到可以咁好味

炒苦瓜都得

引用:
原帖由 周猩猩同學 於 2022-8-8 18:42 發表
炒苦瓜都得
苦瓜出一出水會比較容易入味及無咁苦

引用:
原帖由 se7endays 於 2022-8-8 18:44 發表

苦瓜出一出水會比較容易入味及無咁苦

引用:
原帖由 7月後的花花 於 2022-8-8 18:21 發表

我就 冚蓋 一分鐘就夠
因為我比較鍾意食冧啲嘅油麥菜

引用:

最近我喺網上睇到條視頻
正呀!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]