• 瀏覽: 35,660
  • 回覆: 149
  • 追帖: 1
+2
的士團體組成的「反對白牌車大聯盟」就「白牌車」問題再到政府總部請願。西北區的士司機從業員總會主席黃永忠稱「嗰間公司(Uber)每日經營2,100萬港元,呢萬幾二萬個(網約車)司機每日揾幾千蚊,十幾萬一個月,點解稅務局唔查班司機呢?」
原文網址: 的士業請願促取締Uber 要求稅務局查司機收入 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/801646

引用:
原帖由 kchan1983 於 2022-8-11 07:19 發表
的士團體組成的「反對白牌車大聯盟」就「白牌車」問題再到政府總部請願。西北區的士司機從業員總會主席黃永忠稱「嗰間公司(Uber)每日經營2,100萬港元,呢萬幾二萬個(網約車)司機每日揾幾千蚊,十幾萬一個月,點解稅務局唔查班司機呢?」
原文網址: 的士業請願促取締Uber 要求稅務局查司機收入 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/801646
依家dc9日薪1700蚊左右,會唔會查埋dc9稅收??

黃先生,請注意己所不欲勿施于人。利申我不是uber 司機。另外你應處理自己的行為,在某口岸的士站揀客同時閙到乘客哭了!

Central 晚晚班DC9做黑的,唔諗改善自己齋瀨對家無用架。
我就支持Uber 等網約車合法化囉

香港政府應該即係宣佈, 揸者有其車,所有的士和 Uber 都合法, 唔使交貴車租, 所有師機都揾多好多!  

的九哥唔使驚大佬爺響大廳!斷正都係罰款 3 舊水。
即晚揾番條水魚客都有凸啦!

稅務局查果d係好大數目、罰款夠養起成組人

正碓方向!

引用:
原帖由 kchan1983 於 2022-8-11 07:19 發表
系就稅局應該查埋外賣員收入要納稅啦

的士車頭十部電話接單,U爸車頭通常一部電話等派單。我真係認為U爸應該合法化。

引用:
原帖由 IPOMan 於 2022-8-11 09:25 發表
香港政府應該即係宣佈, 揸者有其車,所有的士和 Uber 都合法, 唔使交貴車租, 所有師機都揾多好多!  
揸者有旗標 請稅局查埋的士司機收入

點解政府唔全面打擊Uber白牌車?
利申:有的士牌

「(Uber)每日經營2,100萬港元,呢萬幾二萬個(網約車)司機每日揾幾千蚊,十幾萬一個月」

我當公司唔賺,無三不成幾,平均每個司機每日都只係搵1,600左右,何來幾千蚊,十幾萬一個月?

脷伸:我搭兩蚊車,從未幫襯過烏吧,三年都打唔到一次的!

引用:
原帖由 IPOMan 於 2022-8-11 09:25 發表
人人有的練

引用:
原帖由 AABB999 於 2022-8-11 10:48 發表

系就稅局應該查埋外賣員收入要納稅啦
咁鳳姐都要報稅lor
稅局咪要同佢算9數?

😂😂😂

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]