• 瀏覽: 24,696
  • 回覆: 65
  • 追帖: 1
返工除左傾計交流,通常都係打字溝通,用電腦打emoji好麻煩所以返工慣左打符號例如:XD 之類
唔知係咪年代唔同依家fresh grad冇經歷過ICQ MSN年代,佢地慣左幾麻煩都要打emoji
今朝聽到有幾個後生少少既同事同埋fresh grad同事係到討論,佢地原來覺得我地打字打符號表情好老土
講笑咁講:佢地係咪仲未接受到emoji呢樣野?

打字都係求快,又唔係私底下傾計,表達到咪得囉
我都唔係大佢地好多姐,最多咪大幾年,竟然比佢地歸類做老土派

lol

引用:
原帖由 生仔唔知仔心臟 於 2022-8-10 13:28 發表
返工除左傾計交流,通常都係打字溝通,用電腦打emoji好麻煩所以返工慣左打符號例如:XD 之類
唔知係咪年代唔同依家fresh grad冇經歷過ICQ MSN年代,佢地慣左幾麻煩都要打emoji
今朝聽到有幾個後生少少既同事同埋fresh grad同事係到討論,佢地原來覺得我地打字打符號表情好老土

打字都係求快,又唔係私底下傾計,表 ...
阿姨XD

^.^

引用:
原帖由 雪糕格仔餅 於 2022-8-10 13:31 發表
lol
我成日都係打呢個,再唔係就打笑死

引用:
原帖由 stanthony 於 2022-8-10 13:43 發表

阿姨XD
我都係大幾年咋T_T

打emoji唔煩
簡emoji先最煩

引用:
原帖由 生仔唔知仔心臟 於 2022-8-10 13:28 發表

佢地咁話人架,用Emoji就覺自己好潮,其實我地都可以笑佢柒XDD

=D

唔係熟同事,洗鬼表情咩.
白紙黑字,有咁悶得咁悶味算囉.
有時自己鐘意,對方唔鐘意,搵說話黎聽,比位人入.
一句老系土就傷和氣.
上司唔熟,同我講野,我打明白兩個字就完系數,洗能同你博好感?唔奢求同你熟.

笑左~

一般我打符號表情,都會係接收msg嗰個人係同自己差唔多年代長大的😁

emoj都要打?電話又好,電腦都好,wts都有好多公仔揀唔洗打出嚟呀

引用:

打emoji可能 young 啲 ?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]