• 瀏覽: 8,541
  • 回覆: 58
引用:
原帖由 A1000 於 2022-8-11 07:34 發表

好簡單一個菜,一個肉或者魚,晚飯就搞掂。
yes

引用:
原帖由 bi11 於 2022-8-10 22:30 發表

2餸飯店唔好有要求啦 飽肚 平 唔難食 已經98分
認同

引用:
原帖由 bi11 於 2022-8-10 22:52 發表

👻節假㗎。西遊記故事嚟。。後來傳下傳下變左節日
孟蘭節(俗稱鬼節)係原於佛教,尊者目犍連生母死後入鬼道,因而設齋菜供養十方僧人法事,以祭先亡母,以佛力慈悲迴向功德超度亡母救離惡道,是孝敬先亡至節日!

後來傳到中國民間,以道教儀式祭祀(燒街衣)

師兄不懂原由,不應亂說鬼節是無中生有! 

引用:
原帖由 se7endays 於 2022-8-11 08:21 發表

孟蘭節(俗稱鬼節)係原於佛教,尊者目犍連生母死後入鬼道,因而設齋菜供養十方僧人法事,以祭先亡母,以佛力慈悲迴向功德超度亡母救離惡道,是孝敬先亡至節日!

後來傳到中國民間,以道教儀式祭祀(燒街衣)

師兄不懂原由,不應亂說鬼節是無中生有! 
孟蘭盤節是用齋素供養僧人 係唔會燒金銀衣紙 燒街衣系西遊記中嘅情節 師兄唔識就去睇下西遊記!
7月開鬼門關更加和孟蘭盤節扯唔上關係!

引用:
原帖由 bi11 於 2022-8-10 22:33 發表

拎左落街餵貓了。。
OMG

系邊度?

引用:
原帖由 sso 於 2022-8-11 09:38 發表
系邊度?
李雯廚房

地址

引用:
原帖由 bi11 於 2022-8-11 09:24 發表

孟蘭盤節是用齋素供養僧人 係唔會燒金銀衣紙 燒街衣系西遊記中嘅情節 師兄唔識就去睇下西遊記!
7月開鬼門關更加和孟蘭盤節扯唔上關係!
盂蘭節為佛教的重要節日,僧侶於這天集會,無分彼此,可互相提出意見和看法,從而作自我改善。因此,佛家又稱為「僧自恣日」或「佛歡喜日」。「盂蘭」的梵文是「avalambana」,意思為「救倒懸」,指解救正在受苦的餓鬼
西遊記中所描述都是加插其中,不要穿鑿附會啦!

引用:
原帖由 sso 於 2022-8-11 10:05 發表
地址
請用google地圖找

引用:
原帖由 bi11 於 2022-8-10 22:18 發表
啫啫同小貧友(貧窮個貧)講。食菜都飽u。。

45蚊@李雯
真係好洶湧澎湃

引用:
原帖由 se7endays 於 2022-8-11 10:05 發表

盂蘭節為佛教的重要節日,僧侶於這天集會,無分彼此,可互相提出意見和看法,從而作自我改善。因此,佛家又稱為「僧自恣日」或「佛歡喜日」。「盂蘭」的梵文是「avalambana」,意思為「救倒懸」,指解救正在受苦的餓鬼
西遊記中所描述都是加插其中,不要穿鑿附會啦!
佛敎的孟蘭盤節源自孟蘭救母是真的
中國鬼節是出自西遊記 師兄可以看看其中故事情節 和現在習俗是一樣的! 是假的 不是真的!
不要把兩個節日混為一談

OK

引用:
原帖由 bi11 於 2022-8-10 22:18 發表
啫啫同小貧友(貧窮個貧)講。食菜都飽u。。

45蚊@李雯
抗通脹好幫手

引用:
原帖由 kwma 於 2022-8-11 11:57 發表

抗通脹好幫手
yes

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]