• 瀏覽: 2,790
  • 回覆: 9
Sentence
-------------------------
BO $500 FOR 1YR &
COST $200
請問師兄,姐,呢句野係講咩? BO係for咩?

借500一年,利息200,年息40%,超過60%違反香港法律

引用:
原帖由 東門吹風 於 11-8-2022 18:00 發表
Sentence
BO $500 FOR 1YR &
COST $200
請問師兄,姐,呢句野係講咩? BO係for咩?
去警總查有冇刑事紀錄抄下來的:
Description of Offence
------------------------------
Fighting in a Public Place

控罪係公眾地方打架.

個sentence 係:  BO $500 FOR 1YR & COST $200.這句翻成中文應該係....?
有邊位師兄姐指敎一下?

引用:
原帖由 東門吹風 於 2022-8-12 12:22 發表

去警總查有冇刑事紀錄抄下來的:
Description of Offence
------------------------------
Fighting in a Public Place

控罪係公眾地方打架.

個sentence 係:  BO $500 FOR 1YR & COST $200.這句翻成中文應該係....?
有邊位師兄姐指敎一下?
BO = 自簽擔保守行為(簡稱簽保守行為或守行為,英語:Binding over)
COST係堂費

引用:
原帖由 fwho 於 12-8-2022 15:43 發表

BO = 自簽擔保守行為(簡稱簽保守行為或守行為,英語:Binding over)
COST係堂費
多謝師兄解答!
自簽擔保守行為,1YR,係指守行為個期限係一年?一年都無再犯同類罪行, 可唔可以攞番$500?
cost$200,堂費通常係自己畀自己,我$200,對方$200,抑或一方畀晒?事件年份久遠,自己都無法記起當時情況.
有時聽新聞,會聽到法官判某方要繳付堂費咁.即係畀埋對方嗰份?

引用:
原帖由 bchongkong2015 於 11-9-2022 15:07 發表

港幣$500係承諾,唔係實數,冇比過,就唔使攞返。
唉,無記性,都唔記得當年有冇畀過錢.

引用:
原帖由 bchongkong2015 於 2022-9-13 12:20 發表

簽保守行為 (O.N.E. Bound Over) 通常都係承諾俾錢唔使真係俾錢個喎!
都唔係O.N.E., 你搞錯了.

引用:
原帖由 東門吹風 於 2022-8-12 17:45 發表

多謝師兄解答!
自簽擔保守行為,1YR,係指守行為個期限係一年?一年都無再犯同類罪行, 可唔可以攞番$500?
cost$200,堂費通常係自己畀自己,我$200,對方$200,抑或一方畀晒?事件年份久遠,自己都無法記起當時情況.
有時聽新聞,會聽到法官判某方要繳付堂費咁.即係畀埋對方嗰份?
//可唔可以攞番$500?
你應該都係記錯, 當年冇畀過錢.

呢d Case, 堂費你自己畀自己份, $200

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]