• 瀏覽: 4,042
  • 追帖: 1
  • 分享: 1
+3
原文:
https://www.discuss.com.hk/viewt ... amp;utm_source=copy


~後記~ 特別感人篇

有一位老人家, 今天長途跋涉, 由鄉郊的金沢出發, 到了「琉璃光院」。

老人家對女將說(日語):「係咁嘅, 我前幾日, 就收到個電話, 有把男人聲, 係打嚟搵我個幾十年前已經過咗身嘅女兒~香織!呢個就係電話號碼, 老闆娘請過目。」

女將接過寫着電話號碼及日期資料的字條, 再查看入住紀錄冊, 便告訴老人家, 那天入住的旅客是一名香港人~xx龍。由於那個香港人曾經問她上山的方向, 她也老實告訴了老人家。雖然那老人家已經行路不便, 但也請求女將扶他到山上去。

到了山頂, 老人家發現當年借給女兒跟學校旅行的那部攝錄機, 悲從中來, 拾起攝錄機, 無限回憶不停地腦內播放。

他打開畫面, play一下女兒錄了些甚麼…

(香織自白)「爸爸, 好多謝你咁多年一直獨力照顧我, 我知道我得了癌病, 已經令到你嘥咗好多錢嚟醫我。我好無奈, 我只知道呢啲係治標不治本, 對住屋企財政困難, 我生不如死, 所以我決定提早了結我嘅生命。
爸爸, 我啱啱已經搵到男朋友了, 佢係個香港人, 我好喜歡佢, 睇下呢張合照 (阿龍那天跟香織只拍的那張)! 在黃泉路上有佢陪伴, 我覺得自己好幸福, 所以你唔使擔心我!
我下一世希望也能夠再次成為你的女兒, 一生多謝你!」

片段完結後, 一隻香蝶飛到攝錄機旁, 依畏着老伯伯那無微不至、沒有修飾的一對手, 影帶片段也從此消失…!

比叡山 紅葉

幸福的合照

無法可修飾的一對手


Kbb💞

[ 本帖最後由 karenchan 於 2022-8-12 17:18 編輯 ]



[按此隱藏 Google 建議的相符內容]