• 瀏覽: 2,581
  • 回覆: 10
  • 追帖: 1
上年年底犯左刑事
報到左6次,6月底警方比張野我簽
叫我不用再報到,退返$1000保釋金
說:拎法律意見,叫我唔好抱希望

想問問,其實且係點?過左8個月好折磨日日等電話

有人可答答?萬謝

其實無人答到你架。。。
退回保釋金只係因為唔驚你著草。
而警方決定唔起訴你住。
可能係証據唔夠,又或其他原因。
香港刑事起訴係無期限既,
單案一日未完,一夠料都可以再起訴你。
所以都係建議你過返正常生活,煮到埋來就食啦

引用:
原帖由 fwho 於 2022-8-12 22:17 發表
其實無人答到你架。。。
退回保釋金只係因為唔驚你著草。
而警方決定唔起訴你住。
可能係証據唔夠,又或其他原因。
香港刑事起訴係無期限既,
單案一日未完,一夠料都可以再起訴你。
所以都係建議你過返正常生活,煮到埋來就食啦
明白,謝謝

其實好大機會不會告你了,我單嘢都取消保釋差不多1年了,現在沒有下文了

引用:
原帖由 kk43163217 於 2022-8-13 18:56 發表
其實好大機會不會告你了,我單嘢都取消保釋差不多1年了,現在沒有下文了
想問問佢當時有比結案紙你?
證物有比返你?
最後果陣點同你講?

案還沒有結,佢都沒有收我手機,只是和我說,現在俾回保釋金我,費事阻我正常生活
最後無論會不會告你,都會電話通知的

引用:
原帖由 kk43163217 於 2022-8-14 10:18 發表
案還沒有結,佢都沒有收我手機,只是和我說,現在俾回保釋金我,費事阻我正常生活
多謝回覆!想請問到目前你的案都未正式完結?
我應該打比佢問嗎?

其實代表你冇事...

引用:
原帖由 明日上班的小劉 於 2022-8-14 22:25 發表
其實代表你冇事...
你好,但我的手機仍未比返我,係因為調查未完成?

引用:
原帖由 kk43163217 於 2022-8-14 10:18 發表
警方已經打左電話比你知結案?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]