• 瀏覽: 19,502
  • 回覆: 53
  • 追帖: 2
+11
小學, 中學, 大學會計文員

我私人公司會計文員 22K.....

附件

擷取.JPG(39.57 KB)

<Z風暴> 黑仔 姜皓文 飾演 何德榮
會計文員 - 七分會計專業, 三分文員閒職, 十分四眼斯文矮仔
人工高都無用,文書主任全部都請女人..............

引用:
原帖由 何德榮 於 2022-8-11 10:35 發表

呢個係政府定東華請人?
如是東華,東華D職位又叫ACO?

正常啦。我做個司機上市公司。二十幾年都有32xxx 蚊。年新四十幾萬。

引用:
原帖由 何德榮 於 2022-8-11 10:35 發表

「合約」aco?保留唔續約嘅可能,起薪得15k,可能做幾年到22k開始就請個新人replace你,或者過十年八年收生不足,做唔住,就要搵過份工重頭嚟過。咁多不確定性,幾時得到頂薪。
既然都係aco,梗係做政府。

引用:
原帖由 四季風 於 2022-8-11 12:05 發表
正常啦。我做個司機上市公司。二十幾年都有32xxx 蚊。年新四十幾萬。
因為樓主認為每一份工做咗20年應該有20萬月薪, 做掃街做侍應都係一樣 做得越耐人工就會越高

英文又要寫得好又要講得好,你估個個讀書都咁好咩,搞咁多野先得雞碎咁少,勤力少少去洗碗都唔止2萬啦

寫就寫$15,950-$32,545其實就算請都唔會比到最高個位

有3皮幾,又唔使shift 仲想點呀?

引用:
原帖由 yan654321 於 2022-8-11 12:18 發表

「合約」aco?保留唔續約嘅可能,起薪得15k,可能做幾年到22k開始就請個新人replace你,或者過十年八年收生不足,做唔住,就要搵過份工重頭嚟過。咁多不確定性,幾時得到頂薪。
既然都係aco,梗係做政府。

要廿年先有三萬幾!

引用:
原帖由 如龜! 於 2022-8-11 14:28 發表
寫就寫$15,950-$32,545其實就算請都唔會比到最高個位
就算正式...公務員,都要每年跳一個增薪點,足足可以跳足12年先由point 3去到point 15,才到$32,545月薪。

20年,有乜問題??

引用:
原帖由 4XGUY 於 2022-8-11 15:07 發表
要廿年先有三萬幾!
佢個廣告...冇寫明會有每年增薪可以跳!

同公務員...職位ACO並不同,有得每年跳增薪點,同時個月薪會作每年調整,到達point 15時月薪可能已超四萬。

引用:
原帖由 Giti 於 2022-8-11 15:30 發表
20年,有乜問題??
廿年前...入職正式公務員ACO,頂薪衹係~

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]