• 瀏覽: 10,175
  • 回覆: 24
我有朋友話油錶去到0 都仲可以揸多一段路先會停
但我由有車開始, 去到油錶最後一格, 我就已經去油站入滿
又真係未試過會行到無油, 咁行到無油會點? 同埋有咩補教方案?
叫拖車拖去油站? 咁真係行到無油, 可以去油站買油? 自己手動入油?
想下大家, 真係有一日如果遇到, 都識點處理

會死火跪低。。仲會引起其他問題

唔去油站買仲有邊度有油賣、要有個安全既容器至會賣、佢入同自己入一樣價

正常架車新咪數少冇油到就窒幾窒爆唔起死火!!
但架車如老殘咪多過砵爛街校花又有鬼油底...
油缸底嘅水份雜質沙粒就抽晒入油隔油泵到塞噴咀!!
咁就車房開心車主放心......

引用:
原帖由 kimenokata 於 2022-8-11 15:08 發表
又真係未試過會行到無油, 咁行到無油會點? 同埋有咩補教方案?
叫拖車拖去油站? 咁真係行到無油, 可以去油站買油? 自己手動入油?
會停,可以點? 冇油會飛🤣

引用:
原帖由 kimenokata 於 2022-8-11 15:08 發表
加水

引用:
原帖由 急焦長長壽包 於 2022-8-11 21:24 發表

加水
氫能車先係入水。水會產生氫同氧。氧化比人,氫比 engine 一舉兩得。神創造水係有原因,只係等時機成熟 ….

引用:
原帖由 CheapAccountant 於 2022-8-11 21:38 發表

氫能車先係入水。水會產生氫同氧。氧化比人,氫比 engine 一舉兩得。神創造水係有原因,只係等時機成熟 ….
傳統汽油車呀

引用:
原帖由 CheapAccountant 於 2022-8-11 21:38 發表

危急關頭

汽油車冇油加水可救命

試過係沙漠小鎭揸過

引用:
聽聞打上的士台會有救車服務類似過江龍嗰類服務。
其實車行到無油特然死火會好危險,因為無電會影響電軚尤其混能車好似連brake都會無埋。

你得閒搵條落斜路試下熄匙就知我講乜。
另外行車行到無油比差佬知,好似有條例會告你。

類似無確保架車在良好狀態之下使用之類條例咁啦!

引用:
原帖由 急焦長長壽包 於 2022-8-12 15:12 發表

危急關頭

汽油車冇油加水可救命

試過係沙漠小鎭揸過
我係危急關頭用你銀包d錢去入油。

係銀包乾涸時試過

引用:
原帖由 花生之友 於 2022-8-12 18:22 發表

聽聞打上的士台會有救車服務類似過江龍嗰類服務。
其實車行到無油特然死火會好危險,因為無電會影響電軚尤其混能車好似連brake都會無埋。

你得閒搵條落斜路試下熄匙就知我講乜。
另外行車行到無油比差佬知,好似有條例會告你。

類似無確保架車在良好狀態之下使用之類條例咁啦!
相反呀。
混能車冇油仍有大電及12v細電供電給brake booster。
純油車行車死火,車轆仍轉動活塞抽真空brake booster,一旦停車,無法抽真空便冇booster。

引用:
原帖由 tokama 於 2022-8-12 19:20 發表

相反呀。
混能車冇油仍有大電及12v細電供電給brake booster。
純油車行車死火,車轆仍轉動活塞抽真空brake booster,一旦停車,無法抽真空便冇booster。
你啱

電油車如果以前冇油攞個鐵罐去油站散買幾公升返嚟真係可以救到命,呢兩年社會事件之後油站已經唔賣油俾你費事煩

油渣車如果冇油,以前嘅的士仲可以有個排泵手動放氣,跟住入返就得,而家車先進咗反而冇呢樣嘢,要拖去車房放氣再入

所以見到着燈就快啲入啦,唔好去挑戰底線

引用:
原帖由 急焦長長壽包 於 2022-8-12 15:12 發表

危急關頭

汽油車冇油加水可救命

試過係沙漠小鎭揸過
水用嚟飲就可以喺沙漠救命。
入落油缸,架車死咗你就死人

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]