• 瀏覽: 14,231
  • 回覆: 81
本主題由 bonbon2468 於 2022-8-13 07:23 移動
係一啲街市凍肉鋪,買一支1.5公升既汽水都係十元八塊,
比蒸餾水更便宜,只係一啲便利店至會將一罐330cc汽水賣到八/九蚊,
而食店更將一杯可樂加冰賣到十幾廿蚊!

就算其它飲料,係舊士多見到都會賣得幾平,一罐飲品可能五元有交易,
相信來貨價更低至兩三元,咁食放題時任飲飲品,比盡你飲到五罐,都係成本十幾廿蚊....
但一般人食放題最多咪飲三罐,如果成本兩三蚊一罐,十蚊都唔駛!

只係奇怪,點解汽水可以平過礦泉水???汽水用咩水做出黎,水喉水????

引用:
原帖由 itemwah2 於 2022-8-12 19:20 發表
比蒸餾水更便宜,只係一啲便利店至會將一罐330cc汽水賣到八/九蚊,

就算其它飲料,係舊士多見到都會賣得幾平,一罐飲品可能五元有交易,
相信來貨價更低至兩三元,咁食放題時任飲飲品,比盡你飲到五罐,都係成本十幾廿蚊....
但一般人食放題最多咪飲三罐,如果成本兩三蚊一罐,十蚊都唔駛!

只 ...
汽水係加工糖水, 比較易整掛~
但礦泉水要加礦物質, 蒸餾水又要做蒸餾製作, 工序都複雜啲~

引用:
原帖由 top11 於 2022-8-12 19:51 發表

但礦泉水要加礦物質, 蒸餾水又要做蒸餾製作, 工序都複雜啲~
十一哥:啤酒仲離奇,工序多又係麥釀,惠康有隻大陸啤酒十五蚊四罐伍佰ml,都買咗一排今日仲見。

巴菲特.

引用:
原帖由 itemwah2 於 2022-8-12 19:20 發表

只 ...
茶記飲罐可樂10-12蚊

引用:
原帖由 9個永恆的美人 於 2022-8-12 20:45 發表

十一哥:啤酒仲離奇,工序多又係麥釀,惠康有隻大陸啤酒十五蚊四罐伍佰ml,都買咗一排今日仲見。
青島?

五亳子成本一罐

引用:

只 ...
便利店提供嘅係便利,唔通成本假賣比你咩,雪櫃要成本,員工又要成本,鋪頭一直廿四小時開住冷氣都係成本,冇理由1罐可樂成本假賣比你啩?

引用:
原帖由 莫呢拉 於 2022-8-12 20:52 發表

青島?
金威

汽水一向好cheap, 幾蚊兩公升都有啦。

引用:
原帖由 top11 於 2022-8-12 19:51 發表

可樂易整  問題全世界基本都得1隻可樂  仲要賣得平

唔係可口可樂可以賺半恤紀。以前1毫成本。依家5毫

汽水都係少飲為妙!好唔健康

汽水  即係糖水

緊係唔值錢啦

引用:
原帖由 9個永恆的美人 於 2022-8-12 20:58 發表

金威
好難飲!所以咁平!OK店15蚊三支青島好飲D

主題標籤 #放題 #飲料
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]