• 瀏覽: 434,606
  • 回覆: 86

一名女高中生突然失蹤,三年後突然被發現陳屍在某處燒毀的廢墟。此案的頭號嫌疑犯曾捲入一樁兇殘的少女命案,當時卻因為證據不足而無罪釋放。這次他重施故技,再次憑狡猾的策略獲判無罪,甚至回到女高中生生前居住小鎮,令整個社區彌漫着仇恨的氣氛。而在秋祭遊行的那天,離奇命案再次在小鎮上發生,偏偏每個嫌疑犯都有不在場證明,破案難度極高。找出真兇的重任落在天才物理學家湯川教授(福山雅治 飾)身上,這次他與拍擋內海薰(柴崎幸 飾)及草薙俊平(北村一輝 飾)再次合作,到底這三人組能否再破奇案?

資料來源: WMOOV

https://youtu.be/WAC1-fDtRzg進入香討影片區

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 38

1. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

23 (60.53%)

2. ⭐️⭐️⭐️⭐️

5 (13.16%)

3. ⭐️⭐️⭐️

4 (10.53%)

4. ⭐️⭐️

2 (5.26%)

5. ⭐️

4 (10.53%)

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2022-10-10 01:02 發表

呢套有係大陸上咩?
香港唔係中國??澳門唔係中國???

你火星回來嗎

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-10 01:32 AM 發表

香港唔係中國??澳門唔係中國???

你火星回來嗎
咁係中國無巿場就唔係事實囉

福山雅治真係keep得好好

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2022-10-10 06:08 發表

咁係中國無巿場就唔係事實囉
連中國彊界都未識分, 你唔掂.

香港掛中國旗的, 香港已係中國境

你指是中國大陸區未畫, 唔係中國無巿場, 你在前亦係問大陸區, 你自己搞混了.
中國香港, 澳門及台灣省都是中國的特區, 都有呢套片上影 .

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-10 08:52 PM 發表

連中國彊界都未識分, 你唔掂.

香港掛中國旗的, 香港已係中國境

你指是中國大陸區未畫, 唔係中國無巿場, 你在前亦係問大陸區, 你自己搞混了.
中國香港, 澳門及台灣省都是中國的特區, 都有呢套片上影 .
香港同澳門都係中國,咁你果句係中國無巿場就唔成立啦。

本身想更正你說法先用大陸,因為大陸人口味唔同香港。

香港有唔少日本電影fans,而東野圭吾的人魚沉睡的家,解憂雜貨店都幾受歡迎。

係夾硬要寫到同科學or even物理學有關就難

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-3 23:14 發表
神探伽俐略之特別篇, 雖然套片的福山出鏡度高, 但女角揾了長澤雅美都唔弱
但看到柴崎幸的係在開頭揾舊電視片段頂替, 

真係想問導演攪乜鬼?揾唔返電視裡的男女主角一齊演, 就拍乜鬼丫

不過日本真係好怪, 電視版成功, 佢電影版就揾第個拍, 搞到最後電影版大打折, 

最失敗例子咪就係電車男囉

電視版明明揾伊東美咲出黎演, 大美人級別, 
但電影版那女角, 差 ...
電車男是有電影版先, 才有電視版的

引用:
原帖由 bubu666 於 2022-9-26 15:03 發表
老實講(純個人感觀).

我還是較喜愛看電視板的神探伽俐略.
這次第一次看電影板的, 感覺無果種伽俐略感覺..特別係..湯川零機一觸時拿支粉筆搵地方畫來推出答案時..呢下招牌動作都無.
電視版比較好睇,一來,較為簡潔(短故事,一集完),二來,今次伽利略無用到科技去破解超自然現象(謎底),只似普通的謀殺案,第三,故事拖得長而扭得太盡,伽利略並無忽然靈機一觸而破案

以戲論戲,ok,可以一看,唔係樓上講得咁差

垃圾一套

柴崎幸樣子不同了, 幾乎認不到佢!

度門話冇上鎖, 但出面明明可以扣實就開唔到門
冇必要又拆又裝用個拉手窿去殺人
而且話搞到佢幾乎窒息來認罪, 係唔合邏輯的
做到成個故事都好牽強
說服力不足
仲要變成集體謀殺案
比想像中差咗D

引用:
原帖由 Fun君 於 2022-9-22 23:36 發表

平原綾香 - The Voice~"Jupiter"(English Version)
https://youtu.be/EGqMQrqxg1U
https://youtu.be/WfMdoitQeo8
唔怪之得啲melody咁熟,原來出自行星組曲jupiter

03:00打後
https://www.youtube.com/watch?v=Nz0b4STz1lo

引用:
原帖由 silly__marso 於 2022-10-20 17:32 發表
度門話冇上鎖, 但出面明明可以扣實就開唔到門
冇必要又拆又裝用個拉手窿去殺人
而且話搞到佢幾乎窒息來認罪, 係唔合邏輯的
做到成個故事都好牽強
說服力不足
仲要變成集體謀殺案
比想像中差咗D
「用窒息來逼個賤人認罪」,呢個係真兇呃佢班朋友既藉口,其實真兇一早已打算殺死個賤人滅口

在外面鎖上門,打開個門鎖位,將氮氣灌入去,裡面既人就會窒息至死;然後再裝上門鎖,就是密室殺人案件

其實個故事ok既,不過是一個較為普通的偵探故事,表現唔到迦利略既科學頭腦,比較可惜

不過從呢個故事,可以領略到警察查案的艱難,因為涉案眾人,都未必會講真話(或者只講部份真話),很難砌出全圖

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]