• 瀏覽: 10,599
  • 回覆: 41
今日返工俾同事屈,佢屈我話我接公司電話,話同事射波,我話我無,佢大大聲聲同我講:"唔好話你無!"
那個同事好衰呀!成日要我做佢D野!又成日鬧我

各位高手,請問我可以點,這個人好麻煩!

每個職業場所都有衰人 通常我忍唔到就會令到對方沒顏面 例如當眾話佢負責緊嘅工作都做唔好

引用:
原帖由 幸福的青鳥 於 2022-8-9 20:12 發表
每個職業場所都有衰人 通常我忍唔到就會令到對方沒顏面 例如當眾話佢負責緊嘅工作都做唔好
咁不如DELETED 左佢SERVER D DATA !!!!

你知唔知邊個出糧比你?下次佢比佢負責嘅嘢你做,你直接拉佢去見你上司,告知你上司,佢做唔掂嘅嘢全部塞晒比我做,我可唔可以出埋佢份糧呀?

引用:
原帖由 pleati88 於 2022-8-9 20:25 發表

咁不如DELETED 左佢SERVER D DATA !!!!
呢個主意你都諗到,屎橋!比公司知道,會即時炒你!

引用:
原帖由 專神 於 2022-8-9 20:31 發表
你知唔知邊個出糧比你?下次佢比佢負責嘅嘢你做,你直接拉佢去見你上司,告知你上司,佢做唔掂嘅嘢全部塞晒比我做,我可唔可以出埋佢份糧呀?
我正想咁回應樓主

引用:
原帖由 pleati88 於 2022-8-9 19:56 發表
今日返工俾同事屈,佢屈我話我接公司電話,話同事射波,我話我無,佢大大聲聲同我講:"唔好話你無!"

只要你能力夠強,無人敢屈你。
只要你職位夠高,你個同事就會巴結你。
職埸係好現實的。
一切關係先講價值。
所謂既公司朋友只係能力相近,可互相合作,提升共同價值的關係。
同理,無人會故意欺凌你。
除非你既存在影響團隊共同價值。
所以最本源的方法係自己變強。

鬧返佢

引用:
原帖由 pleati88 於 2022-8-9 19:56 發表

叫佢病向淺中醫

引用:

C了

隻揪解決啦

下次你唔需要回答佢,只要大聲笑就可破解

引用:

惡人有惡報,放心,佢哋啲下場都唔會好,窮困潦倒一生

百忍成金,沉默是金,忍忍下忍到升職,盡量請教好人同事學野,學識曬D野,坐到高位,無人會恰你,抓爛塊面無著數,除非你以後打算唔撈呢行,可以對佢地火山爆發既。

香港職場係咁架啦,放工工做運動或搵朋友傾傾舒緩壓力,加油!

保持開心

下次屈返佢吧

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]