• 瀏覽: 4,070
  • 回覆: 12
  • 追帖: 1
做咗一年真係頂咁順!同組兩個師兄,一個無料扮大佬唔做嘢永遠淨係識指指點點,叫佢做又唔識做,仲要背後同啲同事吹花我話我幫唔到手做嘢工作能力唔掂!另一個就有精神病(社交恐懼症),永遠有嘢就係咁衝係咁做唔會停,有啲工作係唔需要急既佢就永遠推到自己爆炸死做爛做,佢仲話我做得慢唔夠快!攪到我可似做得慢咁,想正常速度做都唔得,好彩最後都俾我搵到間新公走人。

引用:
原帖由 mckenhk 於 2022-8-10 10:46 發表
做咗一年真係頂咁順!同組兩個師兄,一個無料扮大佬唔做嘢永遠淨係識指指點點,叫佢做又唔識做,仲要背後同啲同事吹花我話我幫唔到手做嘢工作能力唔掂!另一個就有精神病(社交恐懼症),永遠有嘢就係咁衝係咁做唔會停,有啲工作係唔需要急既佢就永遠推到自己爆炸死做爛做,佢仲話我做得慢唔夠快!攪到我可似做得慢咁,想正常速度做都唔得,好彩最後都俾我搵到間新公走人。
應該係你眼中的正常速度在他人眼中=慢。
另外你都話對方2人係師兄。
你既職責應該係協助2位師兄完成。
你憑乜嘢叫你個無料師兄做事?
你沒幫他做好已經是你幫唔到手及工作能力唔掂的實証。
另外精神病師兄佢未必只得同你一齊做的唯一工作,做野無人會怨拍擋快,拍檔快=共同效率高。
你拖人后腳仲咁不滿的確係人才。

破局:你有本事可以做兩位師兄上司。

無料唔識做野仲要背後中傷人,應該都玩死唔少人,搞到自己野都唔識做,只識話人,工作狂就冇野既,自己做返自己節奏,死線之交到貨就得啦

引用:
原帖由 stanthony 於 2022-8-10 11:06 AM 發表

應該係你眼中的正常速度在他人眼中=慢。
另外你都話對方2人係師兄。
你既職責應該係協助2位師兄完成。
你憑乜嘢叫你個無料師兄做事?
你沒幫他做好已經是你幫唔到手及工作能力唔掂的實証。
另外精神病師兄佢未必只得同你一齊做的唯一工作,做野無人會怨拍擋快,拍檔快=共同效率高。
你拖人后腳仲咁不滿的確係人才。

破局:你有本事可以做兩位師兄上司。
我憑乜?我就係憑我出邊(行頭)做過經驗多過佢!呢一年見盡佢所有縮骨嘢! 
唔係我唔做!係我仲做得多過佢!其他同事都知佢啲衰嘢! 
另外果位佢自己有病,但我從來無怪過佢,有好多工作上係可以日後處理,但佢性格係鍾意將呢啲嘢塞到一日內迫自己完成!
你唔知就唔好講咁多!

引用:
原帖由 goee0004 於 2022-8-10 11:18 AM 發表
無料唔識做野仲要背後中傷人,應該都玩死唔少人,搞到自己野都唔識做,只識話人,工作狂就冇野既,自己做返自己節奏,死線之交到貨就得啦
我做嘢無問題,所有嘢我都可以在合理時間上處理好。
工作狂佢有佢做無問題,但當我做自己工作既時候佢就用佢自己既速度套落我度!

引用:
原帖由 mckenhk 於 2022-8-10 11:36 發表

我憑乜?我就係憑我出邊(行頭)做過經驗多過佢!呢一年見盡佢所有縮骨嘢! 
唔係我唔做!係我仲做得多過佢!其他同事都知佢啲衰嘢! 
另外果位佢自己有病,但我從來無怪過佢,有好多工作上係可以日後處理,但佢性格係鍾意將呢啲嘢塞到一日內迫自己完成!
你唔知就唔好講咁多!
明白了。
我自己好早脫離左呢種處境。
近年我甚至(行頭)內基本升盡左。
師兄你咁有火又有經驗,你都揾下機會再上一級。

引用:
原帖由 stanthony 於 2022-8-10 11:57 AM 發表

明白了。
我自己好早脫離左呢種處境。
近年我甚至(行頭)內基本升盡左。
師兄你咁有火又有經驗,你都揾下機會再上一級。
講行頭我經驗一定多過呢個師兄,二來佢有好多嘢唔識都係我教佢,因為我都想幫公司加快速度處理多啲工作,但我知道佢心態係忌財所以唔鍾意我。
其實呢一年呢間公司嘅職位係已經比我之前舊公司職位低咗一級。
放心,我都已經搵到一間新公司工作

引用:
原帖由 mckenhk 於 2022-8-10 12:00 發表

講行頭我經驗一定多過呢個師兄,二來佢有好多嘢唔識都係我教佢,因為我都想幫公司加快速度處理多啲工作,但我知道佢心態係忌財所以唔鍾意我。
其實呢一年呢間公司嘅職位係已經比我之前舊公司職位低咗一級。
放心,我都已經搵到一間新公司工作
因為經驗高於職級。
其他人忌才就會搞你。
官大半級壓死人是事實。
未升職時唯有猥瑣發育。
有機會就彎道趕上。

物以類聚,癈人一般抱團忌才。
所以唯有向精英公司發展,對方個個有本事,根本無需忌你。
然后,同期的同事,因為能力高低,跟不上你腳步的會一個一個消失。

引用:
原帖由 mckenhk 於 2022-8-10 10:46 發表
性格缺定命運

有時如果遇到一team 咁既同事真係好難攪~

引用:
原帖由 stanthony 於 2022-8-10 12:15 發表

因為經驗高於職級。
其他人忌才就會搞你。
官大半級壓死人是事實。
未升職時唯有猥瑣發育。
有機會就彎道趕上。

物以類聚,癈人一般抱團忌才。
所以唯有向精英公司發展,對方個個有本事,根本無需忌你。
然后,同期的同事,因為能力高低,跟不上你腳步的會一個一個消失。
遇到工作狂 也不想見到omi狂88

引用:
原帖由 kaki74 於 2022-8-10 11:24 PM 發表
有時如果遇到一team 咁既同事真係好難攪~
有時真係夾唔到就係夾唔到,我就到既我都會就,我自己習慣同事放最前自己放最後。

引用:
原帖由 堆積如山 於 2022-8-11 07:41 發表

遇到工作狂 也不想見到omi狂88
身體建康,減小聚集,載好口罩。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]