• 瀏覽: 1,939
  • 回覆: 5
我請問董事局成員<大股東>如有董事袍金及公司派息,還可以再說要派公司利潤幾多個%給他們嗎?


如果是無上市的公司, 要看看股東協議及要經股東及董事大會通過.
一切都係公司內部決定,無持份者反對,你鐘意公司月月分紅比股東也可以.



首先謝謝。我請問商業法有無咁樣呢?如小股東反對,又是否需要過半票數才能阻止大股東咁做?請指教。


引用:
原帖由 lukcha2001 於 2022-8-11 14:12 發表
首先謝謝。我請問商業法有無咁樣呢?如小股東反對,又是否需要過半票數才能阻止大股東咁做?請指教。
商業法咪話所有議決如跟足公司章程開足會, 有晒AGM, EGM, BOR 咪可以通過.
呢D情況大把.

如果反對的小股東不夠半數, 你點反對都無用.
正如獅子銀行唔派息, 你得1兩手的所謂小股東,反對有無效?
更何況無上市的公司,好多時話得事的人已係持有過半數股份,佢開足會通過議決,無話無何能

[ 本帖最後由 accounthell 於 2022-8-11 16:43 編輯 ]



[隱藏]
謝謝


點解唔問律師同會計


[按此隱藏 Google 建議的相符內容]