• 瀏覽: 4,769
  • 回覆: 18
  • 追帖: 1
本主題由 hkpal 於 2022-8-11 09:14 分類
黎緊月尾就失業夠兩個月 有幾樣野想問🙏🏻🙏🏻 我本身用緊行山出糧戶口 黎緊都係想申請返行山
1. 戶口如果多出入數紀錄 會唔會有影響? 大多數係轉去自己第2個銀行 其次就係搵朋友借錢比我找街數
2.本身有份返左年幾既part time 但收入唔及以前正職既一半 我睇返話如果唔夠主要經常收入既一半 應該無影響?
3.失業前份工最後幾個月出糧係用存款機入錢 如果交齊曬離職證明/ 強積金停用紀錄應該都無影響?

引用:
原帖由 台風紅色水樽 於 2022-8-11 09:02 發表
黎緊月尾就失業夠兩個月 有幾樣野想問🙏🏻🙏🏻 我本身用緊行山出糧戶口 黎緊都係想申請返行山
1. 戶口如果多出入數紀錄 會唔會有影響? 大多數係轉去自己第2個銀行 其次就係搵朋友借錢比我找街數
2.本身有份返左年幾既part time 但收入唔及以前正職既一半 我睇返話如果唔夠主要經常收入既一半 應該無影響?
3.失業前份工最後幾個月出糧係用存款機入錢 如果交齊曬離職證明/ 強積金停用紀錄應該 ...
睇嚟都係冇人覆你㗎啦同我一樣, 我之前開咗個post 都係冇人覆我😅😅, 你話多出入數 有朋友借錢畀你還數, 如果你報上去嘅銀行月結單有呢啲數 咪全部都要解釋囉, 如果你啲數都幾大條嘅更加要解釋添, 我同你情況差唔多我報上去嘅銀行月結單 有好多馬會出入數, 但係我已經寫咗解釋話幫朋友投注,好彩我嗰啲馬會數都係好細額, 希望唔會受影響唔批啦, 至於你話做兼職 嗰啲收入 我就真係答唔到你, 人哋個計劃講到明係失業貸款, 如果你仲有做兼職有收入啲數又畀佢睇到, 你照解釋唔知過唔過到骨, 最後你第三個問題有啲咩資料隊曬上去囉, 點樣出糧呀離職信呀全部隊曬上去囉

引用:
原帖由 台風紅色水樽 於 2022-8-11 09:02 發表
3.失業前份工最後幾個月出糧係用存款機入錢 如果交齊曬離職證明/ 強積金停用紀錄應該 ...
1,佢肯定會問,到時你同佢講返
2,我無留意到有呢條唔夠主要收入一半就無事嘅條款喎,講明係失業貸款,要完全失業3個月先可以申請,之前果1萬蚊援助金,有人撈咗幾日散工都俾佢reject咗,今日仲話要追收返不合資格果啲人添,你最好去問下銀行得唔得,你可以打去其他銀行問,
3,銀行必然要你嘅3個月出糧紀錄,不過無規定要最後幾個月,近呢2年疫情,你拎任何3個月嘅出糧紀錄就得,
仲有樣野,你係被炒定自己辭工?呢個貸款規定被炒先有得申請,我之前有個朋友自己走人,然后申請,銀行可能打去公司問,跟住就唔批

引用:
原帖由 秦始皇七世 於 2022-8-11 21:18 發表

2,我無留意到有呢條唔夠主要收入一半就無事嘅條款喎,講明係失業貸款,要完全失業3個月先可以申請,之前果1萬蚊援助金,有人撈咗幾日散工都俾佢reject咗,今日仲話要追收返不合資格果啲人添,你最好去問下銀行得唔得,你可以打去其他銀行問,
3,銀行必然要你嘅3個月出糧紀錄,不過無規定要最後幾個月,近呢2年疫情,你拎任何3個月嘅出糧紀錄就得,
仲有樣野,你係被炒 ...
師兄你喺邊度聽返嚟失業係一定要畀人炒, 先可以申請, 我就真係唔信, 自己唔做都可以叫失業啫, 有乜可能自己唔做就唔申請到呀, 有冇事實根據先 你唔清楚唔好亂講喎

引用:
原帖由 9413wai 於 2022-8-11 22:35 發表

師兄你喺邊度聽返嚟失業係一定要畀人炒, 先可以申請, 我就真係唔信, 自己唔做都可以叫失業啫, 有乜可能自己唔做就唔申請到呀, 有冇事實根據先 你唔清楚唔好亂講喎
你覺得政府無預計有人特登辭工去拎100萬?
我自己已經拎咗,有朋友都拎到,亦有朋友辭咗工去申請不過唔批,當然,個個都可以去申請嘅,間間銀行個個職員都唔同,話唔定撞啱一個求其又鬆手嘅,放你上mc跟住批埋都得

引用:
原帖由 秦始皇七世 於 2022-8-11 22:43 發表

我自己已經拎咗,有朋友都拎到,亦有朋友辭咗工去申請不過唔批,當然,個個都可以去申請嘅,間間銀行個個職員都唔同,話唔定撞啱一個求其又鬆手嘅,放你上mc跟住批埋都得
打錯,係10萬

引用:
原帖由 秦始皇七世 於 2022-8-11 22:43 發表

我唔會同你拗呢個問題, 我已經出咗個post 睇下申請到嘅人 佢嘅講法都係咪同你一樣, 事實勝於雄辯

引用:
原帖由 秦始皇七世 於 2022-8-11 21:18 發表

正常應該唔理你係唔係畀人炒,咁公司佢生意唔好逼你辭職都得㗎啫。
(我係自己走但成功借到)

引用:

(個人)失業得 8+2萬炸!

請留意「申請資格.2」!
痕身就無話一定要「被失業」。
會唔會有其他銀行唔想借或其他原因就唔知啦~

引用:

講得啱。可惜本人申請兩次加借都失敗,肯定審批果個好嚴😭

引用:
原帖由 staroil 於 2022-8-12 01:44 發表

最慘嘅係,加借一定要係之前申請果間做,唔可以轉銀行,你想試另一間都唔得

引用:
原帖由 staroil 於 2022-8-12 01:44 發表

仲要每次上 tu, tu又扣分😵

其實月薪要幾多才批足十萬?

引用:

有問過舊公司資料,然後拒批。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]