• 瀏覽: 24,933
  • 回覆: 140
  • 追帖: 6
冇會考5科合格真係有經驗都冇用??

香港社會就係太定性讀書同收入掛鉤想法,這個問題更做成新一代青年失去歸屬感,係外國建築,農業工人收入唔會差過教書,律師,形成較底層人仕不會因而自悲,部份更因技術自豪,香港應該借始作為解決青年人向上流問題,在非學歷工種層加成就感,而不是只叫社會給年輕人更多機會。。

樓主40歲冇科合格好明顯就受同類氣氛影響,我班死黨50多歲,最高是中五畢業,但已經退休狀態,打下風流工,免供車樓不在話下。

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2022-8-9 08:10 發表
香港社會就係太定性讀書同收入掛鉤想法,這個問題更做成新一代青年失去歸屬感,係外國建築,農業工人收入唔會差過教書,律師,形成較底層人仕不會因而自悲,部份更因技術自豪,香港應該借始作為解決青年人向上流問題,在非學歷工種層加成就感,而不是只叫社會給年輕人更多機會。。

樓主40歲冇科合格好明顯就受同類氣氛影響,我班死黨50多歲,最高是中五畢業,但已經退休狀態,打下風流工,免供車樓不在話下。
現在份工都是由低做起已升至經理級,但一轉工冇學歷人地就唔會睇你以前有幾努力去做,連面試機會都冇

二級工人,撞下運氣,定你想轉乜工?

引用:
原帖由 雨中回收的朋友 於 2022-8-9 09:09 發表
二級工人,撞下運氣,定你想轉乜工?
都是想搵份文職做咋

其實搵咩工者,大把工唔駛學歷

引用:
原帖由 犀利妹999 於 2022-8-9 07:46 發表
而家最少要higher dip啦。如果中年無五科就要跌落基層工靠勞工。做到保安算好d,係座頭有得坐下。

引用:
原帖由 犀利妹999 於 2022-8-9 09:08 發表

現在份工都是由低做起已升至經理級,但一轉工冇學歷人地就唔會睇你以前有幾努力去做,連面試機會都冇
Merchandising?

所以搵唔返文職打算去超市做收銀執貨

睇你想轉咩工啦

引用:
原帖由 犀利妹999 於 2022-8-9 07:46 發表
工作咁多年, 都唔去補返個DEGREE, 真係抵Q死.

引用:
原帖由 FungGor1983 於 2022-8-9 10:02 發表

工作咁多年, 都唔去補返個DEGREE, 真係抵Q死.
你估唔想咩但真是唔係讀書材料冇計,所以先努力工作

引用:
原帖由 犀利妹999 於 2022-8-9 10:03 發表

你估唔想咩但真是唔係讀書材料冇計,所以先努力工作
No Excuse!

引用:
原帖由 犀利妹999 於 2022-8-9 09:08 發表

我又想問下樓主,點解咁多年你都唔進修下呢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]