• 瀏覽: 6,033
  • 回覆: 17
家庭代步 二揀一 Hustler 定 Solio?
求真實用家師兄意見

勿 "點解唔N-Box" "點解唔Tank" 收到晒,多謝你意見。

感激

當然係SOliO坐係舒服好多,

引用:
原帖由 大肥肥綿羊 於 2022-8-9 14:18 發表
當然係SOliO坐係舒服好多,
用緊 solio, 舒服好多, 5 人連司機, 尤其是有老人家.
H 就 4 人連司機, cute d, 油費少 d?

引用:
原帖由 hksitison 於 2022-8-9 14:45 發表

用緊 solio, 舒服好多, 5 人連司機, 尤其是有老人家.
H 就 4 人連司機, cute d, 油費少 d?
聽閒轉彎好拋? 如果車老人家係咪要收晒油慢慢轉

引用:
原帖由 joker0831 於 2022-8-9 14:54 發表

聽閒轉彎好拋? 如果車老人家係咪要收晒油慢慢轉
一般普通家庭房車駕駛方法完全冇問題
要拋彎就搵房跑車

成二十幾萬真係值咩,日本包稅只係十一二萬,
代步不如買風田,

附件

IMG_20220809_160739.jpg(194.78 KB)

H極速140,S160,S有電門,H有十,一波,H 660cc s1200cc

引用:
原帖由 世志 於 2022-8-9 17:46 發表
H極速140,S160,S有電門,H有十,一波,H 660cc s1200cc
當然買S啦大啲舒服啲

如果唔係因為特別鐘意個款,建議廿萬買部正常D既車,例如混能私家車,起碼比較保值,維修少,真省油,660車仔,買就貴,賣就唔值錢,唔會省好多油,因為有turbo,下下高轉行車
車細安全度低,有小孩老人更加唔合適

引用:
原帖由 bbq323 於 2022-8-9 21:55 發表
如果唔係因為特別鐘意個款,建議廿萬買部正常D既車,例如混能私家車,起碼比較保值,維修少,真省油,660車仔,買就貴,賣就唔值錢,唔會省好多油,因為有turbo,下下高轉行車
車細安全度低,有小孩老人更加唔合適
典型香港人買車思維

引用:
原帖由 gogopik 於 2022-8-10 05:33 發表

典型香港人買車思維
我後生時都玩過幾部660車仔!唔覺得省油,同埋行高速真係好危

引用:
原帖由 bbq323 於 2022-8-10 05:38 發表

我後生時都玩過幾部660車仔!唔覺得省油,同埋行高速真係好危
日本成街都係呢啲車仔,穿州過省咪又係甘揸,點解來了香港就變咗吾安全?

呢D車,都係因為外型。H啦,真係幾有型,最初係街見到,我都會望兩眼。後山仔女,2人岩晒啦。。。

但如果係家庭車,有老有嫩,都係雙田啦。。。

正正經經買架1500cc 7人車好過啦!

引用:
原帖由 gogopik 於 2022-8-11 01:56 發表

日本成街都係呢啲車仔,穿州過省咪又係甘揸,點解來了香港就變咗吾安全?
我諗唔關架車事, 關條路試

香港一來路面繁忙, 多大車又不太禮讓, 有意外時, 細車車輕料薄, 分分鐘炒得特別甘

二來路面質素又相對較差 ,多凹凸位,  得條幼軚行高速過水氹, 唔炒就要還神

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]